Šport > Kolesarstvo
684 ogledov

To pred pravo "eksplozijo" čaka Pogačarja

Tadej Pogačar Profimedia
Nov dan za ubežnike, nekoliko mirnejši dan za Pogačarja pred "eksplozijo" v Alpah?

Na kolesarski dirki po Franciji bo danes na sporedu 18. etapa od Gapa do Barcelonnetta (179,5 km). Gre za zelo razgibano traso s 3100 višinskimi metri, ki pa po vsej verjetnosti pred odločilnimi tremi etapami ne bo prinesla razlik v skupnem seštevku. V njem še naprej vodi slovenski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates).

Pred današnjo etapo ima Pogačar dve sekundi večjo prednost kot pred sredino etapo, ko so ga znova zasrbele noge in je znova napadel najbližja tekmeca v boju za rumeno majico. Zdaj ima 25-letnik 3:11 minute naskoka pred Dancem Jonasom Vingegaardom (Visma-Lease a Bike) ter 5:09 pred Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal Quick-Step), ki je sicer zaostanek v sredo nekoliko zmanjšal, potem ko mu Pogačar ob napadu na ciljnem klancu do Superdevoluyja ni želel slediti.

Trasa 18. etape | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Danes med najboljšimi ni pričakovati razlik, saj etapa ob koncu ne bo tako zahtevna kot dan prej. Kolesarje namreč čaka "le" pet klancev tretje kategorije, zadnjega bodo prečkali 40 km pred ciljem. Etapa je primerna za vzpostavitev močne ubežne skupine v prvem delu trase, sprinterji pa bodo skušali preživeti prva dva klanca med najboljšimi in se kasneje pomeriti na vmesnem cilju za razvrstitev po točkah.

V tem pogledu vodi Eritrejec Biniam Girmay (Intermarche-Wanty), ki ima pred Belgijcem Jasperjem Philipsenom (Alpecin-Deceuninck) 33 točk naskoka v lovu na prestižno zeleno majico. Belgijec je tako v zelo težki situaciji, saj lahko Eritrejca lovi le še preko letečih ciljev, saj so vse preostale etape prezahtevne za sprinterje, da bi se lahko za točke udarili v ciljnem sprintu.

Ker pred odločilnimi tremi etapami na trasi, ki ne omogoča pravih razlik, ni za pričakovati spopad težkokategornikov iz skupnega seštevka, bodo svojo priložnost čakali napadalci, ki imajo dovolj močne noge, da brez težav prečkajo vzpone Col du Festre (3,9 km, 6,3 %), Côte de Corps (2,1 km, 7,2 %), Col de Manse (5,1 km, 3,7 %), Côte de Saint-Apollinaire (7 km, 5,5 %), in Côte de Demoiselles Coiffées (3,6 km, 5,4 %), katerega bodo prečkali 40 kilometrov pred ciljem. Trasa se nato do cilja večino časa rahlo vzpenja, a je nato sam zaključek popolnoma ravninski.

Trasa 18. etape | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Med glavne favorite etape se danes uvršča tudi našega Mateja Mohoriča (Bahrain Victorious), ki je z napadom poizkusil že v včerajšnji etapi, a bi mu morala biti današnja bolj pisana na kožo. Na papirju bo imel glavne konkurente v kolesarjih, kot so Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck), Wout van Aert (Visma-Lease a Bike), Ben Healy (EF Eduaction-EasyPost), Magnus Cort Nielsen (Uno-X Mobility), Anthony Turgis (Total Energies), Axel Laurance (Alpecin-Deceuninck), Danny van Poppel (Red Bull.BORA-hansgrohe), Michael Matthews (Jayco AlUla), Romain Grégoire (Groupama FDJ), Paul Lapeira (Decathlon AG2R La Mondiale) ter številni drugi, ki še čutijo, da jih po napornih sedemnajstih dneh dirkanja noge še vedno ubogajo.

Preostala Slovenca bi morda prav tako lahko bila v tej etapi aktivna v begu. V sredo je tako kot Mohorič poizkušal Luka Mezgec (Jayco AlUla), a prav tako v zaključku ni igral pomembnejše vloge. Tudi njemu bi današnja etapa morala biti bolj pisana na kožo, saj so vzponi manj zahtevni, prav tako je zadnji del etape pretežno ravninski. Tudi Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) pa bi lahko danes lovil slavo med ubežniki, če bo dobil proste roke v ekipi.

Do konca Toura nato sledijo le še tri zahtevne etape, dve gorski, oziroma "eksplozija v Alpaha", kot ju je poimenoval Pogačar, in končna vožnja na čas od Monaca do Nice.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice