Šport > Kolesarstvo
3371 ogledov

Visma se je morala potruditi, Pogačar in Mezgec udeležena v sprint

Adam Yates Profimedia
Trinajsta etapa dirke po Franciji se je kljub ešalonom končala s sprintom, ki ga je dobil Jasper Philipsen.

Trinajsta etapa tokratnega Toura se je začela brez Primoža Rogliča, ki je po četrtkovem padcu odstopil s šestega mesta v skupni razvrstitvi. Odločitev je bila sprejeta po prespani noči, a so bile poškodbe slovenskega asa očitno prehude.

V etapi je hitro prišlo do zapleta, ki ni bil po godu Jonasu Vingegaardu in moštvu Visma - Lease a bike. Glavnini je namreč ušla zelo močna skupina, v njej sta se nahajala tudi Jan Tratnik in Matej Mohorič, med 22 ubežniki pa je bil tudi moštveni kolega Tadeja Pogačarja Adam Yates. Ta bi se lahko ob uspešnem begu močno povzpel po lestvici skupne razvrstitve, etapo je po odstopu Rogliča začel kot sedmi z zaostankom 6:59.

Pri Vismi si niso želeli privoščiti, da bi se v boj za generalno razvrstitev ob Pogačarju vmešal še en član ekipe UAE Team Emirates. Nizozemsko moštvo je tako na čelu glavnine močno navila tempo, ob prečnem vetru pa je prišlo tudi do 'ešalonov'.

Ešalon - ob prečnem vetru se kolesarji v iskanju zavetrja postavijo prečno preko cestišča, ob koncu razvrstitve pa zmanjka prostora za kolesarje, ki se jim ni uspelo postaviti na dobro mesto. Tisti, ki so v dobrem položaju začnejo 'krožiti' in se izmenjujejo na zaradi vetra najbolj izpostavljenem mestu. Ko kolesarji, ki so za njimi, ne morejo več držati tempa, se glavnina na tem mestu pretrga. Nastanejo posamezni ešaloni.

V prvi skupini, ki se je odlepila od glavnine je bila večina kolesarjev Visme, a sta se z njimi nahajala tudi Pogačar in Remco Evenepoel. Kljub temu so 'Nizozemci' skušali ujeti ubežnike. V lovu so porabili precej moči, Pogačar, ki je od pomočnikov ob sebi imel le Joaa Almeido, razumljivo ni sodeloval, na pomoč Vingegaardu, ki se je tudi sam nekajkrat postavil v veter, pa je moral iz ubežne skupine preiti tudi Tratnik.

Vse je bilo zaman, Visma ni uspela vzposatviti 'priključka', zato so bili njeni kolesarji prisiljeni odnehati. Ujela jih je glavnina. V tej so na čelo ob Vismi prišli tudi kolesarji ekipe Ineos Grenadiers in Soudal - Quick-Step, saj sta tudi Carlos Rodriguez in Evenepoel izgubljala v primerjavi z Yatesom. Pri UAE so lahko počivali, kar je bilo pomembno pred pirenejskimi etapami.

A tudi Pogačarjeva ekipa je doživela udarec, saj je zaradi težav s Covidom zelo hitro odpadel Juan Ayuso. Kasneje je sestopil s kolesa, zanj je Tour končan.

V zadnjih 110 kilometrov so ubežniki krenili s skoraj minuto naskoka.

Prav Yatesova prisotnost je bila slaba novica tudi za ubežnike, saj bi glavnina brez njega najverjetneje begu dovolila precej večjo razliko. Zaradi tega je prišlo tudi do napadov znotraj ubežne skupine, naprej so se odpeljali štirje kolesarji.

Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers), Magnus Cort (Uno-X Mobility), Romain Gregoire (Groupama-FDJ) in Julien Bernard (Lidl-Trek) so si 77 km do cilja prikolesarili 55 sekund pred bivšimi kolegi iz bega, okoli minute in 20 sekund je zaostajala glavnina. Visma je bila tako vse bližje Yatesu.

Druga ubežna skupina z Mohoričem in Yatesom je bila ujeta 69 km pred ciljem, četverica je imela malce manj kot minuto prednosti.

Kasneje je spet prišlo do ešalonov, skupina s kolesarji Visme in spet tudi s Pogačarjem je ujela tudi zadnje ubežnike.

Sledil je napad Richarda Carapaza in Tobiasa Johannessena, ki sta si prikolesarila približno pol minute prednosti, ujeta pa sta bila 21 kilometrov pred ciljem.

V zadnjih 12 kilometrov sta s 14 sekundami naskoka prva vstopila Jasper Stuyven (Lidl-Trek) in Brent Van Moer (Lotto Dstny), nato se jemimo njiju odpeljal Mathieu Burgaudau (TotalEnergies), a mu je bila tik za petami tudi glavnina. Napadi niso uspeli, vse bolj je bilo jasno, da bo odločal sprint.

Šesto metrov pred ciljem je prišlo do padca. Mimo sta se odpeljala Luka Mezgec (Jayco AlUla) in Pogačar, ki sta se držala najboljših sprinterjev. Sledil je boj za zmago, dobil ga je Jasper Philipsen (Alpecin–Deceuninck) pred Woutom van Aertom (Visma - Lease a bike). Pogačar je bil deveti, Mezgec 11.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice