Šport > Kolesarstvo
1153 ogledov

Pred kolesarji ena najbolj zahrbtnih etap Toura

Ešeloni Profimedia
Zadnjo etapo pred Pireneji bi lahko začinili močni vetrovi.

Pred kolesarji na dirki po Franciji je 13. etapa, ki jih bo popeljala od Agena do Pauja (163,5 kilometra) ob vznožju Pirenejev. Zdaj je že jasno, da etape ne bo začel slovenski as Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe), ki je dan prej grdo padel ter po dvanajsti etapi nesrečno zaključil z letošnjim Tourom.

Še naprej v vodstvu ostaja Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), ki ima 1:06 minute naskoka pred Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal Quick-Step) ter 1:14 minute pred branilcem zadnjih dveh zmag, Dancem Jonasom Vingegaardom (Visma-Lease a Bike). Po odstopu Rogliča ostaja v igri za zmago in verjetno tudi stopničke le še omenjena trojica.

Danes kolesarje čaka še druga tranzicijska etapa proti Pirenejem. Začela se bo v Agenu ob 13.50 in končala v Pauju okoli 17.30. Na trasi ni pravih izrazitih klancev, a bi lahko na izpostavljenih mestih vmes posegel veter, ki bi ustvaril zloglasne ešelone, zato previdnost in pravi položaj v glavnini ne bosta odveč. Današnjo etapo lahko opišemo s sloviti besedami "dirke po Franciji se danes ne da dobiti, lahko pa jo izgubiš".

Trasa 13. etape Toura | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Etapa bi sicer morala biti pisana na kožo sprinterjem, saj je sama trasa pretežno ravninska. Kolesarje bosta pričakala vsega dva vzpona četrte kategorije, Côte de Blachon (1,5 km, 6,9 %) in Côte de Simacourbe (1,8 km, 6,4 %). Toda vzpona nista preveč zahtevna, prav tako pa je po prečkanju zadnjega še 30 kilometrov do cilja, tako da sprinterji ne bi smeli imeti pretežkega dela.

Do zdaj smo bili na letošnji dirki po Franciji priča šestim sprintom glavnine in kar trikrat se je za najmočnejšega izkazal Eritrejec Biniam Girmay (Intermarche-Wanty), ki bo tudi danes ob zmagovalcu ene etape Belgijcu Jasperju Philipsenu (Alpecin-Deceuninck) glavni favorit. Nikakor pa ne smemo pozabiti tudi na druga dva zmagovalca, Nizozemca Dylana Groenewegna (Jayco-AlUla) ter rekorderja po številu etapnih zmag na Touru, legendarnega sprinterja z otoka Man Marka Cavendisha (Astana Qazaqstan).

Da je kljub grdem padcu v odlični formi, je včeraj z drugim mestom dokazal tudi Belgijec Wout van Aert (Visma-Lease a Bike), medtem ko se bodo v boj za etapno zmago poizkusili vključiti tudi Kolumbijec Fernando Gaviria (Movistar), Nemca Pascal Ackermann (Israel-Premier Tech) in Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), Francoza Arnaud Démare (Arkea-B&B Hotels) in Bryan Coquard (Cofidis), Irec Sam Bennett (Decathlon AG2R La Mondiale), Belgijec Arnaud de Lie (Lotty Dstny) in Norvežan Alexander Kristoff (Uno-X Mobility).

Biniam Girmay | Avtor: Profimedia Profimedia

Kolesarji v boju za skupno zmago si zagotovo želijo, da bo etapa minila brez večjih pretresov, saj v soboto in nedeljo sledita etapi v Pirenejih, ko kolesarje v dveh dneh čaka skoraj 9000 višinskih metrov. V soboto sledi etapa s ciljnim vzponom na Pla d'Adet (10,6 km/7,9 %), v nedeljo pa s končnim vzponom na Plateau de Beille (15,8 km/7,9 %).

Pau, ki leži pod samim vznožjem Pirenejev, bo že 63. gostil cilj etape dirke po Franciji, še večkrat pa je gostil start, saj so se kar 66-krat kolesarji podali iz Paua v Pireneje. Lani je etapo s startom v Pauju in ciljem v Larunsu dobil Avstralec Jai Hindley, ki je hkrati tudi oblekel rumeno majico vodilnega.

Nazadnje pa je Pau gostil cilj etape leta 2019, ko je Julian Alaphilippe kot nosilec rumene majice dobil kronometer in še povečal svoje skupno vodstvo. Zadnji sprint v Pauju pa se je odvil leta 2018, ko je Démare premagal Christopha Laporta in Kristoffa. Leta 1980 pa smo bili priča etapi, ki je imela enak start in cilj, kot bo imela letošnja. Po 194 kilometrih je sprint dvojice dobil Gerrie Knetemann pred Ludom Peetersom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice