Šport > Kolesarstvo
5985 ogledov

Odločitev padla: Za Rogliča konec dirke po Franciji

Primož Roglič Profimedia
Roglič je po padcu na dvanajsti etapi odstopil s Toura.

Slovenski kolesarski as Primož Roglič po padcu na četrtkovi etapi ne bo nadaljeval dirke po Franciji, je nekaj ur pred začetkom današnje etape sporočila njegova ekipa Red Bull-BORA-hansgrohe. Pred kolesarji na dirki po Franciji je 13. etapa, ki jih bo popeljala od Agena do Pauja (163,5 kilometra) do vznožja Pirenejev. Start bo ob 13.50.

"Rogliča je že po včerajšnji etapi in znova danes zjutraj skrbno pregledala naša zdravniška ekipa. Odločili smo se, da ga danes ne bo na startu, tako da se bo lahko osredotočil na prihodnje cilje. Primožu želimo čim hitrejše okrevanje," so zapisali pri nemško-avstrijskem moštvu.

Roglič, sicer trikratni zmagovalec Vuelte in lanskega Gira, se s francosko pentljo nikoli ni zares spoprijateljil, na njej je doživel že nekaj razočaranj.

Potem ko je v zadnjih šestih letih začel dirkati na skupni seštevek, je najvišje na Touru posegel leta 2020, ko je bil drugi. Takrat je bil sicer na dobri poti, da slavi zmago, a ga je v predzadnji etapi v kronometru na Planche-des-Belles-Filles prehitel rojak Tadej Pogačar in slavil presenetljivo zmago.

Kasneje so jo Kisovčanu zagodli številni padci, zaradi katerih so predčasno usahnili upi na tako želeno skupno zmago v letih 2021 in 2022. Lani se je zaradi izgube statusa nespornega vodje takratne ekipe Jumbo-Visma posvetil drugim ciljem, slavil na Giru po sijajni predstavi na Svete Višarje ter nato po interni borbi znotraj moštva dosegel tretje mesto na Vuelti.

Letos se je na Tour podal v barvah nove ekipe, potem ko je iskal polno podporo moštva, nekaj, česar mu Nizozemci po dveh zmagah Danca Jonasa Vingegaarda niso več mogli zagotoviti za rumeno pentljo.

Red Bull-BORA-hansgrohe Ni se zadrževal Šport Legendarni Slovenec s prstom pokazal na krivca za Rogličev padec

A nesreče na francoskih cestah s tem ni pustil za sabo. Ta ga je "našla" predvsem sredi tega tedna, ko je najprej v sredini zahtevni hriboviti etapi padel pri majhni hitrosti, v četrtek pa jo je odnesel precej huje in po prespani noči končal nastope na 111. francoski pentlji.

Roglič je imel to sezono načrtovan še nastop na dirki po Španiji, medtem ko je olimpijski nastop na cestni dirki še visel v zraku in je bil odvisen predvsem od počutja po koncu Toura. Zato ga tudi ni bilo na seznamu Olimpijskega komiteja za cestno preizkušnjo, medtem ko se je že pred tem odločil, da ne bo branil zlate kolajne iz Tokia v kronometru.

Kakšni so njegovi cilji v nadaljevanju sezone po današnjem odstopu, ekipa Red Bull-BORA-hansgrohe zaenkrat ni razkrila.

Primož Roglič Konec sanj? Šport Video: Roglič padel pri veliki hitrosti, zaostal je več kot dve minuti Tadej Pogačar in Primož Roglič "Primož je borec" Šport Tako se je na Rogličev padec odzval Pogačar

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • jakec1575 02:43 13.julij 2024.

    ze na skakalnici je padal. kot da ima pod stresom sinkopo. odlocno prevec padcev za enega tekmovalca.

Sorodne novice