Šport > Kolesarstvo
3683 ogledov

Roglič izgubil enega glavnih pomočnikov, ta okrepil neposredne rivale

Bob Jungels Profimedia
Ineos Grenadiers so v svoje vrste zvabili enega glavnih pomočnikov Primoža Rogliča pri Red Bull-BORA-hansgrohe.

Kolesarska ekipa Red Bull-BORA-hansgrohe se na letošnji dirki po Franciji ni pretirano izkazala pri varovanju svojega kapetana Primoža Rogliča. Najprej je pošteno zamočila v etapi z makadamskimi odseki, a se ji ta napaka na njeno srečo ni maščevala, drugače pa je bilo na dvanajsti etapi, ko je imela svojega kapetana povsem nezaščitenega nekje sredi glavnine, tako da je bil udeležen v grozljiv množičen padec, kateremu bi se lahko izognil, če bi le vozili v ospredju glavnine, kot so to počele ostale tri ekipe z glavnimi favoriti dirke.

Zdaj pa naj bi po poročanju Daniela Bensona Roglič v prihodnji sezoni ostal še brez enega svojih najpomembnejših pomočnikov, saj naj bi odlični Luksemburžan Bob Jungels podpisal dveletno pogodbo z enim glavnih rivalov Bore in Rogliča, ekipo Ineos Grenadiers. Pogodba naj bi bila že podpisana, čaka se le še avgust in uradni začetek prestopnega roka, da se prestop tudi uradno potrdi.

Jungels, ki je odličen kronometrist, ki se solidno znajde tudi na razgibanem ter celo goratem terenu, je izjemno vsestranski kolesar, kakršnega si želi vsaka ekipa in njegov odhod je zagotovo precejšen udarec za Rogličeve ambicije. Gre namreč za kolesarja, ki mu ni težava po več ur narekovati tempo na čelu glavnine na ravninskih odsekih, ali pa priti na čelo skupine ter naviti tempo na vzponih. Še več, Jungels bo okrepil neposredne rivale, pri katerih bo pomemben pomočnik enemu najboljših mladih kolesarjev na svetu, Carlosu Rodriguezu, ter Eganu Bernalu, ki je nakazal, da se po grozljivi nesreči in poškodbah vrača med najboljše.

Luksemburžan se je v zadnjih letih prelevil v izjemnega pomočnika, čeprav je nekdaj tudi sam veljal za odličnega kolesarja, ki se lahko bori za najvišja mesta na najpomembnejših dirkah na svetu, kar je dokazal s kar 25 profesionalnimi zmagami ter dvema uvrstitvama v prvo deseterico na dirki po Italiji (2016, 2017), ko je bil celo šesti in osmi ter je obakrat osvojil belo majico za najboljšega mladega kolesarja ter tudi eno etapo.

Bob Jungels | Avtor: Profimedia Profimedia

Veljal je tudi za enega najbolj nadarjenih kolesarjev za spomladanske klasike, kjer je doživel največji uspeh svoje kariere, ko je leta 2018 osvojil veliki kolesarski spomenik Liege-Bastogne-Liege. Naslednje leto je dobil še dirko Kuurne-Bruxelles-Kuurne, a si je želel večjo svobodo, kot jo je imel pri ekipi Soudal-QuickStop. Zato je prestopil k ekipi AG2R, kjer pa je njegova kariera nekoliko stagnirala, z izjemo fantastične etapne zmage na Touru leta 2022.

Po omenjeni sezoni je prestopil v vrste Bore-hansgrohe, kjer pa že drugo (in zadnje) leto zapored opravlja vlogo pomembnega pomočnika svojim kapetanom, med drugim je bil obe leti izbran v ekipo za Tour ter lani tudi za Giro. Prav tako letos Roglič še ni nastopil na dirki, da ne bi imel ob sebi odličnega Luksemburžana. Jungels je namreč pomagal Kisovčanu do desetega mesta na dirki Pariz-Nica, vozil je ob njegovi strani na dirki po Baskiji, kjer je do odstopa zaradi padca Roglič nosil majico vodilnega, pred dirko po Franciji pa je Rogliču pomagal še do zmage na kriteriju Dauphine.

Bob Jungels | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice