Šport > Kolesarstvo
1379 ogledov

Noro! Pogačar pometel z rekordom legendarnega Pantanija

Tadej Pogačar Profimedia
Nosilec rumene majice je za več kot tri minute izboljšal 26 let star rekord Marca Pantanija.

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je na poti do spektakularne zmage na 15. etapi letošnje dirke po Franciji na vzponu Plateau de Beille strl svojega večnega rivala Jonasa Vingegaard ter pri tem zrušil rekord velikega Marca Pantanija, ki ga je Italijan postavil leta 1998, ko se je dirka po Franciji prvič povzpela na Plateau de Beille.

Pantani je namreč brutalno zahteven 15,9-kilometrski vzpon v Pirenejih leta 1998 prečkal v 43 minutah in 20 sekundah, njegovemu rekordu pa se je pred nedeljsko etapo še najbolj približal Alberto Contador leta 2007, ko je do vrha Plateau de Beille potreboval 44 minut in 8 sekund. In Pogačar? Do vrha vzpona je potreboval vsega 39 minut in 50 sekund, potem ko je na 15,9-kilometrskem vzponu s 7,9-odstotno naklonino držal povprečno hitrost 23,95 km/h.

Zanimivo je, da ko je Pantani postavil rekord na Plateau de Beille, je bilo tudi zadnjič v zgodovini, da je nekemu kolesarju v istem letu uspelo slaviti na Giru in Touru - dosežek, kateremu je po petnajstih etapah dirke po Franciji zelo blizu naš Pogačar, ki je letos že dobil italijansko pentljo, v boju za rumeno majico pa ima tri minute in devet sekund prednosti pred najbližjim zasledovalcem Vingegaardom.

O kvaliteti letošnjega Toura pa najbolje govori podatek, da sta bila na nedeljski etapi od Pantanijevega rekorda hitrejša tudi Vingegaard in Remco Evenepoel, ki sta vrh dosegla v 40 minutah in 58 sekundah ter 42 minutah in 41 sekundah. Kar trinajst kolesarjev pa se je na nedeljski etapi uspelo prebiti v stoterico najhitrejših vzponov na Plateau de Beille, od tega jih je kar osem poseglo v prvo dvajseterico.

Plateau de Beille pa je bil že peti vzpon po vsega petnajstih etapah na letošnji dirki po Franciji, na katerem so kolesarji postavili nov časovni rekord. Pogačar je namreč pred tem postavil najhitrejša časa že na Galibierju ter Pla d'Adetu, Vingegaard pa je bil najhitrejši pri vzponu na Col du Perthus, medtem ko sta skupaj izboljšala tudi rekord na San Luci.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice