Šport > Košarka
3472 ogledov

"Bil sem že nekoliko na meji, nato sem videl, da trpi tudi Jonas"

Tadej Pogačar Profimedia
Pogačar prednost pred Vingegaardom povišal na več kot tri minute.

Slovenski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zmagovalec 15. etape kolesarske dirke po Franciji. Na zahtevni pirenejski trasi od Loudenviella do vrha na Plateau de Beillu (197,7 km) je slavil po protinapadu 5,3 km pred ciljem in se odpeljal Dancu Jonasu Vingegaardu (Visma-Lease a Bike). S tem je še povišal prednost v skupnem seštevku.

Pogačar je z dvojčkom etapnih zmag v Pirenejih storil velik korak proti tretji skupni zmagi na Touru. Tega je sicer dobil tudi v letih 2020 in 2021, nato pa je bil dvakrat zapovrstjo najboljši Vingegaard.

Za Pogačarja je bila to sicer že 14. etapna zmaga na dirki po Franciji. V svojih prvih treh izdajah od leta 2020 je slavil po tri, lani dve, letos pa je prav tako že pri treh zmagah, potem ko je slavil v četrti in 14. etapi. Obenem je bila tokratna zmaga zanj že jubilejna 80. v karieri.

V skupnem seštevku vse skupaj pomeni, da ima Pogačar pred zadnjim prostim dnem na Touru 3:09 minute naskoka pred Vingegaardom in 5:19 pred Remcom Evenepoelom, ki je v današnji etapi zaostal kar 2:51 minute. Vsi ostali po današnjem zahtevnem dnevu v pirenejski vročini zaostajajo že več kot deset minut.

"Nikoli si nisem predstavljal takšnega razpleta po začetku tedna. Zelo sem zadovoljen s pripravljenostjo. Bilo je zelo vroče, težko je bilo. Ponavadi kar trpim v vročini, a ekipa je opravila sijajno delo in me ves čas hladila. To je neverjeten dan," je v prvem odzivu za organizatorje dejal Pogačar.

V Pirenejih je slavil polovico svojih zmag na Touru. "Res je, veliko zmag sem slavil v Pirenejih. Ne vem, na nek način so mi všeč, tudi oni pa me imajo očitno radi," je dodal.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Spregovoril je tudi o taktiki in razpletu etape: "Visma je nadzorovala etapo in narekovala močan ritem na klancih. Ni me preveč skrbelo, moral pa sem poskrbeti, da mi je hladno, da dovolj pijem in jem. Bil sem nekoliko na meji, ko se me je skušal otresti. Ko sem videl, da tudi on ob zadnjem napadu trpi, sem videl, da nima moči v nogah, da bi tako nadaljeval do cilja. Poskušal sem v svojem ritmu, a bilo je težko do cilja."

Prednost je zdaj udobna, pravi 25-letnik s Klanca pri Komendi. "Zdaj je vse skupaj videti zelo dobro. Tudi ko je bila prednost 1:14 minute, se mi je zdelo tako, zdaj pa je ta prednost kar udobna. Moramo pa biti osredotočeni tudi v nadaljevanju. Komaj čakam prosti dan, upam, da bomo imeli lahkotno vožnjo s fanti in se ustavili na dobri kavi. Moramo se malce 'resetirati', a ne preveč, saj gremo s polno paro v zadnji teden," je še zaključil Pogačar.

V ponedeljek bo na sporedu še zadnji prost dan, francoska pentlja pa se bo nadaljevala v torek z ravninsko etapo od Gruissana do Nimesa (188,6 km).

Komentarjev 1
  • jezero 06:04 15.julij 2024.

    Bo za slovenskega selektorja dovolj dober za Olimpijado? Njegovo dekle, državno prvakinjo, je že izločil! Ker....Pik zigmarji so več kot štirje asi.

Sorodne novice