Šport > Kolesarstvo
1294 ogledov

"Načrt je bil drugačen, do napada je prišlo instiktivno"

Tadej Pogačar Profimedia
Pogačar napadel in strl Vingegaarda za 13. zmago na Touru.

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zmagovalec 14. etape dirke po Franciji. Na trasi od Pauja do vrha na Pla d'Adetu (151,9 km) je v zadnjih petih kilometrih napadel in strl Danca Jonasa Vingegaarda (Visma-Lease a Bike). Ciljno črto je prečkal 39 sekund pred dvakratnim zaporednim zmagovalcem Toura, ob bonus sekundah pa je skupno pridobil 43 sekund.

Zdaj ima 1:57 minute prednosti pred Dancem, ki je s tretjega skočil na drugo mesto. Na tretje je padel tretjeuvrščeni v etapi, Belgijec Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), ki zdaj zaostaja 2:22 minute.

Pred začetkom etape je Pogačar medijem sicer dejal, da lahko zdaj kolesari bolj obrambno, a se je na koncu vseeno odločil za napad.. "To je bilo instinktivno. Skušali smo sicer dobiti etapo, a v sprintu manjše skupine. Toda položaj se je spremenil, ko je Adam Yates napadel," je organizatorjem razkril 25-letnik s Klanca pri Komendi.

"Visma je morala nato držati razliko, sam pa sem vedel, da če se lahko priključim Adamu, mi lahko malce pomaga. To je bilo popolno, zato gre zahvala celotni ekipi. Bila je izjemna in ta zmaga je zanjo," je dodal Pogačar.

"Kot sem rekel, načrt je bil, da skušam zmagati v sprintu manjše skupine in skušam pridobiti nekaj bonifikacijskih sekund. Ampak takole je precej bolje. Prednost je seveda dobra novica in zelo sem vesel, da sem v tem položaju. Moramo pa nadaljevati v podobnem slogu in ohraniti to energijo v ekipi. Seveda tudi dobre noge," je povedal slovenski as.

"Dobiti etapo na Touru je nekaj posebnega že samo po sebi. O tem nikoli nisem razmišljal, ko sem bil mlad. Videl sem, kako je Mark Cavendish zmagoval vse te sprinterske etape in zdelo se mi je, da je z drugega planeta. A če slediš svojim sanjam, lahko dosežeš vse. To ne pomeni, da grem po Cavendishev rekord, omenil sem ga le kot vzor. Veseli me, da še vedno zmaguje, potem ko sem ga gledal prek televizijskih ekranov," je še Britanca, rekorderja s 35 zmagami v etapah na Touru, pomiril Pogačar.

Od preostalih Slovencev z drugačnimi nalogami v etapi je 17 minut zaostal Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike), medtem ko sta Luka Mezgec (Jayco AlUla) in Matej Mohorič zaostala več kot 35 minut.

V nedeljo bo na sporedu še druga zahtevna etapa v Pirenejih. Trasa 15. etape bo kolesarje peljala od Loudenviella do Plateau de Beilla (197,7 km) s kar 4800 "višincev".

Komentarjev 2
  • jakec1575 20:10 13.julij 2024.

    Nadut danc iz zavetrja je pokasiral. bravo tadej

  • johan 19:47 13.julij 2024.

    Bravo Tadej!

Sorodne novice