Šport > Kolesarstvo
8990 ogledov

Pogi se je obrnil na kolega, ta mu je odvrnil: "O čem ti govoriš?"

Tadej Pogačar Epa
Pogačar: Mislim, da se ne bom nikoli spremenil.

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je po zmagi v 14. etapi dirke po Franciji odgovarjal na številna vprašanja različnih medijev in poudaril, da ne bo spreminjal svojega napadalnega sloga dirkanja.

Pogačar je predvsem po sredini etapi, ko je Danec Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike) najprej nadoknadil okoli 30 sekund ter nato 25-letnika s Klanca pri Komendi tudi premagal v ciljnem sprintu, odgovarjal na številna vprašanja o porabljanju energije ob drznih napadih.

Danes se je soočil z novimi že pred etapo, ko je sicer dejal, da lahko ekipa emiratov s prednostjo dobre minute v seštevku dirka nekoliko bolj rezervirano. Nato pa je v svojem slogu napadel pet kilometrov pred koncem in se odpeljal tekmecem.

"V vsakem intervjuju z vami poslušam, da ne smem razmetavati energije. A tako je. Mislim, da se ne bom nikoli spremenil. Če se bom tako počutil, bom napadel. V sredo se ni izšlo, danes se je. To je življenje. Enostavno obožujem dirkanje in tekmovanje," je v pogovoru za različne tuje medije, med drugim tudi ITV, dejal Pogačar.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Še pred tem se je pomudil pred kamero RTV Slovenije in podoživljal trenutke izpred treh let: "Vsa zahvala gre ekipi, lahko smo nadzorovali beg in naredili razliko na zadnjem klancu. Res sem izjemno vesel. Spominjam se leta 2021, ko sem tukaj blizu zmagal in potem dobil generalno razvrstitev. Poskusil sem, dal vse od sebe in podoživel tiste spomine izpred treh let."

Etapo je dobil s prednostjo 39 sekund pred Vingegaardom, zaradi bonus sekund je bila razlika pravzaprav 43 sekund, in 1:10 pred tretjeuvrščenim Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal Quick-Step). Tudi v skupnem seštevku zdaj vodi pred Dancem, in sicer za 1:57 minute, medtem ko Belgijec zaostaja 2:22 minute.

Pogačar je po etapi organizatorjem Toura dejal, da je bilo dirkanje instinktivno, medtem ko je Britanec Adam Yates priznal, da so malce skrenili od načrta pred etapo. Yatesu je namreč 25-letni Slovenec dejal, da mora v napad, ta pa je bil ob tem presenečen.

"Rekel sem ostalim v ekipi, da pri Tadeju nikoli ne veš, kakšen je načrt. V enem trenutku mi je rekel, da moram napasti in dejal sem mu, 'o čem ti govoriš?'. Malce sem pogledoval okoli, kdaj se bo priključil. Nisem mu mogel kaj dosti pomagati, saj sem pregorel. Naredil sem, kar sem lahko in vzeli smo nekaj časa," je za Eurosport pristavil 31-letni Britanec.

Adam Yates | Avtor: Profimedia Profimedia

Izkušenega Yatesa, lani tretjega na Touru, je pohvalil tudi Pogačar. "Adam je največji ekipni kolesar, kar sem jih kdajkoli srečal. Res sem imel v mislih, naj gre po etapno zmago, da si to zasluži. Po drugi strani pa sem čutil, da mogoče Jonas danes ni stoodstoten, sam pa sem se počutil zelo dobro in igrivo. Poskusil sem z napadom in zahvala gre Adamu, da je tam potegnil še par sto metrov, da sva naredila razliko," je za RTV Slovenijo dejal Pogačar.

Današnji poraz so sprejeli tudi pri ekipi Visma-Lease a Bike. "Številke pravijo, da je bil Jonas na zelo visoki ravni in da ni mogel iti veliko hitreje. To govori tudi o Pogačarjevi predstavi. Jonas danes ni bil nič slabši, le Pogačar je bil toliko boljši," je za kolesarski portal Wielerflits dejal športni direktor nizozemske zasedbe Merijn Zeeman.

"Sedem dni je še in moramo poskušati. Vsi pa moramo priznati, da je Pogačar trenutno zelo močan. Seveda to ni razplet, ki smo si ga želeli, a Pogačar je bil na neki drugi ravni. Jonas je dobro odpeljal, se znebil Remca, a vseeno izgubil precej časa. To moramo sprejeti, Jonas pa mora biti vesel s prikazanim, imel je dober dan. Upali smo, da bo Jonas lahko držal stik, a to ni bilo mogoče," je zbranim tujim novinarjem priznal še drugi športni direktor Visme Grischa Niermann.

Dodal je, da so vedeli, da bo Pogačar napadel: "Vedeli smo že sinoči, da bo napadel, to ni kdo ve kakšna raketna znanost. Res je bil dober in lahko mu le čestitamo. Seveda pa to ne spremeni dejstva, da moramo nekje pridobiti čas. Poskušali bomo do konca, do Nice, ampak v tem trenutku smo skoraj dve minuti zadaj."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice