Šport > Kolesarstvo
1220 ogledov

Žigart z daleč najboljšim dosežkom na največjih dirkah

Urška Žigart Profimedia
Longo Borghini dobila Giro, Žigart 12.

Italijanka Elisa Longo Borghini (Lidl-Trek) je zmagovalka skupnega seštevka kolesarske dirke po Italiji. V zadnji, osmi etapi od Pescare do L'Aquile (117 km), je s četrtim mestom storila dovolj in povišala prednost pred Belgijko Lotte Kopecky (SD Worx-Protime). Edina Slovenka Urška Žigart (Liv AlUla Jayco), ki jo selektor ni izbral za nastop na olimpijskih igrah,  je zasedla končno 12. mesto.

Za 27-letno Slovenko, sicer zaročenko Tadeja Pogačarja, ki je na Touru danes prišel do nove velike etapne zmage, je to najboljša uvrstitev v karieri na treh največjih dirkah. Pred tem je bila najvišje 29. na dirki po Franciji pred dvema letoma. Lansko dirko po Italiji je Žigart končala predčasno po padcu in posledičnem pretresu možganov. Pred odstopom je bila 25.

Tokrat je do 12. mesta posegla predvsem po zaslugi sobotne kraljevske etape na Blockhaus, ki jo je končala prav na 12. mestu.

Urška Žigart | Avtor: Profimedia Profimedia

Danes je Žigart zasedla 24. mesto z zaostankom 47 sekund. Etapo je dobila predstavnica Mavricija Kimberley Le Court Pienaar (AG Insurance-Soudal), ki je v sprintu trojice ugnala Američanko Ruth Edwards (Human Powered Health) in Nemko Franzisko Koch (DSM-firmenich PostNL).

V boju za skupno zmago je Longo Borghini šel na roko beg v ospredju, ki je pobral bonifikacijske sekunde v L'Aquili. Izkušena 32-letna Italijanka je sprva pokrila napad Kopecky ter nato še sama napadla in Belgijko, sicer svetovno prvakinjo lani iz Glasgowa, v zadnjih okoli 150 m prehitela za 20 sekund.

V skupnem seštevku je imela na koncu Italijanka 21 sekund prednosti pred Kopecky, ki je v zadnji etapi zasedla 19. mesto. Na tretjem mestu je v generalni razvrstitvi končala Avstralka Neve Bradbury (Canyon-SRAM) z zaostankom 1:16 minute.

Za Longo Borghini, ki je rožnato majico vodilne nosila vse od zmage v vožnji na čas v prvi etapi, je bila to 46. zmaga v karieri, prvič pa je slavila na kateri od treh največjih dirk.

Komentarjev 1
  • jezero 07:44 15.julij 2024.

    Selektor jo ne namerava poslati na Olimpijske igre. Še državna prvakinja je zanj premalo! On se namreč razume na kolesarstvo. Kolesarska zveza ga pa pusti pri miru!

Sorodne novice