Šport > Kolesarstvo
3342 ogledov

Neverjetne izjave iz Visme o Pogačarju. V prednosti je ... ker je bil okužen?

Tadej Pogačar Profimedia
Pri Vismi-Lease a Bike so prepričani, da je Tadej Pogačar v veliki prednosti, ker je dva tedna pred dirko po Franciji prebolel koronavirus.

Potem, ko je svet praktično počasi že pozabil na covid-19, je ta znova udaril na letošnji dirki po Franciji. Juan Ayuso, Tom Pidcock, Maxim van Gils, Chris Harper in Michael Morkoev so zaradi okužbe že odstopili z dirke, medtem ko naj bi Geraint Thomas ter še številni drugi kljub okužbi nadaljevali z dirko.

Čedalje več ekip je tako zaskrbljeno, saj se bojijo, da bi lahko bili njihovi varovanci naslednji, ki se bood okužili, medtem ko naj bi bilo po besedah športnega direktroja Visme-Lease a Bike Merijna Zeemana vse skupaj velika prednost za Tadeja Pogačarja, ki se z njihovim varovancem Jonasom Vingegaardom bori za rumeno majico.

Merijn Zeeman | Avtor: Profimedia Profimedia

"Pri drugih športih si verjetno mislijo, da smo nori, ker se še vedno testiramo ter uporabljamo zaščitne maske. Toda pri kolesarstvu gre za vzdržljivost. Če se okužite, preprosto ne morete nastopati na isti ravni," je Zeeman v pogovoru za NOS nemudoma pojasnil, zakaj se v kolesarskem svetu danes še vedno tako bojijo okužbe z virusom, katerega je preostali svet sprejel kot del vsakdana.

V primeru Ayusa smo lahko videli, kako vse skupaj deluje na kolesarja. Potem ko je preostala četverica odstopila pred začetkom etape, je Španec svoji ekipi zatrdil, da lahko kljub pozitivnemu testu nadaljuje z dirko, a je na enostavni ravninski 13. etapi zaostal že na samem začetku ter kmalu tudi odstopil. Okuženi Ayuso ni mogel slediti glavnini, čeprav je vse do omenjene etape držal celo deveto mesto v skupnem seštevku.

Jonas Vingegaard | Avtor: Profimedia Profimedia

Pri Vismi-Lease a Bike pa se še posebej bojijo morebitne okužbe s covidom-19, saj je njihov kapetan Vingegaard, ki v skupnem seštevku drži drugo mesto s tremi minutami in devetimi sekundami zaostanka za Pogačarjem, utrpel preluknjana in celo sesedena pljuča po grozljivi nesreči na dirki po Baskiji pred nekaj meseci in je francoska pentlja šele njegova  prva dirka po vrnitvi na kolo.

"Zato sprejemamo previdnostne ukrepe," pojasnjuje Zeeman in ugotavlja, da kljub temu, da ekipa naredi vse, kar je v njeni moči, nevarnost ostaja prisotna. "Tako zmanjšate možnost okužbe s koronavirusom ali kakšnim drugim virusom. Seveda pa tveganja ne morete izključiti. Samo previdni smo lahko."

Merijn Zeeman | Avtor: Profimedia Profimedia

Seveda bi človek pričakoval, da covid-19 predstavlja grožnjo za vse kolesarje in ekipe, a Zeeman trdi, da gre vse skupaj na roke njihovemu največjemu rivalu Pogačarju, pa čeprav je v minulih dneh izgubil Ayusa, ugiba pa se, da bi lahko bila okužena tudi Adam Yates in Tim Wellens, ki sta se na zadnje prizorišče pripeljala v ekipnem avtomobilu, ločeno od vseh ostalih moštvenih kolegov v ekipnem avtobusu.

"Pogačarju se je zgodila najboljša možna stvar. Dva tedna pred začetkom Toura je prebolel korono in je zato imun. Medtem ko so vsi ostali pod velikim stresom, je lahko povsem miren," je zaključil športni direktor Visme-Lease a Bike.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Antikrist9
    Antikrist9 08:13 17.julij 2024.

    Najbolje da kupijo janšistično aplikacijo "#ostani zdrav@", pa bodo zagotovo zmagali, hehehe,

Sorodne novice