Šport > Kolesarstvo
2649 ogledov

Padec nosilca majice, boj znova na široko odprt

Jasper Philipsen Profimedia
Philipsenu še tretja etapa, padec njegovega glavnega tekmeca in nosilca zelene majice Girmaya, Pogačar še naprej v rumenem.

Potem ko se je zdelo, da je na letošnji dirki po Franciji boj za zeleno majico najboljšega po točkah že odločen, je 16. etapa od Gruissana do Nimesa (188,6 km) stvari postavila na glavo.

V zadnjih metrih ravninske etape z vsega enim kategoriziranim vzponom je namreč nosilec zelene majice Eritrejec Biniam Girmay (Intermarche-Wanty) padel in ostal brez novih točk, medtem ko je sprint glavnine pred Nemcem Philom Bauhausom (Bahrain Victorious) in Norvežanom Alexandrom Kristoffom (Uno-X Mobility) dobil prvi Girmayev zasledovalec, Belgijec Jasper Philipsen (Alpecin Deceuninck).

Philipsen, ki se je s tremi etapnimi zmagami na letošnji dirki izenačil z Girmayem in našim Tadejem Pogačarjem (UAE Team Emirates), je še pred začetkom etape v seštevku za zeleno majico zaostajal za 86 točk za Eritrejcem in skorajda nihče ni več resnično verjel, da lahko Belgijec še ogrozi letos odličnega Girmaya. Toda pet etap pred konce dirke razlika znaša le še 32 točk in boj je znova odprt.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Prav tako odprt pa je boj za rumeno majico, kjer današnja etapa ni prinesla sprememb med najboljšimi. Vodilni kolesar dirke Pogačar je sicer etapo končal na 37. mestu, z 31 sekundami zaostanka za Philipsenom, a bo zaradi padca Girmaya znotraj zadnjih treh kilometrov, ki je za sabo zadržal veliko skupino kolesarjev, dobil enak čas kot zmagovalec. V skupnem seštevku bo tako še naprej imel tri minute in devet sekund prednosti pred Dancem Jonasom Vingegaardom (Visma-Lease a Bike) ter pet minut in devetnajst sekund pred Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal-QuickStep).

Čeprav so mnogi strokovnjaki pred začetkom napovedovali, da bi znala 16. etapa letošnje dirke po Franciji prinesti kaos zaradi odprtih cest in močnih bočnih vetrov, pa smo bili večji del dneva priča pravi uspavanki. Takoj po startu sta se sicer v ospredje izstrelila Švicar Stefan Küng (Groupama FDJ) in Francoz Sandy Dujardin (TotalEnergies), ki pa sta po nekaj metrih ugotovila, da se jima nihče ne želi pridružiti ter sta tudi sama ustavila svoj napad.

Na etapi, za katero so vsi vedeli, da jo bo odločil sprint glavnine, si nihče ni želel resnično v beg, tako da smo bili priča nekoliko bolj vznemirljivemu dogajanju šele na letečem sprintu, katerega je dobil domačin Bryan Coquard (Cofidis). Šele na polovici etape se nato za solo akcijo odloči mladi Thomas Gachignard (TotalEnergies), ki si je privozil dve minuti prednosti, a bil več kot 20 kilometrov pred ciljem ujet.

Biniam Girmay | Avtor: Profimedia Profimedia

O zmagovalcu etape je tako pričakovano odločal sprint glavnine, v katerega pa ni bil udeležen do današnje etape s tremi zmagami najboljši sprinter dirke Girmay, ki je v samem zaključku etape padel na izvozu enega izmed rondojev. Girmayevo nesrečo je izkoristil njegov neposredni tekmec v boju za zeleno majico Philipsen, kateremu je moštveni kolega Mathieu van der Poel pripravil odlično pozicijo za zaključni sprint, Belgijec pa je nato s suvereno zmago poplačal njegov trud. To je bila 49. zmaga v karieri za Philipsena in deveta na francoskih pentljah.

Ciljno črto so uspešno prečkali tudi ostali Slovenci, Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) na 126., Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) na 127. in Luka Mezgec (Jayco AlUla), ki je v sprintu skušal pomagati Dylanu Groenewegnu, na 42. mestu. Nizozemski as se kljub Mezgečevem trudu tokrat ni izkazal, izgubil je zadek svojega sprinterskega vlaka ter na koncu zasedel le 19. mesto.

V sredo bo na sporedu zahtevna 17. etapa od Saint-Paul-Trois-Chateauxa do Superdevoluyja (177,8 km). Kolesarji bodo morali premagati 2850 višinskih metrov, veliko večino od teh v zadnjih 40 km s tremi klanci.

 

* Izidi, 16. etapa, Gruissan - Nimes (188,6 km):
  1. Jasper Philipsen (Bel/Alpecin-Deceuninck)        4:11:27
  2. Phil Bauhaus (Nem/Bahrain-Victorious)           isti čas
  3. Alexander Kristoff (Nor/Uno-X Mobility)
  4. Sam Bennett (Irs/Decathlon AG2R La Mondiale)
  5. Wout Van Aert (Bel/Visma-Lease a Bike)
  6. Pascal Ackermann (Nem/Israel-Premier Tech)
  7. Bryan Coquard (Fra/Cofidis)
  8. Soeren Waerenskjold (Nor/Uno-X Mobility)
  9. Ryan Gibbons (JA/Lidl-Trek)
 10. Danny van Poppel (Niz/Red Bull-BORA-hansgrohe)
...
 37. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)           isti čas
 42. Luka Mezgec (Slo/Jayco AlUla)
126. Jan Tratnik (Slo/Visma-Lease a Bike)                1:55
127. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)          isti čas
...

- skupni vrstni red (16/21):
  1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)           66:07:51
  2. Jonas Vingegaard (Dan/Visma-Lease a Bike)         + 3:09
  3. Remco Evenepoel (Bel/Soudal Quick-Step)             5:19
  4. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates)               10:54
  5. Mikel Landa (Špa/Soudal Quick-Step)                11:21
  6. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)            11:27
  7. Adam Yates (VBr/UAE Team Emirates)                 13:38
  8. Giulio Ciccone (Ita/Lidl-Trek)                     15:48
  9. Derek Gee (Kan/Israel-Premier Tech)                16:12
 10. Santiago Buitrago (Kol/Bahrain-Victorious)         16:32
...
 69. Jan Tratnik (Slo/Visma-Lease a Bike)             2:46:41
112. Luka Mezgec (Slo/Jayco AlUla)                    3:26:04
130. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)           3:46:28
...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice