Šport > Kolesarstvo
2432 ogledov

Pogačar: Še sam ne vem, zakaj ...

Tadej Pogačar Epa Tadej Pogačar.
Gorenjski kolesar je preizkusil moč glavnih konkurentov.

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je tudi v navidez mirnem zaključku 17. etape napadel in "potipal" nasprotnike v zadnjem tednu dirke po Franciji. Za organizatorje je priznal, da še sam ni točno vedel, zakaj je danes napadel.

"Saj tudi zase v bistvu ne vem, zakaj sem sploh poskusil. Kot da se ne bi poznal. A vzel sem dve sekundi Jonasu in tudi tega sem vesel," je etapo, ki jo je dobil Ekvadorec Richard Carapaz (EF Education-EasyPost), za organizatorje Toura ocenil Pogačar.

Etapa od Saint-Paul-Trois-Chateauxa do Superdevoluyja (177,8 km) je bila sicer od samega začetka do okoli 120 km zelo stresna in hitra. Veliko je bilo napadov ter tudi bočnega vetra v prvih 30 km, ob koncu pa se je zdelo, da bodo trije prelazi v zadnjih 40 km za najboljše v skupnem seštevku minili relativno mirno.

Toda Pogačar ni mogel iz svoje kože, saj je na predzadnjem klancu, prelazu Noyer, napadel in se hitro otresel svojih najbližjih zasledovalcev. Na vrhu je imel osem sekund naskoka pred Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal Quick-Step) in 14 pred Dancem Jonasom Vingegaardom (Visma-Lease a Bike).

Vseeno prednost ni bila odločilna, saj sta imela predvsem Belgijec in Danec v zadnjih kilometrih pomoč nekaterih ekipnih kolegov iz predhodnega številčnega bega. Ujela sta Pogačarja, na zadnjem vzponu pa je Evenepoel napadel in obema tekmecema pobegnil ter pridobil deset sekund pred mirnim Pogačarjem. Ta je Vingegaardu v sprintu vzel dve sekundi.

Pohvalil Jonasove kolege

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

"Počutil sem se v redu. Klanec je bil lep, strm. Vedel sem, da imam dobre noge, da lahko malce poskusim in potipam konkurenco v tretjem tednu," je za RTV Slovenija po koncu dejal Pogačar.

"Moje noge so kar v redu za tretji teden, ampak tudi Remco je videti vse boljši. Jonas je imel v zadnjih kilometrih za sabo tako močno ekipo, da z Remcom nisva mogla narediti razlike. Vseeno je pokazal, da je prav tako v dobri formi," je dodal 25-letnik s Klanca pri Komendi.

"Pri Visma-Lease a Biku so opravili zelo dobro ekipno delo. Če Jonas ne bi imel svojih kolegov v ospredju, bi lahko Remco in jaz Jonasa spravila še bolj pod pritisk in razplet bi lahko bil nekoliko drugačen. A odlično so opravili svoje delo," je za organizatorje dirke razpredal vodilni kolesar na Touru.

Kot pri mladincih

Pogačar ima po današnjem dnevu še dve sekundi večjo prednost pred Vingegaardom, ta zdaj znaša 3:11 minute, Evenepoel pa se je obema malce približal in zaostaja 5:09 minute. Vsi ostali po današnjem dnevu, v katerem so proti najboljši trojici izgubili še nadaljnji dve minuti, zaostajajo že 13 minut in več.

"To je bil dober dan. Od samega začetka smo dirkali zelo hitro. Prvih 125 km je potekalo, kot da bi kolesarili v mladinski konkurenci. Nato pa smo malce pretegnili noge na predzadnjem klancu," je še za organizatorje Toura z nasmeškom na obrazu razlagal Pogačar.

V četrtek bo na sporedu razgibana 18. etapa, ki bo kolesarje popeljala od Gapa do Barcelonnetta (179,5 km). Premagati bodo morali 3100 višinskih metrov, na papirju pa bi morala tako kot danes ustrezati ubežnikom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice