Šport > Kolesarstvo
1568 ogledov

Legendarni kolesar v bran Pogačarju: To se mi gnusi ...

Bernard Hinault Profimedia
Avtoriteta francoskega kolesarstva v kolumni nad dvomljivce.

Bernard Hinault je še vedno zadnji Francoz, ki je osvojil domačo pentljo. To mu je uspelo leta 1985, takrat je prišel že do svoje pete skupne zmage, še enkrat prej je zaradi poškodbe moral odstopiti, ko je nosil rumeno majico. Trikrat je dobil tudi Giro in dvakrat Vuelto, na tritedenskih dirkah pa je tako zabeležil kar 10 skupnih zmag. V karieri je sicer vpisal le 13 nastopov na največjih treh dirkah, poleg že omenjenega odstopa na Touru leta 1980 je bil še dvakrat drugi. 

Bretonec se je tokrat oglasil v svoji kolumni za časopis Ouest France in stopil v bran Tadeju Pogačarju. Tega je po izjemnih predstavah v Pirenejih kar nekaj francoskih ljubiteljev kolesarstva obtožilo jemanja nedovoljenih poživil. Enakega ravnanja je bil v preteklem letu deležen Jonas Vingegaard, še prej pa tudi nekateri drugi serijski zmagovalci.

"To se mi gnusi ... Zakaj je vedno potrebno izražati dvome? Nehajmo se vseskozi nekaj spraševati. To je smešno. Ali imamo kakšen dokaz?" je v Ouest Franceu zapisal nekdanji kolesarski as, ki je na Touru zabeležil kar 28 etapnih zmag.

"Bi obstajal takšen sum, če bi bil na primer jaz na njegovem mestu? Ne. A ko gre za tujca, se pri nas vselej pojavijo dvomi," je o dvojnih merilih francoske javnosti zapisal sloviti kolesar z nadimkom Le Blaireau (Jazbec; op.p.).

Bernard Hinault | Avtor: Profimedia Profimedia

Hinault je v svoji karieri osvojil tudi pet zmag na spomenikih, leta 1980 pa je postal tudi svetovni prvak. Že nekaj časa ne skriva navdušenja nad Pogačarjem.

"Pogačar je takšen kot Eddy Merckx in jaz. Prihajava iz povsem različnih generacij, vendar sta mi všeč njegov karakter in temperament," je za Gazzeto dello Sport maja izjavil 69-letni Hinault, ki je že takrat verjel v to, da bo Pogačar osvojil dvojček Giro/Tour.

To je uspelo tudi Hinaultu leta 1985, poleg njega pa so se v preteklosti s takšnim dosežkom lahko pohvalili le še Fausto Coppi (1949, 1952), Jacques Anquetil (1964), Eddy Merckx (1970, 1972, 1974), Stephen Roche (1987), Miguel Indurain (1992, 1993) in Marco Pantani (1998). Pogačar lahko postane osmi kolesar s takšnim uspehom, v zadnje tri etape letošnjega Toura se podaja s tremi minutami in 11 sekundami naskoka pred Vingegaardom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice