Šport > Kolesarstvo
757 ogledov

"Jutri bo malce nevarno, a bom bolj užival"

Tadej Pogačar Profimedia
Pogačar še do 16. etapne zmage na dirki po Franciji.

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zmagovalec 20. etape dirke po Franciji. Na trasi od Nice do vrha prelaza Couillole (132,8 km) tokrat ni napadel od daleč, največ moči pa je prihranil v sprintu in premagal Danca Jonasa Vingegaarda. Pogačarja do tretje skupne zmage na Touru loči le še nedeljski kronometer.

V skupnem seštevku ima Pogačar etapo pred koncem še naprej neulovljivo prednost 5:14 minute pred Vingegaardom (Visma-Lease a Bike) in 8:04 pred tretjeuvrščenim Remcom Evenepoelom (Soudal Quick-Step). Štiriindvajsetletni Belgijec je tokrat sicer napadel, a nato izgubil minuto v primerjavi z obema vodilnima.

Za Pogačarja, ki je zanesljivo sprintal proti Dancu v zadnjih 200 metrih, je to že peta zmaga na letošnjem Touru, skupno pa že 16. ob vsega petih nastopih na francoskih pentljah. Le to sezono je na obeh tritedenskih dirkah, konec maja je slavil na Giru, dobil že 11 etap.

V karieri je zdaj že pri številki 82, to sezono pa je števec zmag pomaknil že na 19, kar je dve več od lanske sezone, ki je bila zanj najboljša v karieri.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Vingegaard je v predzadnji etapi letošnjega Toura za Pogačarjem zaostal sedem sekund, tretji pa je ciljno črto s 23 sekundami zaostanka prečkal Ekvadorec Richard Carapaz (EF Education-EasyPost). Evenepoel je na četrtem mestu zaostal 53 sekund in bržčas zapravil vse možnosti za drugo mesto v skupnem seštevku.

"Zelo sem užival, a etapa se ni odvila po naših načrtih. Vseeno ne bi mogel biti bolj zadovoljen z novo zmago. Čaka nas le še en dan in mislim, da bom v vožnji na čas užival," je Pogačar dejal v prvem odzivu za organizatorje dirke.

Z ekipo emiratov niso startali na novo zmago: "Res sem bil presenečen, kako je dirka eksplodirala na prelazu Braus. Naši fantje so opravili super delo, do spusta nas je bilo veliko skupaj. Ko se je Marc Soler znašel v begu, je bilo za nas malo lažje. Skušali smo kar se da zlahka dirkati, a pri Soudalu Quick-Stepu so skušali napasti Vingegaarda, kar se je na koncu odvilo v mojo korist."

Ocenil je le še nov obračun med njim in Vingegaardom. "Imel je nekaj težkih dni, a dokazal je, da ga je težko streti in da je velik borec. Vse je dal v današnji etapi in bil zelo močan," je pristavil slovenski as.

Če bi mu pred Tourom dejali, da bo tako prevladoval v 111. izdaji dirke vseh dirk, nikomur ne bi verjel. Tudi pet zmag je zanj dovolj, je povedal organizatorjem: "Več kot dovolj je pet zmag. Dovolj bi bila že ena, no, pravzaprav bi bila dovolj že rumena majica, a na Touru moraš vzeti ponujeno."

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

V nedeljo bo na sporedu še zadnja etapa ob Azurni obali, a bo tokrat bolj tekmovalna. Prvič po letu 1989 bo namreč zadnji dan na vrsti vožnja na čas, ki bo kolesarje na razgibani trasi popeljala od Monaca do Nice (33,7 km). Dirka se bo sicer prvič po letu 1903 končala zunaj Pariza.

"Bomo videli, če bom imel dobre noge. Jutri moramo varno priti do Nice, saj gre za kar nevaren kronometer. Mislim, da bom malce bolj užival ob cesti ob toliko gledalcih," je še zadnjo etapo ocenil vodilni kolesar na Touru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice