Šport > Kolesarstvo
833 ogledov

Pogi tudi s pomočjo tekmecev do pete etapne zmage

Tadej Pogačar Epa
Predzadnja etapa na Touru se je končala z novim uspehom Tadeja Pogačarja. Tokrat mu je šlo na roko delo ekipe Soudal - Quick-Step, nato tudi napad Jonasa Vingegaarda.

Tadej Pogačar je še zadnji odločilen korak k osvojitvi svoje tretje skupne zmage na dirki po Franciji naredil v petek, ko je z napadom na vzponu do Isole 2000 prišel do svoje četrte etapne zmage letos, prednost pred Jonasom Vingegaardom, najbližjemu zasledovalcu v skupnem seštevku, pa je povečal na pet minut in tri sekunde. Tudi Danec je že priznal, da je boja konec.

Kolesarje je tokrat čakalo 132,8 km dolga pot od Nice do vrha prelaza Couillol s skupaj 4600 višinskih metrov. Od kategoruiziranih vzponov je bil prvi vrsti Col de Braus (2. kategorija, dolžina 10 km, povprečni naklon 6,6 %), s katerega se nato kolesarji spustijo v dolino, kjer jih pričaka Col de Turini (1. kategorija, 20,7 km, 5,7 %), ki je najdaljši vzpon dneva, ter še posebej strm v svoji drugi polovici.

Sledi nov dolg spust ter še en 1,3-kilometrski nekategorizirani vzpon s povprečnim naklonom 6 %. Po 10 kilometrih rahlega vzpenjanja sledi Col de La Colmiane (1. kategorija,  7,5 km, 7,1 %), katerega prečkajo 33 kilometrov pred ciljem. Sledi nov kar 20-kilometrski spust do naselja Saint-Sauveur-sur-Tinée, ki ležji ob vznožju zaključnega vzpona, pošastnega Col de la Couillole (1. kategorija, 15,7 km, 7,1 %)

"Če bo peklensko vroče, se zna marsikaj zgoditi. Zame je to najlepša etapa na Touru. Poznam vsako luknjo na cesti," je po petkovi zmagi o tako rekoč domačih cestah, na katerih večino časa trenira, za RTV Slovenija povedal Pogačar.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Kot je napovedal Pogi, so bile temperature zelo visoke.  

V živo:

  • 114 km do cilja: Enako kot v 19. etapi so se v beg podali kolesarji moštva Visma - Lease a bike, a to ni bilo povšeči Pogačarju, ki je sam nekoliko močneje pritisnil na pedala in poskrbel, da so bili ubežniki ujeti. 
     
  • 108 km do cilja: V begu so bili Wilco Kelderman (Visma - Lease a bike), Enric Mas (Movistar) in Bruno Armirail (Decathlon AG2R La Mondiale), ki so pobralli največ točk na vzponu 2. kategorije. Pogačar je želel prepustiti preostalo točko na vrhu klanca Richardu Carapazu (EF Education–EasyPost), a je Ekvadorcu, ki je v etapo vstopil s pikčasto majico, to nato preprečil Matteo Jorgenson (Visma - Lease a bike). Američan, ki ga je dan prej 1,9 km pred ciljem prehitel Pogačar, si s tem ni ravno pridobil prijateljev, potrdil je veliko rivalstvo med UAE in Vismo.
     
  • 93 km do cilja: Trojica prej omenjenih u bežnikov je imela 42 sekund naskoka pred skupinico zasledovalcev, ki so jo tvorili Carapaz, Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL), Marc Soler (UAE Team Emirates), Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) in Clement Champoussin (Arkea-B&B Hotels).
     
  • 80 km do cilja: Skupinici sta se združili, odpadel je sicer Champoussin. V glavnini so pri UAE precej upočasnili tempo, razlika se je večala iz kilometra v kilometer. Kasneje so ubežnike ujeli še trije kolesarji, skupina je narastla na 10 mož.
     
  • 73 km do cilja: Col de Turini je prvi prečkal Carapaz in z desetimi osvojenimi točkami še povišal prednost pred Pogačarjem v 'boju' za pikčasto majico.
     
  • 69 km do cilja: V glavnini so tempo začeli stopnjevati pri moštvu Soudal Quick-Step, očitno je Remco Evenepoel pripravljal napad na skupno drugo mesto, Vingegaard je v zadnjih dneh namreč že nekajkrat zašel v težave.
     
  • 52 km do cilja: Prednost deseterice ubežnikov se je skrčila na štiri minute. Zasedbo Soudal Quick-Stepa je s tempom vodil Gianni Moscon.
     
  • 41 km do cilja: Slabih pet kilometrov pred koncem vzpona na Col de La Colmiane je močneje na pedala stopil Tratnik. Sprva mu ni nihče sledil, nato je skočil tudi Carapaz, priključili so še Kelderman, Mas, Bardet in ostali. V težavah se je znašel predvsem Soler, kasneje Armirail
     
  • 37 km do cilja: Carapaz je prvi prečkal prelaz in si tako zagotovil pikčasto majico. Tratnik je bil tretji na vrhu, pred njim je črto prečkal Mas. Ta je napadel takoj na začetku spusta. Po zaslugi Ilana Van Wilderja (Soudal - Quick-Step) se je glavnina približala na 2:50.
     
  • 16 km do cilja: Začel se je zadnji vzpon na tokratni dirki po Franciji. Pred njim je veliko dela v begu opravil Tratnik, ki se je očitno moral žrtvovati za Keldermana. V glavnini so bili nekoliko bolj previdni na spustu, zato se je naskok ubežnikov povzpel na skoraj tri minute. "Ajde, Jan!" je na čelu ubežnikov lahko slišal Tratnik. Armirail je odpadel kot prvi.
     
  • 14 km do cilja: Ob tratnikovem tempu je skupaj ostalo še sedem kolesarjev. Van Wilder je odnehal, tempo je prevzel njegov moštveni kolega Jan Hirt. Vingegaard se je zavedal, da mu preti nevarnost s strani Evenepoela in se Belgijcu 'postavil' na zadnje kolo.
     
  • 13 km do cilja: Tratnik je 'odvl stran', njegova naloga je bila vsaj kar se tiče Keldermana opravljena.
     
  • 11,5 km do cilja: Napadel je Mas, takoj se mu je priključil Carapaz, kasneje za trenutek tudi Bardet, a je dvojec nato Francoza znova pustil za sabo. Skupina z rumeno majico, ki je štela 12 kolesarjev, je zaostajala dobri dve minuti. Tratnik je podal bidon s pijačo Vingegaardu, ga nato še poškropil in osvežil, nato pa seveda zaostal.
     
  • 9 km do cilja: Hirt je omagal, narekovanje tempa je kot zadnji Evenepoelov pomočnik prevzel Landa. Španec je bil hiter, z njim so ostali le še Belgijec, Vingegaard, Pogačar, Joao Almeida (UAE Emirates) in Jorgenson. Šlo je za prvih pet v skupnem seštevku in devetega Jorgensona. Čakalo se je na napad Evenepoela.
     
  • 7 km do cilja: Carapaz se je skušal otresti Masa, a mu to ni uspelo. V ozadju je prvič napadel Evenepoel, a mu je Vingegaard sledil, enako Pogačar. Kasneje sta se trojici pridružila še Almeida in Jorgenson, nekoliko je zaostal Landa.
     
  • 5 km do cilja: Tokrat je z napadom poizkusil Mas, a se tudi on ni uspel ozresti tekmeca. Zaostanek Almeide, Evenepoela, Vingegaarda in Pogačarja se je spustil pod minuto. Nato je drugič napadel Evenepoel, vendar mu ni uspelo, Vingegaard pa mu je nato vrnil s protinapadom, Belgijec je zaostal. Danec je s sabo 'odpeljal' tudi Pogačarja. Slovenec ni želel 'menjati' in je delo prepustil Vingegaardu.
     
  • 4 km do cilja: Pogi je le zakratek čas zamenjal, vodilnemu dvojcu pa se je s svojim 'kolegom' približala na manj kot pol minute. Okoli 10 sekund za Slovencem in Dancem je zaostajal Evenepoel.
     
  • 3 km do cilja: Carapaz se znova ni mogel otresti Masa, vse bližje pa sta bila Pogačar in Vingegaard. Ekvadorec in Španec sta bila ujeta 2,5 km pred ciljno črto.
     
  • 2 km do cilja: Mas je zaostal, Carapaz je uspel obdržati stik.
     
  • Zadnji km: Carapaz je popustil. Pogačar je skupaj z Vingegaardom pripeljal do zadnjih 200 metrov, nato pa je začel spint, Danec pa je bil povsem brez odgovora. Pogi je prišel do skupno 16. zmage na petih dosedanjih francoskih pentljah. Takoj po prečkanju črte mu je Vingegaard, ki si je najverjetneje zagotovil skupno drugo mesto, segel v roko.
     
    Danec je zaostal sedem sekund, Carapaz 23, Evenepoel 53. Pred kronometrom ima slovenski as zdaj 5:14 pred Vingegaardom.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice