Šport > Kolesarstvo
830 ogledov

Takšen pekel na predzadnji dan še čaka Pogačarja

Tadej Pogačar Profimedia
Bo Pogačar na zadnji gorski etapi zgolj užival na domačih cestah, ali poizkušal še enkrat dotolči konkurenco?

Slovenskega kolesarskega asa Tadeja Pogačarja (UAE Team Emirates) le še dve etapi čakata do konca dirke po Franciji. Petindvajsetletnik je blizu tretji zmagi v skupnem seštevku, a bo moral najprej opraviti še današnjo gorsko etapo od Nice do vrha prelaza Couillole in nedeljski kronometer od Monaca do Nice.

Po novi sijajni predstavi in zmagi v 19. etapi, ko je svoja najbližja tekmeca v generalni razvrstitvi ugnal za 1:42 minute, je le malo možnosti, da bi ogromno prednost v seštevku izpustil iz rok. Drugouvrščeni Danec Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike) namreč v skupnem seštevku zaostaja že 5:03 minute, medtem ko je tretji Belgijec Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) že 7:01 minute zadaj.

Trasa 20. etape | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Toda na tako peklenski etapi, kot kolesarje čaka v soboto, je še vse mogoče. Trasa je namreč idealna, da kolesar po napornih treh tednih dirkanja preprosto "poči". Tokrat kolesarje čaka še druga zaporedna peklenska alpska etapa, a ne na tako hudih nadmorskih višinah, kot je bila petkova. Kolesarje namreč čaka 132,8 km dolga pot od Nice do vrha prelaza Couillole, v kateri bodo morali premagati kar štiri brutalne vzpone ter vsega skupaj 4600 višinskih metrov. Od Nice do prelaza Couillole praktično ni ravninskih odsekov, kolesarji se ves čas le vzpenjajo ali spuščajo.

Vse skupaj se začne z nekategoriziranim 4,6-odstotnim vzponom s 5,2-odstotno naklonino, ki zgolj malce zbudi kolesarje pred mučenjem, ki sledi. Brez pravega premora je namreč takoj na vrsti Col de Braus (2. kategorija, 10 km, 6,6 %), s katerega se nato kolesarji spustijo v dolino, kjer jih pričaka Col de Turini (1. kategorija, 20,7 km, 5,7 %), ki je najdaljši vzpon dneva, ter še posebej strm v svoji drugi polovici.

Trasa 20. etape | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Sledi nov dolg spust ter še en 1,3-kilometrski nekategorizirani vzpon s povprečnim naklonom 6 %. Po 10 kilometrih rahlega vzpenjanja nato kolesarje pričaka Col de La Colmiane (1. kategorija,  7,5 km, 7,1 %), katerega prečkajo 33 kilometrov pred ciljem. Sledi nov kar 20-kilometrski spust do naselja Saint-Sauveur-sur-Tinée, ki ležji ob vznožju zaključnega vzpona, pošastnega Col de la Couillole (1. kategorija, 15,7 km, 7,1 %), ki bo odločil etapnega zmagovalca ter verjetno tudi že okronal novega zmagovalca dirke po Franciji.

"Če bo peklensko vroče, se zna marsikaj zgoditi. Zame je to najlepša etapa na Touru. Poznam vsako luknjo na cesti," je po petkovi zmagi o tako rekoč domačih cestah, na katerih večino časa trenira, za RTV Slovenija govoril Pogačar. Čeprav je dejal, da bi lahko do etapne zmage pustili tudi ubežnike, pri Pogačarju sploh ob poznanih cestah ni moč izključiti novega napada. Slovenec ima sicer lepe spomine na zaključni vzpon Col de La Colmiane, saj je tu slavil etapno zmago na dirki Pariz-Nica leta 2023, ko je med drugim  na poti do skupne zmage ugnal tudi svojega večnega rivala Vingegaarda.

Trasa 20. etape | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Pogačar tako ponovno velja za glavnega favorita etape, a če bo držal besedo ter etapo le prepustil pogumnim ubežnikom, se največ možnosti za zmago daje kolesarjem, ki so se izkazali že v zadnjih dneh. Tako se med favoriti omenja kolesarje, kot so Richard Carapaz, Ben Healy (oba EF Education-EasyPost), Matteo Jorgenson, Wilco Kelderman (oba Visma-Lease a Bike), Simon Yates (Jayco-AlUla), Romain Bardet (dsm-firmenich), Enric Mas (Movistar), Egan Bernal (Ineos Grenadiers), Jai Hindley (Red Bull-BORA-hansgrohe), David Gaudu (Groupama FDJ) ter morda celo Adam Yates in João Almeida (oba UAE Team Emirates), če se Pogačar odloči, da nagradi svoja pomočnika in jima dovoli, da se poizkusita v boju za etapno zmago.

Nastopili bodo tudi preostali trije Slovenci, Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike), Luka Mezgec (Jayco AlUla) in Matej Mohorič (Bahrain-Victorious). Glede na to, da je Tour bržčas odločen, bi sicer lahko poskusili z begom, a nikomur zahtevna gorska trasa ne ustreza dovolj, da bi se lahko boril za etapno zmago.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
Sorodne novice