Šport > Kolesarstvo
1031 ogledov

Pri Vismi so etapo začeli zelo agresivno, pri UAE niso reagirali

Tadej Pogačar Profimedia
Devetnajsta etapa dirke po Franciji.

Na sporedu je kraljevska etapa tokratne dirke po Franciji, na trasi od Embruna do Isole 2000 (144,6 km) so kolesarji morali premagati tri zahtevne prelaze, skupaj pa kar 4500 višinskih metrov. 

Trasa je sprva ponujala 20 pretežno ravnih kilometrov, nato pa so se že začeli vzponi. Prvega na prelaz Vars (dolžina 18,8 km/ povprečni naklon 5,7 %) so prečkali 102 km pred ciljem, drugega na Cime de la Bonette (22,9 km/6,9 %) pa 57 km pred koncem. Cime de la Bonette velja za najvišjo točko Toura (2802 metra nadmorske višine) in drugo najvišjo asfaltirano cesto v Alpah.

Po drugem prelazu sledi dolg spust in nekaj ravnih kilometrov do starta zadnjega vzpona. Na Isoli 2000 je bil pred Tourom na višinskih pripravah tudi prvi favorit za etapno zmago in vodilni na dirki Tadej Pogačar, ki je etapo začel s prednostjo 3:11 pred Jonasom Vingegaardom. Klanec do cilja je dolg 16,1 km s povprečnim naklonom 7,1 %.

V živo:

  • 135 km do cilja: Takoj po začetku dirke so zelo agresivno kolesarili člani ekipe Visma - Lease a bike. Kar trije njeni kolesarji so se preselili v ubežno skupino - Christophe Laporte, Wilco Kelderman in Matteo Jorgenson. To je napovedovalo Vingegaardov napad morda že na Cime de la Bonette, ko bi ga lahko omenjena trojica počakala in ga vodila naprej. Pri moštvu UAE Emirates niso reagirali, ubežnikom niso skušali priključiti svojega kolesarja. Na roko jim je šlo sicer delo moštva EF Education First, ki je lovilo na čelu glavnine, saj so v iskanju etapne zmage očitno skušali ponuditi priložnost za to svojemu kapetanu Richardu Carapazu.
     
  • 127 km do cilja: V ubežni skupini so se kolesarji zavedali, kako pomemben je beg za kolesarje Visme, zato so hranili moči in delo povsem prepustili nizozemski ekipi. Okoli 20 ubežnikov si je sicer prikolesarilo 55 sekund prednosti.

    Matteo Jorgenson | Avtor: Profimedia Profimedia

     
  • 122 km do cilja: Glavnina se je ubežnikom približala na manj kot pol minute, to je bilo dovolj, da je Carapaz skočil iz skupine z rumeno majico. Sledila sta mu še Egan Bernal (Ineos Grenadiers) in Romain Bardet (dsm–firmenich PostNL).
     
  • 120 km do cilja: Začel se je vzpon na Col de Vars. Ubežna skupina je razpadla, med tistimi, ki so zaostali, je bil tudi Laporte. V glavnini so medtem na čelo stopili kolesarji moštva UAE, tempo je narekoval Marc Soler. Slaba novica za Vismo je bila, da je odpadel Wout van Aert, z njim tudi Laporte, ki je očitno porabil preveč moči v begu. Ob Vingegaardu sta kar naenkrat ostala le Bart Lemmen in Tiesj Benoot, ko je odpadel še Jan Tratnik.
     
  • 111 km do cilja: Do konca prvega vzpona je bilo še devet kilometrov. Pogačar je deloval zelo sproščeno, nekaj časa je vozil na začelju ostanka glavnine in spregovoril nekaj besed z moštvenim kolegom Joaom Almeido, nato še z Nilsom Polittom. Kasneje se je zlahka premaknil naprej. Spredaj so kolesarili še Pavel Sivakov, Soler in Adam Yates. Tratnik je uspel znova ujeti skupino.
     
  • 108 km do cilja: Na čelu dirke je bilo devet ubežnikov - Jorgenson, Kelderman (Visma-Lease a Bike), Simon Yates (Jayco-AlUla), Nicolas Prodhomme (Decathlon-Ag2r La Mondiale), Ilan Van Wilder (Soudal-Quick Step), Jai Hindley (Red Bull-Bora-Hansgrohe), Carapaz (EF Education-EasyPost), Cristian Rodríguez (Arkéa-B&B Hotels) in Oscar Onley (Team dsm-firmenich PostNL). Prikolesarili so si dve minuti naskoka.
     
  • 102 km do cilja: Na vrhu klanca so imeli ubežniki več kot tri minute prednosti.
     
  • 80 km do cilja: Začel se je vzpon na Cime de la Bonette, glavnina je zaostajala štiri minute in pol.
     
  • 72 km do cilja: Po sedmih kilometrih vzpona je Vismin dvojec še vedno navijal tempo v ubežni skupini. Zaostali so Onley, Prodhomme in Van Wilder. Glavnino je še naprej vodil Politt, ki je znova opravil izjemno delo. Razlika do ubežnikov se je spustila rahlo pod štiri minute. 
     
  • 68 km do cilja: Vingegaard je v skupini z rumeno majico ostal brez pomočnikov, Pogačar jih je ob sebi imel kar pet. Na čelu je bil še vedno odlični Politt, skupaj je bilo le še okoli 20 kolesarjev. Tudi če je Danec pred etapo mislil napasti na Cime de la Bonette, so se njegove opcije precej skrčile.
     
  • 66 km do cilja: Politt je naposled 'odvil stran', njegovo nalogo je prevzel Sivakov.
     
  • 63 km do cilja: Šest kilometrov pod vrhom je v skupini z rumeno majico kolesarilo še 19 kolesarjev. Za vodilno šesterico so zaostajali 3:40.
     
  • 57 km do cilja: Vrh klanca je prvi prečkal Carapaz in se tako prebil na prvo mesto v razvrstitvi za pikčasto majico, prehitel je Pogačarja in Vingegaarda. Ob Ekvadorcu je skupaj vrh prečkala tudi preostala peterica ubežnikov.

Več sledi ...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice