Šport > Kolesarstvo
3588 ogledov

Pogačar že razkril svoj naslednji cilj: "To majico mu želim letos sleči"

Tadej Pogačar Profimedia
Pogačar je na ulicah Nice spisal kolesarsko zgodovino.

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zmagovalec dirke po Franciji. Petindvajsetletnik s Klanca pri Komendi je tretjič v karieri slavil na največji kolesarski dirki, potem ko je bil najboljši že v letih 2020 in 2021. Zadnjo etapo, vožnjo na čas od Monaca do Nice, je znova prepričljivo dobil in slavil šest etap na Touru.

Pogačar je znova sedel na prestol kot kralj francoske pentlje, potem ko je moral v zadnjih dveh letih priznati premoč Jonasu Vingegaardu (Visma-Lease a Bike). Tokrat je Danca v skupnem seštevku ugnal za kar 6:17 minute, medtem ko je tretjeuvrščeni Belgijec Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) zaostal 9:18 minute.

Pogačar je postal prvi kolesar po 26 letih in pokojnemu Italijanu Marcu Pantaniju, ki je v eni sezoni dobil tako dirko po Italiji kot Franciji. Še več, Pogačar je prvi kolesar v zgodovini, ki je na Giru in Touru v eni sezoni dobil vsaj šest etap. Maja je v Italiji tekmece ob šestih etapnih zmagah ugnal za skoraj deset minut. Tokrat je prav tako s šestimi osvojenimi etapami v precej močnejši konkurenci prepričljivo dobil še rumeno pentljo.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

"Super zadovoljen sem, tega ne morem opisati z besedami. Po dveh težkih letih na Touru in vedno s kakšno napako je tokrat šlo popolno. Nimam besed, to je neverjetno," je za organizatorje dirke razlagal Pogačar.

"To je prva tritedenska dirka, na kateri sem bil povsem samozavesten od starta do cilja. Tudi na Giru sem imel en slab dan, a ne bom razkril, v kateri etapi. Letošnji Tour je bil res izjemen. Užival sem od prvega do zadnjega dne. Podpora je bila sijajna, užival sem tudi za vse te ljudi, ki jih nisem želel razočarati," je še razpredal slovenski as.

"To je res neverjetno. Nikoli ne bi pomislil na ta dvojček. Nekateri so mislili, da bi bila zmaga na Giru le obliž, če mi tu ne bi uspelo. Če na Touru ne bi zmagal, bi že zmaga na Giru pomenila izjemno leto. Toda slaviti na Touru je na neki drugi ravni, oboje skupaj pa še na višji," je z nasmehom na obrazu razlagal najboljši kolesar na letošnji francoski pentlji.

Po še 84. zmagi v karieri, s tem se je izenačil s Primožem Rogličem (Red Bull-BORA-hansgrohe), ter 21. zmagi to sezono, kar je že tri mesece pred koncem tekmovalnega leta njegova najboljša znamka v karieri, se je obrnil tudi k novim ciljem: "Kaj sledi? Mathieu van der Poel je videti izjemno v mavričasti majici svetovnega prvaka. To majico mu želim letos sleči. Enkrat želim na svojih ramenih nositi to majico, a za to imam še veliko časa."

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Če bi mu uspelo dejansko v istem letu osvojiti poleg Gira in Toura še mavričasto majico svetovnega prvaka, bi se pridružil Eddyju Merckxu in Stephenu Rochu, ki se edina v zgodovini lahko pohvalita s trojno krono kolesarstva. Belgijcu je to uspelo leta 1974, Ircu pa leta 1987.

S tretjo zmago na Touru se je sicer Pogačar na šestem mestu večne lestvice pridružil Belgijcu Philippu Thysu (1913, 1914, 1920), Francozu Louisonu Bobetu (1953, 1954, 1955) in Američanu Gregu LeMondu (1986, 1989, 1990).

Pogačarja zdaj še dve zmagi na Touru ločita od četverice, ki je doslej slavila petkrat. To sta ob Bernardu Hinaultu in Merckxu še Francoz Jacques Anquetil in Španec Miguel Indurain. Vmes je še s štirimi Britanec Chris Froome. Tudi kar se tiče etapnih uspehov je s 17 zmagami pred dopolnjenim 26. letom na dobri poti da ujame rekorderja Marka Cavendisha (35) in drugouvrščenega Merckxa (34). Prvi je imel pred 26. letom 15 zmag, legendarni Belgijec pa 14.

"Dve leti poslušamo, da smo v zlati dobi kolesarstva, ki je trenutno najbolj tekmovalno. Če sam ne bi nastopal zdaj, bi vseeno dejal, da je to najboljša era, še posebej za tritedenske dirke. Te preizkušnje z Jonasom, Remcom in Primožem so neverjetne. Tudi mladci vse bolj prihajajo. Mislim, da lahko uživamo v tej eri. Res je lepa," je še v prvem odzivu za organizatorje sklenil Pogačar.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice