Šport > Olimpijske igre
4891 ogledov

Naš olimpijec v solzah po sodniški kraji: "Sramota je, da sem del takega športa"

Peter Kauzer Profimedia
Kauzer je zaradi sumljive sodniške odločitve ostal brez finala v slalomu na divjih vodah.

Tako kot kanuistu Benjaminu Savšku je na olimpijskih igrah v Parizu tudi kajakašu Petru Kauzerju usodo krojila sporna sodniška odločitev. Sodnik mu je v polfinalnem nastopu dosodil 50 kazenskih sekund, s katerimi ni imel nobene možnosti, da bi se uvrstil v finale. V slovenskem taboru se odločitvi čudijo, nihče ne ve, kaj je storil napačno. To lahko le predvidevajo, na uradni spletni strani olimpijskih iger pa piše, da ni pravilno prepeljal osmih vrat, ki jih je premagal po tem, ko je sklonil glavo.

Peter Kauzer Pa ne že spet Šport Sodniki pokopali olimpijske sanje še enega velikega slovenskega aduta

"Ne vem, kaj mi očitajo. Sodniki se nočejo pogovarjati, nočejo pokazati, kaj sem storil narobe. Prepričan sem, da je bilo vse po pravilih," meni še nikoli bolj razočarani Hrastničan, ki je že na nekaterih prejšnjih olimpijadah in tudi na drugih večjih tekmovanjih doživel razočaranja, a tako velikega še nikoli. Velikokrat je po tekmovanjih kazal svojo jezo, tako čustvenega, kot je bil tokrat, pa se ga do zdaj ni dalo videti. Pogovorov z novinarji ni mogel dokončati, saj so ga prej premagale solze.

"Sramota je, da sem del takega športa v takih položajih. Očitno, če iskreno in na glas poveš, da je sojenje včasih nepravično in da se reči dajo izboljšati, te to na koncu tepe po glavi," Kauzer vidi razlog, zakaj je v nemilosti in zakaj je dobil kazen. "Ni bilo prvič, prav zaradi tega sem še bolj ogorčen. Če sodijo, naj sodijo vsem isto, ne pa da enim nekaj sodijo, drugim pa ne. Očitno, če si preglasen, te očitno na ta način kaznujejo. Držijo roko nad tabo," je prepričan dobitnik srebrne olimpijske kolajne iz Ria 2016.

Dobro se zaveda, da je v hipu splavalo po vodi tri leta napornega dela med dvema olimpijskima nastopoma, da najbrž ne bo imel več možnosti ponoviti uspeha iz Brazilije. "Res je velika škoda. Smo profesionalci, za delo žrtvujemo svoj čas, trud, družino. Res ne vem, kaj naj rečem, o čem drugem kot o tem danes ne moremo govoriti. Res nima nobenega smisla," je preden so ga oblile solze dejal 40-letni veteran tega športa.

Peter Kauzer | Avtor: Profimedia Profimedia

Kasneje se je vendarle uspel toliko zbrati, da je ves v solzah stopil tudi pred mikrofon in kamero RTV Slovenija. "Meni se je vse zdelo v redu, ampak če prevečkrat naglas in iskreno poveš, da se sodniške napake dogajajo in so določene precej ne fer, te očitno to tepe po prstih. Svojo olimpijsko kariero sem želel zaključiti na lepši način, na žalost pa sem jo s to sodniško odločitvijo na najslabši možen način. Tako, da mi ni vseeno," je bil tudi pred televizijsko kamero čustven Kauzer.

"Videa sploh nočejo pokazati, tako so se pač odločili. Očitno sem jim trn v peti zaradi svoje iskrenosti ter predvsem ljubezni do športa in želje po fer tekmovanju. To se mi je zgodilo že tudi na svetovnih prvenstvih. Na tak način izgubljam upanje nad tem športom," je bil razočaran Kauzer, ki je poudaril, da so to zagotovo njegove zadnje olimpijske igre, morda pa tudi zadnja tekma njegove kariere.

"To je zagotovo moja zadnja olimpijada, kaj več pa še ne vem. Moram najprej zbrati misli. Iskreno povedano, se mi danes gnusi vse skupaj," je čustveno zaključil 40-letni dvakratni svetovni in šestkratni evropski prvak.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 18:52 01.avgust 2024.

    Hja, tako je to...Slovani gredo Anglosasom že od nekdaj na k...Dobri smo le za kanon futer...

Sorodne novice