Šport > Olimpijske igre
171 ogledov

Kakšna smola! Savšku zadnja vratca odnesla boj za najvišja mesta

Benjamin Savšek Profimedia
Moški kajakaški kros v domeni Butcherja, Savšek obstal v četrtfinalu.

Zmagovalec kajakaškega krosa na olimpijskih igrah v Parizu je postal Novozelandec Finn Butcher. Na olimpijski premieri te športne panoge je srebro osvojil Britanec Joseph Clarke, bron pa Nemec Noah Hegge. V finalu je veslal še Čeh Lukas Rohan.

Devetindvajsetletni Butcher je z olimpijskim zlatom prišel do največjega uspeha v karieri, v kateri se med drugim lahko pohvali tudi z naslovom svetovnega podprvaka iz leta 2021 v tej disciplini. Za 31-letnega Britanca Clarka pa je letošnje srebro drugo olimpijsko odličje, leta 2016 je bil zlat med kajakaši v slalomu na divjih vodah. Je sicer tudi trikratni svetovni prvak v krosu.

Brona, prve olimpijske kolajne, se je zelo razveselil 25-letni Hegge, ki je doslej na velikih tekmovanjih uspehe dosegal predvsem z ekipo, z nemško kajakaško ekipo je bil zlat na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah 2022, bronast pa na evropskem prvenstvu istega leta.

V krosu sta v Parizu nastopila tudi dva Slovenca. Peter Kauzer je že v nedeljo obstal v osmini finala in končal kot 24., Benjamin Savšek pa je tekmovanje končal v današnjem četrtfinalu, kjer ga je v skupini ugnal tudi poznejši zmagovalec. Pristal je na končnem 12. mestu.

"Vesel sem, sploh glede na to, koliko treninga sem naredil v krosu. Praktično nič. Zadovoljen sem, da sem na teh nastopih iz vožnje v vožnjo napredoval. Četrtfinalna je bila že takšna, da sem bil blizu napredovanju. Ampak sem vseeno zelo zadovoljen, da sem prišel tako daleč," je dejal Savšek, ki se sicer bolje znajde v slalomu na divjih vodah.

Savšek, ki je v slalomu branil kanuistično zlato in ga po kontroverzni sodniški odločitvi končal na 11. mestu, je bil v drugi četrtfinalni skupini nesrečno tretji (v polfinale sta vodili prvi dve mesti) za omenjenim Finnom Butcherjem in Poljakom Mateuszem Polaczykom, ki je Slovenca prehitel pri zadnjih vratcih.

"Tam sem preveč razmišljal. Nimam toliko izkušenj. Mislil sem, da me bo na protitočnih vratih kdo izrinil, zato sem odveslal drugače, a izgubil preveč časa. Pač, nimam tako naštudiranih protitočnih vratc kot najboljši v tej disciplini, ki ta balon z roko tako odrinejo, da so takoj iz vratc, jaz pa se za zdaj bolj mučim z njimi, ker nimam prave tehnike na teh protitočnih vratcih," je pojasnil Savšek.

Priznal pa je, da se bo mogoče v prihodnje več posvečal tudi krosu. "Mogoče se bom res več posvečal temu na evropskih in svetovnih prvenstvih, zakaj pa ne. Videl sem, da se da naštudirati to disciplino, čeprav je zelo drugačna od slaloma, posebej zame kot kanuista," je povedal in se ozrl v prihodnost.

OI v Los Angelesu 2028 da ali ne? "Mislim, da moram malo prespati te OI. Razmišljal sem o svojem slalomskem nastopu in mi je res žal, da nisem pripel do kolajne, saj sem vse vložil v to. Ko bom malo prespal, pa bom šel naprej. Videli bomo, kako daleč lahko pridem. Naslednje OI so čez štiri leta, vmes so še tri SP in štiri EP. To so tudi tekme, na katerih je lepo nastopati. Bom najprej na tem vztrajal," je zaključil Savšek.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice