Šport > Olimpijske igre
1338 ogledov

Šok: po diskvalifikaciji izgubila olimpijsko medaljo, zdaj sporočila ...

Vinesh Phogat Epa
Indijska rokoborka po neuspešni pritožbi naznanila konec kariere s takojšnjim učinkom.

Mednarodno športno razsodišče (Cas) je v sredo zavrnilo pritožbo indijske rokoborke Vinesh Phogat v kategoriji do 50 kg, ki je izpodbijala diskvalifikacijo v finalu poletnih olimpijskih iger v Parizu zaradi prekoračitve omejitve teže.

Devetindvajsetletna rokoborka je prepričana, da bi morala stati na odru za zmagovalke in si razdeliti drugo mesto, saj je bila v prvem dnevu dvoboja v mejah dovoljene teže. Mednarodno arbitražo v Lozani je zaprosila, da naj ji podelijo srebrno kolajno, potem ko je bila diskvalificirana zaradi prekoračitve teže za 100 gramov.

V finalu bi se morala pomeriti z Američanko Sarah Ann Hildebrandt, ki je na koncu za zlato premagala Kubanko Yusneylis Guzman Lopez. Bronasti medalji sta osvojili Kitajka Feng Ziqi in Japonka Yui Susaki, sicer olimpijska prvakinja iz Tokia pred tremi leti. Phogatova je sicer tekom olimpijskih iger premagala tako Guzman Lopezovo (5:0), kot Susakijevo (3:2).

Vinesh Phogat | Avtor: Epa Epa

Indijska rokoborska zveza je že pred tem pozvala svetovno rokoborsko zvezo, naj odpravi diskvalifikacijo ter ji dodeli srebrno medaljo, saj je bila prvi dan tekmovanj znotraj predpisane teže, a prošnje niso uslišali.

Razsodišče bi moralo svojo odločitev izdati še pred koncem iger v Parizu, a jo je objavilo tri dni po zaključni slovesnosti. Pritožbo rokoborke so zavrnili. Po odločitvi razsodišča je rokoborka naznanila konec kariere s takojšnjim učinkom. "Izgubila sem. Moje sanje so se razblinile, nimam več moči, da bi nadaljevala," je zapisala na spletni platformi X.

Phogatovi teže ni uspelo zmanjšati niti s postom in urami, preživetimi v savni. Predpisano težo je skušala doseči tudi tako, da si je celo odstrigla lase. Nato so jo odpeljali v bolnišnico zaradi grozeče dehidracije.

Diskvalifikacija Šport Zaman je stradala in si puščala kri, zdaj se zdravi v bolnišnici

To so bile sicer tretje olimpijske igre v karieri Phogatove. S svojo uvrstitvijo v finale je postala prva indijska rokoborka s tem dosežkom ter edina rokoborka, ki je po njeni osvojitvi zlate medalje uspela premagati Susakijevo.

Phogatova je sicer prva Indijka, ki je bila nominirana za prestižno nagrado Laureus (leta 2019), nekaj časa pa je bila tudi številka ena na svetovni lestvici rokobork. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice