Šport > Olimpijske igre
4302 ogledov

Sramota! Osvojila je olimpijsko zlato, takšno ponižanje je doživela v domovini

Paola Egonu Profimedia
Na dogodek se je ostro odzval tudi italijanski politični vrh.

Olimpijska prvakinja v odbojki Paola Egonu je v Parizu skupaj s članicami italijanske odbojkarske reprezentance doživela trenutke olimpijske slave. A v njeni domovini vsi ne delijo tega navdušenja. Stensko poslikavo, ki so jo v čast Egonu postavili v Rimu, so neznani storilci popacali z rasističnimi grafiti.

Petindvajsetletna Egonu, ki je bila rojena v Italiji, je namreč temnopolta, po materi in očetu nigerijskega rodu.

Mural, ki prikazuje Egonu, ki je bila del italijanske odbojkarske ekipe, ki je osvojila zlato medaljo na olimpijskih igrah v Parizu, so uničili v ponedeljek zvečer, nekaj ur po tem, ko so ga namestili pred sedež italijanskega nacionalnega olimpijskega komiteja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Na stenski poslikavi je prikazana Egonu, ki je bila rojena v severni Italiji nigerijskima priseljencema in je od leta 2014 italijanska državljanka, med svojim značilnim servisom, za odbojkarsko žogo, ki jo je udarila Egonu, pa so izrisane barve italijanske zastave ter pripisana beseda italianita (italijanskost). Vandali so temno kožo Egonu prebarvali z rožnato barvo.

Egonu se je že večkrat soočila z rasizmom, pri čemer je italijanski evropski poslanec Roberto Vannacci nedavno povzročil splošno ogorčenje z besedami, da njene "fizične lastnosti" ne ustrezajo temu, kar bi lahko imeli za značilnost pravega Italijana. Torej Egonu po mnenju poslanca ne sodi v koncept italianita in se ne sklada z značilnostmi Italijanov, njihovo etnično pripadnostjo, pripadnostjo jeziku, kulturi ter ne odraža značaja ali bistva italijanskega duha.

Stenska poslikava ulične umetnice Laike je bila tako neposreden odziv na poslančev komentar.

Paola Egonu | Avtor: Profimedia Profimedia

Italijanski politiki so se v torek burno odzvali. Rimski župan Roberto Gualteri je incident označil za "sramoto, podlo žalitev velike Italijanke, ki je ponesla barve naše države na svetovni vrh".

Dejal je, da je žalostno videti, da leta 2024 še vedno obstajajo rasisti, ujeti v lastno nevednost.

Solidarnost z Egonu je izrazil tudi minister za šport Andrea Abodi.

Pred letom dni je bila reprezentančna kariera Paole Egonu že pod velikim vprašajem. Leta 2022 je zapustila azzurre, potem ko se je soočila z rasnimi zlorabami na družbenih omrežjih po izpadu ekipe v polfinalu svetovnega prvenstva.

V nedeljo, 11. avgusta, je Egonu postala olimpijska prvakinja. Postala je najkoristnejša igralka olimpijskega ženskega odbojkarskega turnirja v Parizu, ko je pod vodstvom argentinsko-italijanskega trenerja Julia Velasca vodila Italijanke do prve medalje na olimpijskih igrah.

Italijanke so v velikem finalu s 3:0 v nizih premagale odbojkarice ZDA.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice