Šport > Olimpijske igre
8718 ogledov

Znan pravi razlog, zakaj so Savška oropali olimpijske medalje

Benjamin Savšek Epa
Slovenski kanuist Benjamin Savšek je tudi po pritožbi na Mednarodno športno razsodišče (Cas) ostal brez olimpijskega odličja.

Slovenski športni as Benjamin Savšek (37) še dolgo časa, če sploh kdaj, ne bo prebolel krivice na olimpijskih igrah v Parizu, kjer je po kontroverzni sodniški odločitvi ostal brez zasluženega odličja.

Slovenec, olimpijski prvak iz Tokia, je konkretno obrazložitev sodniške odločitve dobil šele po pritožbi na Mednarodno športno razsodišče (Cas). Kot se je izkazalo, je 37-letnik prekršil pravilo, za katerega sploh ni vedel, da obstaja.

Benjamin Savšek CAS Šport Takšen je epilog pritožbe Benjamina Savška na olimpijsko kazen

Prav odsotnost ustrezne obrazložitve, potem ko so ga sodniki izključili iz igre za novo odmevno olimpijsko uvrstitev, je bila za Savška največje razočaranje. Kot je povedal v pogovoru za Siol.net, mu je bilo že takoj po objavi rezultatov kristalno jasno, da bo "nemogoče karkoli spremeniti". Zdaj bo poskušal razočaranje odmisliti in se podati novim izzivom naproti.

Benjamin Savšek | Avtor: Profimedia Profimedia
Čeprav je potihoma upal, da bi lahko preklic prvotne sodniške odločitve dosegel za zeleno mizo, se to na koncu ni zgodilo. Se je pa iz postopka na mednarodnem razsodišču izcimilo tudi nekaj dobrega. Končno je namreč izvedel, kaj je bil razlog za 50-sekundni pribitek, po katerem je olimpijsko preizkušnjo končal na 11. mestu.

Savšku je olimpijsko odličje odneslo previsoko dvignjeno veslo, čeprav nikjer ni zasledil, da je bila njegova poteza kakorkoli v nasprotju s pravili.

"Morda se v počasnem posnetku zdi, da sem imel veslo predolgo časa v zraku, v realnem času pa je bil to le trenutek. Ne razumem, kako so lahko navedli ta razlog. Poleg tega se je odločila (sodnica op. a.), da vrat ne bi odpeljal, če ne bi s sprednjim delom vesla udaril po vratcih. Potrdim lahko, da to ni res. Dotik je bil neizogiben, samo vprašanje je bilo, s čim se bom še enkrat dotaknil količka. Sodnica je odločila, da sem to naredil namerno, medtem ko se v kakšnih drugih primerih ni tako odločila. Menim, da so bila dvojna merila. To boli, ampak zdaj nimam kaj. Takoj po tekmi sem to poskušal sprejeti. Poskusili smo še s pritožbo na CAS, ampak vedeli smo, da bo težko karkoli spremeniti," je v pogovoru za Sportal povedal Savšek in dodal, da ga zelo boli tudi način, kako sodniki uveljavljajo svojo voljo.

"Najbolj boli to, ko veš, da je zgodba zapečatena, ko sodnica poda svojo odločitve in ji tega ni treba nikomur razlagati. Že veliko bi bilo, če bi pokazala posnetke, ampak so nam dejali, da je to zaprta zgodba," še pravi 37-letnik.

Benjamin Savšek Oropan medalje Šport Mnenje strokovnjaka o primeru Savšek: "Mislim, da vse to ni bilo prav"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • jakec1575 14:16 21.avgust 2024.

    naj dajo posnetke od vseh z enako napako, ce verjamejo v svoj prav. sicer gre za pristransko podkupljeno sojenje

  • jakec1575 14:13 21.avgust 2024.

    deckotu verjamem. zenska feministicna zloba. na vsaki tekmi ga bo. ce bi vse enako kaznovala, bi to slo. tako pa. podkupljene igre, kjer morajo zmagovati specificne drzave