Šport > Olimpijske igre
2101 ogledov

Razblinjene slovenske sanje o zgodovinski olimpijski medalji

Slovenija Španija Profimedia
Slovenska rokometna reprezentanca je po izredno napetem boju morala v tekmi za olimpijski bron priznati premoč Španiji z 22:23 (12:12).

Slovenska rokometna reprezentanca je na olimpijskem turnirju v Parizu osvojila končno četrto mesto, potem ko je v tekmi za bron tesno izgubila proti Španiji 22:23 (12:12). O naslovu olimpijskega prvaka bo odločal obračun Danske in Nemčije.

Slovenija se je v tekmi za bronasto odličje dobro upirala favorizirani Španiji in ostala v igri za odličje vse do zadnje sekunde. V poslednjem napadu je do strela za podaljšek prišel Borut Mačkovšek, a njegova žoga ob poskusu s precejšnje razdalje ni našla poti mimo španskega vratarja.

Slovenci bi v primeru zmage nad Španci, ki tako še naprej ostajajo nerešljiva uganka, osvojili prvo ekipno olimpijsko medaljo v zgodovini države. Varovanci Uroša Zormana so sicer že z uvrstitvijo v polfinale dosegli največji rokometni uspeh na OI, s četrtim mestom pa so izenačili najboljšo uvrstitev slovenskih košarkarjev s prejšnjih olimpijskih iger v Tokiu.

V slovenski reprezentanci je bil najbolj učinkovit Jure Dolenec s šestimi goli, Blaž Janc jih je dosegel pet, vratar Klemen Ferlin, eden izmed najboljših igralcev na parketu, pa je zbral enajst obramb.

"Znova smo bili prekratki za en gol. Imeli smo svoje priložnosti, v prelomnih trenutkih dvoboja pa smo naredili nekaj neumnosti. Lahko naredimo analize in smo pametni, a moji varovanci so dali vse od sebe in se lahko ponosni vrnejo v domovino."

Uroš Zorman za RTV Slovenijo

Slovenija Španija | Avtor: Epa Epa

Slovenija je tekmo za zgodovinsko odličje začela v standardni postavi Ferlin, Kodrin, Bombač, Horžen, Mačkovšek, Dolenec in Janc. Varovanci selektorja Zormana so v uvodnih minutah navduševali z igro v obrambo, saj so se lepo vračali na svojo polovico in uspešno prekinjali španske napade. Z več obrambami se je izkazal vratar Ferlin, ki je Sloveniji pomagal do prvega vodstva na srečanju (3:2).

Slovenija Španija | Avtor: Epa Epa
Sodniki so nakazovali strog in pravičen kriterij, ob tem pa pokazali tudi nekaj več prizanesljivosti do španskih rokometašev, potem ko so med enim izmed slovenskih napadov 'spregledali' kar dva španska igralca v Ferlinovem šestmetrskem prostoru.

Razpoloženi Ferlin je v prvih desetih minutah zaustavil kar polovico španskih strelov, po še enem dobrem posredovanju pa je Slovenija z golom Janca prvič na tekmi povedla za dva (6:4). Pred tem tem je bil dvakrat uspešen Mačkovšek, po enkrat pa še Kodrin, Dolenec in Bombač.

Španci so z dvema zaporednima goloma prišli do izenačenja, nakar je bil zaradi nepravilne menjave za dve minuti izključen Alex Dušebajev. Slovenci številne premoči niso znali izkoristiti, temveč so prejeli še tretji zaporedni zadetek za vodstvo Španije s 7:6. Španski nalet je s uspešnim prodorom prekinil Janc.

Slovenci so se dobro branili v odsotnosti kaznovanega Mačkovška in preprečili, da bi se Španci oddaljili na dva zadetka. Špancem je nato vendarle uspelo, za 10:8 je žogo v slovensko mrežo pospravil Daniel Fernandez

Slovenija Španija | Avtor: Profimedia Profimedia
Tri minute pred iztekom prvega polčasa sta špansko prednost izničila Janc in Dolenec (10:10), sledil pa je hiter odgovor v samostojni režiji Dušebajeva, ki je bil uspešen dvakrat zaporedoma za vodstvo z 12:10.

Zaključek prvega dela se je odvil po notah slovenske reprezentance. Naš voz je znova potegnil Janc, ki je naprej zadel za znižanje na 11:12, nato pa po izgubljeni žogi Špancev priigral še sedemmetrovko. Pod pritiskom se je izkazal Dolenec, ki je poskrbel, da sta se reprezentanci na odmor odpravili z neodločenim izidom.

Ferlin je drugi polčas odprl z obrambo, po neuspešnen napadu Dolenca in izgubljeni žogi še naprej nerazpoloženega Vlaha pa je za vodstvo Španije poskrbel Agustin Casado. Vlah tudi v tretjem poskusu ni uspel premagati španskega vratarja Gonzala Perez de Vargasa, slovensko neučinkovisto pa je uspel kaznovati Abel Serdio. Čvrsto postavljeno špansko obrambo je prebil Bombač za prvi slovenski gol v drugem delu.

Sijani Ferlin se je podpisal pod deseto obrambo na srečanju, hiter protinapad pa je z zadetkom kronal Janc. Slovenci so čakali samo še na prebujenje velikega dolžnika prvega polčasa Vlaha. In ga dočakali! V petem poskusu je namreč tudi Vlah premagal španskega vratarja za izenačenje na 15:15.

Vlah, najboljši strelec olimpijskega turnirja, je v naslednjem napadu dosegel še svoj drugi zadetek. Španci so imeli nato priložnost, da pobegnejo na +2, niso je izkoristili, s sedmih metrov je povsem hladnokrvno izenačil izkušeni Dolenec (4/4).

Dolenec | Avtor: Profimedia Profimedia

Priložnost za vodstvo Slovenijo je splavala po vodi z deseto izgubljeno žogo na srečanju, Španci pa so spet povedli. 

Selektor Zorman je med minuto odmora varovancem očital statičnost v igri in preveč dvobojev ena na ena. Zormanova navodila so, vsaj začasno, obrodila sadove, takoj je zadel Vlah, iz protinapada pa še Kodrin za 20:19.

Španci so se mučili s kreiranjem napada, na pomoč je z izključitvijo Mačkovška priskočil sodnik. Za izenačenje je zadel Aleix Gomez, z dolgim napadom pa so Slovenci dočakali vrnitev Mačkovška. Sodniki so dosodili prestop Vlaha, španski protinapad je z golom zaključil Gomez.

Slovenija Španija | Avtor: Profimedia Profimedia
A Španci niso dolgo vodili. Dolencu je po prekršku Dušenbajev izvajal novo sedemmetrovko in bil kot vselej doslej natančen. Španci so odgovorili z golom Abela Serdia.  Tri minute pred koncem se je Slovencem ponudila velika priložnost z izključitvijo Miguela Sanchez-Migallona. Toda Vlah  žoge ni uspel spraviti v gol, z igralcem manj pa je Španiji prednost dveh golov priigral Dušenbajev.

Sledila je najstrožja kazen v korist Slovenije, šestič je bil uspešen Dolenec, a Španci so bili še naprej v boljšem položaju (22:23).

Tekla je zadnja minuta, Španci so zapravili napad, na tleh pa obležal Gomez, ki so mu morali pomagati z igrišča, Zorman pa je fante še zadnjič poklical na posvet. Slovencem je ostalo 19 sekund za izenačujoči zadetek.

Po prekršku Španije je do strela iz težkega položaja prišel Mačkovšek, a je bil španski vratar na mestu. Slovenci niso uspeli izsiliti podaljška in olimpijski turnir sklenili na četrtem mestu.

Slovenska rokometna reprezentanca je v četrtem olimpijskem nastopu izboljšala doslej najboljši dosežek iz Ria de Janeira 2016, kjer je osvojila šesto mesto. Na premiernem nastopu v Sydneyju 2000 je zasedla osmo, na drugem v Atenah 2004 pa enajsto mesto.

OI 2024, rokomet, tekma za bron:

Slovenija - Španija 22:23 (12:12)

Slovenija Španija | Avtor: Profimedia Profimedia

* Stadion Pierre Mauroy, gledalcev 17.242, sodnika: Hansen in Madsen (oba Danska).
* Španija: Perez de Vargas, Corrales, Maqueda 2, A. Dušebajev 2, Garciandia, Serdio 3, Casado 4, Gomez 5 (3), Tarrafeta, Sanchez-Migallon 2, D. Dušebajev 1, Odriozola 2, Fernandez 2, Rodriguez.
* Slovenija: Ferlin, Lesjak, Blagotinšek, Janc 5, Dolenec 6 (6), Slatinek-Jovičić, Kodrin 3, Gaber, Zarabec, Horžen, Bombač 2, Mačkovšek 2, Novak 1, Vlah 3.
* Sedemmetrovke: Španija 3 (3), Slovenija 6 (6).
* Izključitve: Španija 4, Slovenija 6 minut.
* Rdeči karton: /.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar Zoran
    StarMačk 10:41 11.avgust 2024.

    Naši so se borili po svojih najboljših močeh, ampak žal se jim ni izšlo, oz. jim ni bilo namenjeno. Škoda edino, da naš najboljši strelec, mogoče bo celo strelec turnirja, ravno danes ni imel svojega najboljšega dne. Toda očitati ne ...prikaži veče moremo ničesar in na vse zadnje je na OI tudi 4. mesto najboljša uvrstitev slovenske rokometne reprezentance do sedaj. Čestitke!!!

  • BenX 10:41 11.avgust 2024.

    Poraz proti Danski - ok, boljši nasprotnik, dobra tekma. To danes - za en 💩 in 🤮. Nič od nič...

  • vojko19 10:39 11.avgust 2024.

    vsa vam čast fantje!!!!!!!!!!

Sorodne novice