Šport
1207 ogledov

"O tem sem sanjal deset let, ostali večinoma še dlje!"

Jan Kozamernik Volleyballworld
Slovenski odbojkarski as Jan Kozamernik je osvojil ligo prvakov, zdaj pa se je s slovensko odbojkarsko reprezentanco uvrstil še na njene prve olimpijske igre!

Za slovenskim odbojkarskim asom Janom Kozamernikom je resnično nepozabna sezona, v kateri je v dresu italijanskega velikana Trentina postal prvi Slovenec, ki je osvojil slovito ligo prvakov, češnja na torti pa so bili nastopi v letošnji ligi narodov, v kateri si je Slovenija po zmagi nad Argentino in kar osmimi zmagami na devetih tekmah že zagotovila svoj prvi nastop na olimpijskih igrah.

"V tem ritmu, v katerem trenutno smo, si je kar težko vzeti trenutek, da razmislim, kaj vse se mi dejansko dogaja. Res lepa sezona, tako v klubu, kot začetek te poletne reprezentančne sezone. Olimpijske igre sem si želel, odkar sem prišel v reprezentanco. O tem sem sanjal deset let, ostali večinoma še dlje. Po tistem razočaranju v Berlinu, ko smo bili tako blizu, da premagamo Francoze (januar 2020, kvalifikacije za OI, zmaga Francije 3:2; op. p.), a hkrati tako daleč, smo se pogovarjali, da enkrat nam pa mora uspeti in da do takrat vztrajamo. In zdaj nam je dejansko uspelo. Kar ne morem verjeti, da dejansko gremo v Pariz!" je bil po zmagi nad Argentino in uradno potrditvijo uvrstitve na OI navdušen naš reprezentančni bloker.

Jan Kozamernik | Avtor: Volleyballworld Volleyballworld

Potem ko si Slovenija preko jesenskih kvalifikacij ni uspela zagotoviti neposredne uvrstitve v Pariz, je postalo jasno, da nas čaka v letošnji ligi narodov napeto računanje, koliko točk nam prinaša kakšen rezultat, saj so zadnja štiri mesta (peto bo dodeljeno najboljši afriški ekipi; op. p.) na letalu za Pariz rezervirana za štiri najboljše reprezentance z mednarodne lestvice, ki si nastopa še niso zagotovile. Iz tekme v tekmo s(m)o tako navijači nestrpno računali, koliko zmag Slovenija še potrebuje. In z zmago proti Argentini nam nobena matematika več ne more odvzeti premiernega nastopa na OI.

"Marsikaj se je pisalo, računalo, toda sam sem si želel, da se uvrstimo tako, kot smo se. Da ne računamo, koga moramo premagati in kako, temveč da z dobrimi predstavami v ligi narodov, ki je samo za sebe pomembno tekmovanje, si zagotovimo ta nastop. Zdaj, ko imamo ta nastop zagotovljen, so naše misli in cilji zagotovo usmerjeni k ligi narodov, temu domačemu turnirju. Pred domačimi navijači je vedno lepo igrati, tako da v teh dneh ne bomo počivali, so pa te tekme za užitek, da odigramo to odbojko, ki jo pred domačimi navijači vedno igramo, da zmagamo čim več tekem, nato pa seveda ciljamo čim višje na zaključnem turnirju."

Jan Kozamernik | Avtor: Volleyballworld Volleyballworld

Slovenija je za uvrstitev na OI potrebovala zmago nad Argentino. Tretji niz, vodstvo z 2:0, zaključna žoga, Stožice norijo ... Kaj takrat roji igralcu po glavi? "Ne gre ti kaj veliko po glavi, razmišljaš o naslednji točki, o tem kaj moraš narediti. Takrat ne razmišljaš, kaj se zgodi, če dobiš ali izgubiš ta set, ampak se fokusiraš na naslednjo točko. Mislim, da je to ena izmed vrlin, ki se je predvsem letos odlično držimo," je tudi v trenutkih tik pred eno največjih zmag v svoji karieri ostal zbran naš odlični odbojkar, najboljši bloker evropskega prvenstva 2019.

Z uvrstitvijo na olimpijske igre pa so se našemu odbojkarju tudi izpolnile otroške sanje. "Če sem iskren, sem kar dolgo sanjal o teh olimpijskih igrah. Z očetom sva sicer šla na olimpijske igre v London, kjer sva gledala odbojko na mivki, ker nisva dobila kart za odbojko v dvorani. Šla sva malo občutit to olimpijsko evforijo in ko jo začutiš, je to res nekaj neverjetnega. Od takrat sem si želel uvrstitve na olimpijske igre. Seveda sem bil takrat še majhen, sploh še nisem blizu reprezentance, seveda se je moralo še mnogo stvari poklopit, ampak ja, bile so to ene take otroške sanje, ki se zdaj uresničujejo."

Čeprav je Slovenija svoj glavni cilj že izpolnila, naši odbojkarji ne bodo imeli težav z osredotočenostjo na naslednje tri tekme v skupinskem delu lige narodov. "To je drugo tekmovanje, za nas je zgodba kvalifikacij za olimpijske igre zaključena. Zdaj je treba glavo usmerit v to, da pridemo v najboljši formi na zaključni del turnirja. Zavedamo se namreč, kaj pomeni, biti visoko pozicioniran na lestvici. Če že ne drugega, imamo potem med četrtfinalom in polfinalom en dodatni dan počitka, kar je zelo pomembno po tako dolgih sezonah, kot jih mi imamo. Ciljati je potrebno najvišje, pa bomo videli, kaj se bo zgodilo."

Jan Kozamernik | Avtor: Volleyballworld Volleyballworld

Če je Slovenija s svojimi prvimi uspehi na največjih tekmovanjih morda še veljala za presenečenje, pa se je v zadnjih letih uveljavila kot prava velesila, katere se dejansko bojijo vse reprezentance sveta. Po devetih krogih lige narodov tako drži celo prvo mesto v letošnjem tekmovanju, kot edina reprezentanca z vsega enim porazom. "Jaz na vse skupaj gledam tako, da smo mi še vedno majhna reprezentanca, pa čeprav dosegamo lepe rezultate, moramo vedno, kadar stopimo na parket, pokazati, da si zaslužimo biti med največjimi. To nam tudi daje dodatno motivacijo in nas vodi naprej. Definitivno pa ekipe ne igrajo več rade proti nam, dokazali smo, da lahko premagamo vsakega. Upam, da se bo to nadaljevalo še naprej, da nam uspe še nekaj lepih rezultatov."

Slovenija je imela pred ligo narodov glavni cilj, da ostane na mednarodni lestvici pred vsemi reprezentancami, ki bi lahko ogrozile njen nastop v Parizu. A hkrati je z zmagami in odličnimi rezultati tudi sama začela svoj vzpon po mednarodni lestvici. Z zmago nad Argentino se je zavihtela celo na četrto mesto. Tako visoko ni bila še nikoli. "Ja, to je res fenomenalno. Že pred tekmo z Argentino smo videli, da so Japonci izgubili s Kanadčani in da lahko prehitimo tudi njih. Je pa ta ranking zelo dinamičen. Seveda ciljamo čim višje. Če si višje uvrščen, imaš boljši žreb za olimpijske igre. Naš naslednji cilj je seveda biti čim višje uvrščen, tako da bodo vse tekme štele."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice