Šport
6700 ogledov

Zvezdnici atletike 10-letna prepoved in odvzem olimpijske medalje

Tatjana Tomašova Profimedia
Tomašovi poleg 10-letnega suspenza odvzeli tudi srebrno olimpijsko kolajno.

Nekdanji ruski atletinji Tatjani Tomašovi so zaradi dopinga odvzeli srebrno olimpijsko medaljo z iger v Londonu leta 2012 v teku na 1500 metrov, je v torek sporočilo mednarodno športno razsodišče Cas. Pri zdaj 49-letnici so po ponovni analizi dveh vzorcev med junijem in julijem 2012 odkrili prisotnost anaboličnih steroidov. Ob tem je Cas ruski športnici izrekel tudi 10-letno prepoved nastopanja, saj je pred tem že leta 2008 odslužila dveletni suspenz zaradi zlorabe prepovedanih sredstev.

Tomašova, tudi dvakratna svetovna prvakinja na 1500 metrov, je sicer olimpijski nastop v Londonu 2012 sprva končala na četrtem mestu. Nato je Rusinja šele naknadno prejela srebro, potem ko so po ponovni analizi vzorcev leta 2016 najboljšima dvema v olimpijskem finalu, Turkinjama Asli Cakir Alptekin in Gamze Bulut, odvzeli zlato in srebrno kolajno. Maryam Yusuf Jamal iz Bahrajna je tako naknadno osvojila zlato medaljo na londonskih igrah, čeprav je črto prečkala tretja za Cakir Alptekin in Bulut.

Tatjana Tomašova | Avtor: Profimedia Profimedia

Tomašova je le ena od kar šestih finalistk londonskega olimpijskega finala na 1500 m, ki je bila po ponovnih testiranjih olimpijskih vzorcev pozitivna na dopinškem testu. Takoj po londonski tekmi, ki so jo poznavalci že takoj označili za "najbolj umazano dirko v zgodovini," je Britanka Lisa Dobriskey, ki je končala na desetem mestu, za radijsko postajo BBC Radio 5 Live povedala: "Ne verjamem, da tekmujem pod enakimi pogoji kot tekmice."

V Etiopiji rojena Švedinja Abeba Aregawi, ki je leta 2016 prav tako imela kršitev protidopinških pravil, a se je izognila suspenzu, je šele prejšnji mesec na posebni slovesnosti med igrami v Parizu prejela svojo naknadno dodeljeno bronasto medaljo. To bodo sedaj nadgradili v srebrno.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Antikrist9
    Antikrist9 12:05 04.september 2024.

    Po 12 letih so "mednarodno "razsodišče"" ugotovilo, da je Rusinja kršila protidopinška pravila. Najbolj hecno je, da nikoli ne dobijo kakšne Američanke. Kdo je tu nor?

Sorodne novice