Šport
124 ogledov

Slovenec odigral pomembno vlogo pri novem svetovnem rekordu

Elliot Giles Profimedia
Britanec Guiles je postavil nov svetovni rekord ob pomoči Slovenca Rudolfa.

Tridesetletni britanski atlet Elliot Giles je na tekmi v nemškem Düsseldorf postavil nov svetovni rekord v cestnem teku na miljo, je sporočila Svetovna atletika. Do časa 3:51,3 mu je kot narekovalec ritma pomagal slovenski rekorder na 800 m Žan Rudolf.

Drugi je bil dobitnik bronaste medalje na letošnjih olimpijskih igrah iz ZDA Yared Nuguse, ki je tekel 3:51,9. Oba najboljša sta bila tako precej pod prejšnjim potrjenim rekordom 3:56,13 ki ga je Hobbs Kessler iz ZDA tekel lani na SP v cestnih tekih v Rigi, pa tudi od časa 3:54,6, ki ga je letos tekel Kenijec Emmanuel Wanyonyi, a ga Svetovna atletika še ni potrdila.

Elliot Giles | Avtor: Profimedia Profimedia

Giles je prav tako kot Rudolf tekač na 800 m in je največji uspeh na dva stadionska kroga dosegel leta 2016, ko je osvojil bron v Amsterdamu na evropskem prvenstvu, letos je bil na tovrstnem tekmovanju v Rimu sedmi, v polfinalu pa je tekel na OI v Parizu.

Uradni svetovni rekord na miljo na stadionu, 3:43,13, ima v lasti Maročan Hicham El Guerrouj in ga je dosegel 7. julija 1999 v Rimu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice