Šport
398 ogledov

Padla dva svetovna rekorda, eden po 28 letih

Armand Duplantis Profimedia
Duplantis in Ingebrigtsen v Chorzowu izboljšala svetovna rekorda.

Šved Armand Duplantis je na atletski diamantni ligi v poljskem Chorzowu, kjer ni bilo slovenske udeležbe, za konec tekmovanja popravil svoj svetovni rekord v skoku s palico, ko je preskočil 6,26 metra v drugem poizkusu. Norvežan Jakob Ingebrigtsen je dobro uro in pol prej popravil skoraj 28 let star svetovni rekord na 3000 metrov s časom 7:17,55. Prejšnji svetovni rekord, 7:20,67, je Kenijec Daniel Komen tekel v italijanskem Rietiju 1. septembra 1996.

Na memorialu Kamile Skolimowske v Šleziji je Ingebrigtsen za najboljši dosežek tekmovanja izjemno tekel v zadnjem kilometru, po katerem je izboljšal prejšnji svetovni rekord na tri kilometre. Doslej je bil tretji vseh časov, septembra lani je v finalu diamantne serije v Eugenu v ZDA postavil evropski rekord 7:23,63.

S tem je bil doslej pred njim na večni lestvici še Maročan Hicham El Guerrouj (7:23,09). Na naslednjih treh mestih tokratnega mitinga na Poljskem in 12. diamantnega v sezoni so bili trije Etiopijci, z državnim rekordom je bil drugi Berihu Aregawi (7:21,28), ki je sedaj tretji vseh časov.

Jakob Ingebritsen | Avtor: Profimedia Profimedia

Izjemen je bil skok s palico, saj je bila to ena redkih tekem, če ne celo edina v zgodovini, na kateri je trojica preskočila magičnih šest metrov. Zmagal je po pričakovanjih prepričljivo Duplantis.

Do vključno šestih metrov je imel le tri uspešne skoke, nato pa je sam nadaljeval na 6,26 m, ko je za centimeter izboljšal svoj rekord, ki ga je dosegel za obrambo olimpijskega zlata na začetku meseca v Parizu.

Sam Kendriks iz ZDA je bil drugi, šest metrov je zmogel drugič, trikrat pa je podrl letvico na 6,08 m. Grk Emanuil Karalis pa je za sedem cm izboljšal osebni rekord, ko je tretjič preletel lestvico na šestih metrih in potem ni več poskušal.

Kenijka Nelly Chepchirchir je v neolimpijskem teku na 1000 m tekla izid sezone na svetu (2:31,24) in za dobri dve sekundi zgrešila svetovni rekord.

Nizozemska zvezdnica Femke Bol je na nizkih ovirah šele po predzadnji oviri prišla na prvo mesto iz ozadja in nato prepričljivo zmagala, z 52,13 pa je za več kot dve sekundi popravila rekord mitinga. Tudi med atleti je na 400 m ovire rekord tega tekmovanja izenačil Norvežan Karsten Warholm (46,95), na 100 m pa ga je izenačil Fred Kerley iz ZDA (9,87).

Američan Grant Holloway, olimpijski prvak v Parizu, je tesno zmagal v teku na 110 metrov z ovirami. Trikratni svetovni prvak je tekel 13 sekund in štiri stotinke (veter +1,1 m/s) in bil v cilju le stotinko pred Jamajčanom Rasheedom Broadbellom, ki ga je v četrtek v Lozani premagal prvič v sezoni.

Rekorde mitinga so dosegli še na 100 m ovire Jamajčanka Ackera Nugent (12,29), ki je za štiri stotinke zaostala za izidom sezone na svetu, Marileidy Pailino iz Dominike na stadionski krog (48,66), Marco Arop iz Kanade (1:41,86) na dva stadionska kroga, na pol pa Bocvanec Letsile Tebogo (19,83).

Letsile Tebogo | Avtor: Profimedia Profimedia

Dvajsetletna Jamajčanka Tia Clayton je z 10,83 sekunde vse ugnala na 100 m, v metu kopja pa je prav tako šele 20-letna Adriana Vilagoš s srbskim rekordom, 65,60 m so ji namerili v uvodni seriji.

Naslednji diamantni miting bo v petek, 30. avgusta v Rimu, kjer bo ponovno na programu met diska z evropskim prvakom Kristjanom Čehom.

Komentarjev 1
  • Ender3 20:55 25.avgust 2024.

    Odlične predstave, ki rušijo rekorde..

Sorodne novice