Svet
1940 ogledov

Samo v enem mesecu usmrtili več kot 80 ljudi

Iran usmrtitev obešanje Profimedia V mnogih državah redno protestirajo zaradi usmrtitev v Iranu.
Več kot polovica jih je bilo obsojenih zaradi kaznivih dejanj v povezavi s prepovedanimi drogami.

V Iranu so avgusta usmrtili najmanj 81 ljudi, s čimer se je skupno število usmrčenih v letošnjem letu povzpelo na več kot 400, je v ponedeljek po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila skupina strokovnjakov Združenih narodov.

Po podatkih skupine 11 strokovnjakov ZN so v Iranu avgusta usmrtili najmanj 81 ljudi. Od tega jih je bilo 41 na smrtno kazen obsojenih zaradi kaznivih dejanj, povezanih s prepovedanimi drogami. Skupno so v islamski republiki letos usmrtili že več kot 400 ljudi, od tega 15 žensk.

Po podatkih mednarodnih organizacij za človekove pravice, vključno z Amnesty International, je Iran za Kitajsko na drugem mestu po številu usmrtitev. Največ ljudi usmrtijo z obešanjem. Sodni postopki ob tem pogosto ne izpolnjujejo kriterijev poštenega sojenja.

Iran usmrtitev obešanje | Avtor: Profimedia Profimedia

"Poročila o resnih kršitvah pravice do poštenega sojenja in poštenega postopka pomenijo, da smrtna kazen, kot se trenutno izvaja v Iranu, pomeni nezakonito usmrtitev," so opozorili strokovnjaki ZN in izrazili zaskrbljenost, da so med usmrčenimi tudi nedolžni. Oblasti v Teheranu so pozvali, naj prenehajo izvajati smrtno kazen.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Željko 13:31 03.september 2024.

    Prav bi bilo da se to uvede tudi v Sloveniji. Za rablja se javim jaz.

  • Ender3 13:18 03.september 2024.

    Takšno sodišče bo rabili v Sloveniji, ne da se hebeni Matoz z vsega pravosodja dela norca. Danes se sodi v aferi Trenta z izgovorom, da gre za politični proces..Počakajmo, kaj novega si bodo v svojo obrambo tokrat izmislili..

  • Avatar Antikrist9
    Antikrist9 13:05 03.september 2024.

    A ZDA pa ne bodo nič kritizirali, čeprav imajo enega najbolj nečloveških pravosodnih sistemov? Vključno s smrtno kaznijo!