Svet
4981 ogledov

Nov obrat v predsedniški tekmi, Kennedy na strani sovražnikov

Robert F. Kennedy mlajši Epa Robert F. Kennedy mlajši.
Kandidat iz družine, ki je ena najbolj čislanih na ameriški levi politični strani, je zamenjal zaveznike.

Neodvisni predsedniški kandidat Robert F. Kennedy mlajši je v petek prekinil svojo kampanjo za predsednika ZDA in izrazil podporo republikancu Donaldu Trumpu. Kmalu po naznanitvi se mu je že pridružil na predvolilnem zborovanju v Arizoni.

"Ne verjamem več, da imam realistično pot do zmage na volitvah zaradi nenehne medijske cenzure. Zaradi tega več ne morem prositi osebja, da dela naprej, in donatorjev za denar," je v petek sporočil Kennedy in napovedal podporo republikancu Trumpu. Dodal je, da mu je Trump zagotovil položaj v prihodnji vladi.

Kritičen je bil tudi do izbire Kamale Harris za predsedniško kandidatko demokratov in naštel niz očitkov na račun svoje nekdanje stranke, zaradi česar naj bi sedaj podprl Trumpa. Kasneje je že nastopil ob njem na zborovanju v mestu Glendale v Arizoni, kjer ga je Trump hvalil kot fenomenalnega in briljantnega.

Robert Kennedy mlajši je kampanjo za predsednika ZDA začel kot demokrat aprila lani, vendar je kmalu ugotovil, da nima možnosti proti predsedniku Joeju Bidnu. Oktobra lani se je preselil med neodvisne kandidate in pritegnil pozornost volivcev s svojim stališčem proti cepljenjem in vojnam.

Vendar pa je imel težave z uvrstitvijo na glasovnice zveznih držav, pri čemer so mu s tožbami nagajali predvsem demokrati. Vmes so prišle v javnost tudi zgodbe o tem, da je imel v možganih parazita, in kasneje še, da je povozil medveda in ga odvrgel v newyorškem Centralnem parku.

Ankete kažejo, da ima demokratka Harris ob upoštevanju podpore Kennedyju večjo prednost pred Trumpom, vendar pa nekateri analitiki menijo, da je lahko tudi minimalna podpora nekdanjega demokrata s slavnim priimkom ključna za Trumpove upe na zmago na predsedniških volitvah 5. novembra.

Robert F. Kennedy mlajši Donald Trump | Avtor: Epa Epa

dezurni@styria-media.si 

Komentarjev 20
  • Avatar Syn
    Syn 15:05 24.avgust 2024.

    Kamela nima kaj iskat v tej predsedniški igri. Trump jo bo povozil na celi črti.

  • Avatar MS
    MS 13:46 24.avgust 2024.

    Po novi anketi Kamala Harris vodi v petih od sedmih ključnih držav, zato ni čudno, da se je zaskrbljenost republikancev v zadnjih dneh povečala. Menijo, da bo potrebna sprememba pristopa, kar je očitno uvidel tudi Trump sam.

  • sam1 13:11 24.avgust 2024.

    Če Kramp popuši,bo pa spet zamenjal stran in lezel v rit od Kamale,drugače bo brezposelni klošar......