Trajnostno
2740 ogledov

Tako lahko brezplačno popravite nedelujoče električne naprave

popravljalnica električne in elektronske opreme - Poprav’c ZEOS, d.o.o
V ljubljanski neprofitni izposojevalnici predmetov Knjižnica Reči je zaživel prav poseben projekt.

V času prekomerne potrošnje, ko negativni učinki na okolje naraščajo, se pogosto soočamo s težavo, da se potrošniki hitreje odločijo za nakup nove opreme, namesto da bi popravili staro. To nakazuje perečo potrebo po spodbujanju in omogočanju popravil, ki bi pomembno vplivalo na zmanjšanje porabe naravnih virov in energije ter količin odpadkov.

mestni utrip Slovenija Trajnostno Marsikje ga že imajo, v Sloveniji pa dve leti poslušamo le obljube

Aprila so poslanci Evropskega parlamenta zato sprejeli direktivo o pravici potrošnikov do popravila, ki proizvajalce obvezuje k popravilu, potrošnike pa spodbuja, naj s popravili podaljšajo življenjsko dobo proizvodov.

"Če želimo učinkovito spodbuditi občane, da spremenijo svoje potrošniške navade v smeri okolju prijaznejših alternativ, je nujno, da so te alternative ne samo okolju prijazne, ampak tudi praktične in lahko dostopne," ob sprejetju direktive pišejo v neprofitni organizaciji ZEOS, kjer so v sodelovanju z Mladinsko postajo Moste (Združenje Sezam), ljubljansko neprofitno izposojevalnico predmetov Knjižnica Reči, Mašinoteko in Skupnostno kavarno oživeli popravljalnico električne in elektronske opreme.

popravljalnica električne in elektronske opreme - Poprav’c | Avtor: ZEOS, d.o.o ZEOS, d.o.o
Ta deluje vsak drugi petek v času uradnih ur Knjižnice Reči med 16.00 in 19.00. Udeleženci na Poprav’cu, kot so poimenovali popravljalnico, pod strokovnim vodstvom serviserja Siniše Martina pridobivajo znanja, ki jim omogočajo, da svojim napravam vdahnejo novo življenje, hkrati pa prispevajo k zmanjšanju potrošnje in odpadkov. Prijavljeni posamezniki lahko na popravilo prinesejo katerikoli električni ali elektronski aparat, ne glede na vrsto ali znamko.

Poprav’c je zaživel s pomočjo Javnega razpisa za sofinanciranje projektov nevladnih organizacij in neprofitnih organizacij v MOL za leto 2024 s področja varstva okolja, ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana. Izvaja se v sodelovanju z podjetjem ZEOS, d.o.o. v sklopu njihovega projekta Life Spodbujamo e-krožno, ki je delno sofinanciran s strani Ministrstva za okolje in podnebje in energijo ter Evropske komisije.

Poleg serviserja je v Knjižnici Reči poskrbljeno za vso osnovno opremo, kar udeležencem omogoča brezplačno udeležbo in popravilo naprav. V primeru potrebe po rezervnih delih serviser svetuje, kje opraviti nakup, naprava pa lahko do naslednjega dogodka počaka v Knjižnici Reči, akcijo opišejo pri neprofitni organizaciji. Dodajo, da se zaradi omejenega števila mest in lažjih priprav zbirajo prijave preko enostavne prijavnice na spletni strani Knjižnice Reči. Treba je izbrati želen termin, navesti predmete, ki bi jih želeli popraviti, in opisati težave.

"Ker je pot do dejanskega izvajanja direktive v praksi še dolga, so aktivnosti, kot je Poprav’c, še toliko pomembnejše za krepitev kulture popravil v prehodnem obdobju. Hkrati je namen popravljalnice ozavestiti, da z izbiro okolju prijaznih rešitev posameznik ne prispeva le k izboljšanju okolja, ampak tudi k izboljšanju kakovosti svojega življenja," sklenejo pri ZEOS.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar karjola
    karjola 07:05 25.junij 2024.

    Kupiš v interdiskontu in ko se pokvari neseš in ti zamenjajo - zastojn.

  • Avatar Suli
    Suli 09:39 24.junij 2024.

    Ne poskušajte posnemati tega "strokovnjaka", če nimate vsaj malo znanja iz elektrotehnike. Z vodo se lahko zmočiš, a elektrika je v večini primerov pri nepravilnem rokovanju usodna! 🤔

  • Toma 07:46 24.junij 2024.

    Glavni problem je raztavljanje! Prešnji teden sem lahko popravil sesalec ker sem na YT našel video raztavljanja. Brez tega bi ga zagotovo polomil!