Zdravje
1568 ogledov

Katera zdravila je treba nujno vzeti s seboj na dopust

Potujoča lekarna, zdravila Profimedia
Priporočila Lekarniške zbornice o tem, kako pripraviti potovalno lekarno za odhod na dopust. Katera zdravila v njem ne smejo manjkati za primer nuje.

Lekarniški zbornici Slovenije pred poletnimi dopusti svetujejo pripravo potovalne lekarne. Ta zagotavlja vsaj osnovno prvo pomoč tudi tam, kjer ni vseprisotnih lekarn in bolnišnic. Zbornica dopustnikom priporoča, naj poleg prve pomoči s seboj vzamejo zdravila proti prehladu, povišani telesni temperaturi, bolečinam, prebavnim težavam in alergijam.

"Kaj vključiti v potovalno lekarno, je eno najpogostejših vprašanj, ki jih prejmemo farmacevti v lekarnah. Na poteh so pogoste prebavne težave, opekline, slabosti, vnetja, alergije in podobno. Na naše zdravje lahko vpliva tudi podnebje, hrana, kakovost vode in bolezni. Navsezadnje se na dopustu pogosto prepustimo poletnim športnim aktivnostim, kjer se nam lahko zgodijo nepričakovane poškodbe in druge težave," je po navedbah lekarniške zbornice povedala njena predsednica Darja Potočnik Benčič.

Seznam stvari, ki ne smejo manjkati v popotni torbi

Z dovolj dobro založeno potovalno lekarno lahko ljudje preprečijo ali vsaj omilijo veliko večino možnih zapletov. Paket prve pomoči mora po navedbah zbornice vsebovati sterilne obveze, gaze, obliže, povoje, elastični povoj, razkužilo, škarje in termometer.

Dodatna preventiva naj bodo zdravila proti prehladu, na primer za vneto in boleče žrelo, zdravilo za pomiritev kašlja in pripravki za odmaševanje nosu ter zdravila proti povišani telesni temperaturi in bolečinam. Še posebej so priporočljiva v obliki, ki omogoča uživanje brez vode ter raztopitev v ustih ali žvečenje. Za otroke farmacevti v lekarnah svetujejo sirupe ali svečke.

V tujih okoljih so vselej aktualna zdravila proti prebavnim težavam, kot sta zaprtje ali driska, pa tudi zgaga. Ob zastrupitvi s hrano ali pijačo je zelo primerno medicinsko oglje. Poleg prebiotikov in probiotikov je priporočljivo s seboj vzeti tudi rehidracijski prašek, ki ob driski, bruhanju, pa tudi ob povečanju znojenja nadomešča izgubljene minerale in preprečuje dehidracijo. Veliko oseb ima na dopustu težave z zaprtjem. Tem farmacevti v lekarnah svetujejo odvajalo. Tablete za filtriranje vode lahko v veliki meri omejijo nevarnost prebavnih težav ali celo zastrupitve na rizičnih območjih.

Vedno več oseb potrebuje tudi zdravila proti alergijam. Alergijske reakcije na koži lajšajo tudi določeni geli oziroma mazila. Potovalna lekarna naj vsebuje še tablete proti potovalni slabosti, izdelke za zaščito pred soncem (za otroke z visoko zaščito) ter izdelke za nego po sončenju in oskrbo opeklin, repelente in zdravila v primeru okužb spolovil, sečil ter pripomočke za ustno higieno. "Potovanje spremlja veliko dejavnikov, na katere nimamo nobenega vpliva. Zato močno svetujem preventivno delovanje," je poudarila Potočnik Benčič.

dopust, počitnice, nesreča, generali | Avtor: Profimedia Profimedia

Pomembno je tudi pravilno shranjevanje

Potovalno lekarno naj si posamezniki pripravijo v torbici, ki je čim bolj zavarovana pred zunanjimi vplivi, poleti zlasti pred previsoko temperaturo, in ki ni dostopna otrokom. Zelo pomembno je zdravila hraniti v njihovi izvirni embalaži, skupaj z navodili za uporabo.

"Preverite tudi rok uporabe in v primeru pretečenega roka poskrbite za potrebno nadomestilo. Pravočasno se pozanimajte, če vaša zdravila predvidevajo poseben režim shranjevanja in potrdilo za prenos preko meje. Zdravila na recept, ki jih redno jemljete, vzemite s seboj v zadostni količini," svetuje Potočnik Benčič.

Ne pozabite na ustrezno zavarovanje

Ob tem v lekarniški zbornici še pred začetkom priprave potovalne lekarne ljudem svetujejo, naj se pozanimajo o lekarniški in zdravstveni infrastrukturi na destinaciji potovanja. Za daljša potovanja je priporočljivo, da se o morebitnih ukrepih pozanimajo na pristojnih ustanovah.

Ljudem priporočajo tudi, naj poskrbijo za ustrezno urejeno zdravstveno zavarovanje in morebitna dodatna zavarovanja, cepljenja, potrdila in podobno. Ko se odpravijo od doma, pa naj vse dokumente preverijo dvakrat, vključno s potrdilom o zdravstvenem zavarovanju.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar MS
    MS 14:02 30.junij 2024.

    dr. Ender, kaj pa Aspirin protect 100 za mene? In Treksta 200 mg filmsko obložene tablete za tebe?

  • Ender3 13:13 30.junij 2024.

    Na visokem mestu prioritet mora biti soda bikarbona in ne malo za, kar vse se lahko uporablja.