Najnovejša kitajska študija, v kateri je sodelovalo okoli pol milijona ljudi je pokazala, da eno jajce na dan zmanjša tveganje za bolezni srca, tudi srčno kap. Raziskava, ki so jo kitajski raziskovalci objavili v ugledni britanski reviji MBJ tako dodatno postavlja na laž prepričanje, da jajca dvigujejo holesterol in povzročajo bolezni srca. "To je dokaz, da še kako velja premisliti o raznih priporočilih o škodljivosti jajc. Velika študija s Kitajske je namreč pokazala, da vsaj do eno jajce na dan ni povezano z kardiovaskularnim tveganjem, še več, zaužitje vsaj enega jajca na dan nam lahko celo koristi, " je raziskavo za BBC komentiral prof. Nita Foruthi z Univerze v Cambridgeu.
Eno do dve na dan
Ker vsebujejo precej holesterola, so jih zdravniki dolgo odsvetovali vsem, ki so bili v nevarnosti, da razvijejo bolezni srca in ožilja. Vendar so študije pokazale, da holesterol v jajcih nima tega negativnega vpliva. Danes večina zdravnikov jajca priporoča kot del zdrave prehrane. Gre namreč za eno od najbolj hranljivih živil narave, ki vsebuje visoko vsebnost beljakovin, vitaminov A, D, B in B12 ter luteina in zeaksantina, hranil, ki delujete kot antioksidanta in preprečujeta pojav sive mrene. "Eno, celo dve na dan je povsem v redu," je dejal dr. Frankie Phillips z britanske zveze dietetikov.
Kaj pa holesterol?
Čeprav jajca vsebujejo nekaj holesterola, količina nasičenih maščob, ki ji zaužijemo ob tem, vpliva na količino slabega holesterola v naši krvi. Najnovejše študije kažejo, da pri večini ljudi v jajcih prisoten holesterol naj ne bi bistveno prispeval k ravni holesterola v krvi. Z drugimi besedami, ko gre za holesterol, ni problem v jajcih, temveč v nasičeni maščobi, zato je pomembno, kako jih pripravljamo. Najbolj zdrava so tako kuhana.
Salmonela: Pomembno, kako jih hranimo
Pri shranjevanju se izogibamo naglim temperaturnim spremembam, ker to povzroča površinsko rosenje jajc. V takšnih pogojih se pospeši rast mikroorganizmov na zunanji strani lupine in poveča možnost za njihov vdor v notranjost jajca skozi pore lupine.
Kadar kupimo jajca, ki so bila shranjena v hladilniku, jih do doma odnesemo v izolirni vrečki ali hladilni torbi.
Doma jajca shranjujemo v hladilniku, na temperaturi in do roka uporabe, kot je označeno na označbi.
Kakovost jajc, ki so shranjena pri sobni temperaturi, se v enem dnevu poslabša bolj kot pri jajcih, ki so shranjena sedem dni v hladilniku Jajca hranimo v originalni embalaži. Jajca morajo biti v embalaži pravilno postavljena, in sicer z ožjim delom navzdol. Hranimo jih ločeno od ostalih živil.
Kakovost in varnost jajc se z vsakim dnem shranjevanja zmanjšuje, zato jih porabimo čim prej in sproti kupujmo sveža.
Jajca morajo biti nepoškodovana in brez vidne umazanije. Poškodovana jajca predstavljajo tveganje za zdravje, zato jih zavržemo. Zavržemo tudi umazana jajca. Umazanih jajc ne smemo prati. Lupina je namreč porozna, zato obstaja možnost onesnaženja vsebine jajca.
Energijska vrednost
Celotno jajce sestavlja okoli 74 odstotkov vode, kar pomeni, da jajce nima zelo visoke energijske vrednosti (133 kcal/100 g). Jajce srednje velikosti ima približno 66 kalorij večje pa okoli 94.
Lupina je anorganskega izvora, 95 odstotkov je sestavljajo minerali, večinoma kalcijev karbonat.
Jajčni beljak je pretežno vodna raztopina beljakovin, ogljikovih hidratov in mineralov. Jajčni rumenjak vsebuje skoraj 50 odstotkov suhe snovi, ki jo sestavljajo predvsem maščobe (65%) in beljakovine (33%)
Kakšen eden do dva, že davno so študije potrdile da so 3 jajca na čisto ok, ker pač niso testirali večjih količin, sam pojem kot mnogi od otroštva tudi po celo škatlo na dan, še posebaj, ko sem se naporno… ...prikaži več ukvarjal s športom, zadnja leta pa najmanj po 5 na dan, pritisk pri 60 kot otroci, žile čiste in vse ostalo.