Avto
532 ogledov

Knjige in znanje po Sloveniji in zamejstvu z novim vozilom

Bibliobus
1/7
Goriška knjižnica Franceta Bevka
Sodoben bibliobus za sodobne bralce in uporabnike knjižničnih storitev.

Ali veste za vozila, ki jih letno obišče skoraj 150 tisoč ljudi in ki vsakodnevno potujejo po Sloveniji in v zamejstvo ter širijo znanje in zabavo?

To so bibliobusi, v potujoče knjižnice preurejeni tovornjaki, ki so v zadnjega pol stoletja močno pripomogli k dvigu bralne pismenosti. Pa ne le to, imajo tudi zelo pomemben narodnostni pomen! Ker bibliobusi redno potujejo po zamejstvu, na ta način pomagajo ohranjati slovensko kulturo v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in Hrvaškem. Knjige na teh vozilih letno skupaj prevozijo več kot 130.000 kilometrov, v potujoče knjižnice je vpisanih okoli 18 tisoč članov, ki si letno izposodijo več kot 750 tisoč enot knjižničnega gradiva. 

Potujoče knjižnice so eden ključnih mehanizmov, ki približujejo branje in kulturo v oddaljenih krajih tako otrokom, starejšim, gibalno oviranim, pa tudi stanovalcem varstvenih zavodov ter mnogim drugim.

V Goriški knjižnici Franceta Bevka so se nedavno razveselili posebne pridobitve, novega vozila potujoče knjižnice. Z njim bodo nadomestili 20 let starega in izrabljenega predhodnika. Prav goriška knjižnica je ena najbolj dejavnih na področju bibliobusov, gre namreč že za petega po vrsti v 48 letih delovanja. 

Bibliobus v Novi Gorici | Avtor: Doris Slemič/Goriška knjižnica Franceta Bevka Doris Slemič/Goriška knjižnica Franceta Bevka

In kakšno je novo vozilo? 

Za osnovo služi tovornjak mercedes-benz actros 1840 L FHS v konfiguraciji pogona 4x2, ki ga poganja 290 kW (394 KM) močan motor. Za kabino tipa Stream Space 2,5 sledi nadgradnja podjetja AS Domžale, ki je specializirano za bibliobuse, med drugim je v zadnjih letih na podobni mercedesovi zasnovi izdelalo bibliobusa za tolminsko in ajdovsko občino.

V primeru najnovejšega gre za enega največjih bibliobusov v državi. V njem je kar osemdeset metrov knjižnih polic, na katerih je prostora za okoli šest tisoč enot gradiva.

Hitrejšo in enostavnejšo izposojo in vračanje gradiva omogoča RFID tehnologija, v njem sta video projektor in platno, za gibalno ovirane je na vhodu vgrajeno dvigalo, v notranjosti vozila pa ni stopničk, so o novem vozilu zapisali v goriški knjižnici. Hkrati je vozilo ekološko zelo ozaveščeno. Ne le po zaslugi varčnega pogona v actrosovi šasiji, temveč tudi zaradi dodatno nameščenih sončnih celic, ki omogočajo delovanje vseh električnih naprav.

Bibliobus | Avtor: Ministrstvo za kulturo Ministrstvo za kulturo

Bibliobus bo na poti razpoznaven že na daleč po zaslugi prav posebne zunanje podobe. Zanjo je poskrbela ilustratorka Ana Razpotnik Donati, oblikoval jo je Rok Bezeljak, notranjost pa je zasnovala Tanja Lavrenčič.

Nov bibliobus sta poleg vodstva goriške knjižnice, občin Nova Gorica in Brda slovesno pospremila na pot kar dva ministra, za zamejce Matej Arčon in za kulturo Asta Vrečko. Slednja je poudarila velikanski pomen, ki ga imajo bibliobusi za dostopnost do knjig in drugih vsebin prebivalcem v Sloveniji. 

V naslednjih letih bo vozil po šestih občinah na več kot 80 različnih postajališčih, tri med njimi so tudi med slovenskimi zamejci v Italiji. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.