Magazin
21 ogledov

Pogled v prihodnost iz študentskih klopi

Tudi neformalna izobrazba je koristna. Žurnal24 main
Ste se vpisali na fakulteto, in razmišljate o tem kje se boste zaposlili? Pohvalno! Točno veste kaj bi radi počeli ali pa se vam še sanja ne?

Če spadate v skupino tistih, ki že veste kateri so vaši aduti, se zavedate svojih znanj in že imate idejo kaj bi v življenju počeli, potem je najboljše, da se začnete usmerjeno dodatno, neformalno ali formalno, izobraževati,ali, da se na podlagi študentske napotnice zaposlite v enem izmed podjetij, državnih organov ali drugih organizacij, ki se ukvarjajo s področjem, ki vas zanima. V okviru neformalnega izobraževanja imate na izbiro paleto raznoraznih tečajev, delavnic, usposabljanj, kot npr. jezikovno izobraževanje na številnih jezikovnih šolah pri nas ali v tujini ter pridobitev mednarodnih jezikovnih priznanj (npr. CAE, DELE…), fotografske ali risarske tečaje, ure retorike, razne računalniške tečaje. Formalno izobraževanje pa vključuje izobraževanje na fakultetah znotraj slovenskih ali tujih univerz, pridobitev strokovnih nazivov, sodelovanje na mednarodnih tekmovanjih z različnih področij, udejstvovanje na konferencah in seminarjih doma v tujini, itd. Skratka, možnosti je ogromno, potrebno je le izbrati!

Tisti, ki pa ne veste ali je fakulteta, ki jo obiskujete sploh prava za vas, pa bo najboljše, če si preko študentskega servisa poiščete priložnostno delo s področja vašega študija. Tako si boste pridobili delovne izkušnje (na žalost sicer neformalne), poleg tega pa boste skozi prakso spoznavali vaš študij. Omenjene delovne izkušnje vam omogočajo tudi osebnostni razvoj in razširitev vašega znanja ter vam odpirajo vrata v prihodnost. Seveda, je tudi za vas priporočljivo, da se izpopolnjujete v različnih znanjih, v okviru formalnih ali pa neformalnih izobraževanj oz. usposabljanj, ter tako spoznavate sebe in svoje želje.

Poleg navedenih oblik ugotavljanja iz kakšnega testa ste, imate na voljo še poklicno oziroma karierno svetovanje pri različnih državnih in drugih organih (npr. CIPS-i pri Zavodu RS za zaposlovanje), ponekod pa je organizirana tovrstna pomoč tudi na fakulteti (npr. CERŠ na Ekonomski fakulteti).

Ob tem pa nikar ne pozabite, da vsakršna izkušnja v življenju prav pride!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.