Slovenija
7 ogledov

Do sestanka bi moralo priti že prej

zoran milanović reuters Žurnal24 main
Voditelj hrvaške opozicije Zoran Milanović meni, da bi moralo do sestanka med slovenskim in hrvaškim premierom priti že pred dnevi.

Predsednik socialdemokratov Milanović je na shodu stranke v Šibeniku podprl pobudo za srečanje med Borutom Pahorjem in Ivom Sanaderjem, saj bo to po njegovem tudi za EU dokaz, da Hrvaška dela vse za pomiritev spora.

"Če premier Sanader potrebuje jamstva in dodatne priče, lahko na tem vztraja, vendar se je treba zavzemati za tiste rešitve, ki bodo Hrvaški omogočale pogajanja in njihovo čimprejšnje nadaljevanje," je dejal Milanović v odzivu na napoved hrvaškega premiera, da se bo sestal s slovenskim kolegom, a le ob prisotnosti predstavnika EU. Ob tem je Milanović dodal, da bi moralo do teh pogovorov priti že pred dnevi.

Kot je znano, je Slovenija blokirala del pristopnih pogajanj Hrvaške z EU zaradi spornih zemljevidov v pristopni dokumentaciji, s katerimi po mnenju uradne Ljubljane Zagreb prejudicira mejo med državama.

"Naj pomete pred lastnim pragom"
V zvezi z izjavami evropske komisarke Benite Ferrero-Waldner, da Slovenija ne bi smela nositi dvostranskih problemov v Bruselj, so v Z avodu 25. junij v izjavi za javnost Avstrijko zavrnili, "naj ne deli lekcij Sloveniji, ampak naj pomete pred svojim pragom".

"Ferrero-Waldnerjeva je namreč predstavnica tiste politične opcije v Avstriji, ki v lastni državi blokira izvajanje sklepa ustavnega sodišča o zaščiti slovenske manjšine. Hkrati je prav Avstrija s koalicijo Avstrijske ljudske stranke in Svobodnjakov ter z iz tega izhajajočo nacionalistično politiko pred leti prinesla v EU doslej največji problem," je v izjavi zapisal Marjan Podobnik, vodja zavoda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.