Slovenija
14 ogledov

Dobiček odslej lažje v žepe delavcev

Žurnal24 main
Po predlogu vladnega zakona bodo odslej delavci lahko veliko bolj sodelovali pri delitvi dobička gospodarskih družb.

Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je pojasnil, da gre pri predlogu zakona o finančni participaciji delavcev, ki je prvi tovrstni pravni okvir pri nas, za izjemno privlačen predlog, za katerega se bo po njegovih ocenah odločil dobršen del gospodarskih družb, ki poslujejo z dobičkom, hkrati pa naj bi se na ta način pomembno razbremenili pritiski na linearno zviševanje plač.

 

Drugi sklepi vlade:

Vlada predlaga dvakratno zvišanje katastrskega dohodka kot praga za obvezno članstvo v Kmetijski zbornici, s čimer se bo število članov zbornice znižalo za 35 odstotkov.
- Vlada je sprejela predlog zakona o ratifikaciji Lizbonske pogodbe.
– S predlogom novele zakona o brezplačni pravni pomoči se širi krog upravičencev do brezplačne pravne pomoči.
– Vlada je sprejela obdobni načrt za zagotavljanje varnosti cestnega prometa v letih 2008 in 2009, po katerem do konca prihodnjega leta 2008 število mrtvih ne bi preseglo številke 171, v letu 2009 pa ne 155.

Po treh letih do 100-odstotne olajšave
Predlog zakona temelji na načelih prostovoljnosti, neprenosljivosti, skrbnosti in enakosti. Ponuja delniško in denarno shemo, pri čemer se denarna shema uporablja za vse kapitalske družbe, delniška pa le za javne delniške družbe. Model se ne uporablja za samostojne podjetnike ter za tiste, ki so angažirani prek menedžerskih pogodb.


Družba lahko po predlogu delavcem izplača največ 20 odstotkov dobička posameznega poslovnega leta, vendar ne več kot 10 odstotkov letnega bruto zneska plač, izplačanih v družbi v tem poslovnem letu. Najvišji znesek, ki ga delavec lahko prejme, ne sme presegati 5000 evrov.

Predlog zakona pri denarni shemi predvideva postopno zviševanje davčnih olajšav tako za družbe kot zaposlene, in sicer tako, da te po prvem letu znašajo 70 odstotkov, po treh letih pa 100 odstotkov. Za zaposlenega to pomeni, da se, če je dohodek iz denarne sheme izplačan po preteku enega leta od dne pridobitve pravice do pripadajočega zneska dobička, 70 odstotkov tega dobička ne všteva v davčno osnovo, prispevki za socialno varnost pa se vplačajo samo v višini 30 odstotkov. Ti prispevki pa ne gredo v eno od treh blagajn, temveč na individualni račun pokojninskega zavarovanja zaposlenega.

Minister Vizjak od zakona na dolgi rok pričakuje pozitivne učinke tako za gospodarstvo kot tudi državni proračun. © BOBO

 
Enake davčne olajšave veljajo za podjetja. Družba lahko uveljavlja zmanjšanje davčne osnove za obračun dohodkov pravnih oseb za od 70 do 100 odstotkov zneska dobička, ki ga izplača delavcem. Olajšavo v višini 70 odstotkov lahko družba uveljavi po poteku enega leta, olajšavo v višini 100 odstotkov pa po preteku treh let.

Minister Vizjak pojasnjuje, da je ključni cilj zakona ohraniti denar v družbi, kjer se lahko plemeniti, zato je tudi predvidena 100-odstotna davčna olajšava po preteku treh let. Poleg davčne olajšave za zaposlene in delodajalce po treh letih velja tudi oprostitev plačila socialnih prispevkov.

Na dolgi rok izpad v proračunu pozabljen
Pri oceni, da bi sodelovalo od 50 do 60 odstotkov vseh družb, ki bi razdelile maksimalno 20 odstotkov dobička in 10 odstotkov bruto mase plač, bi izpad iz proračuna ob predpostavki, da velja triletna shema, ko ni olajšav, znašal od 30 do 35 milijonov evrov. Vendar bodo po mnenju vlade pozitivni učinki zakona na dolgi rok izničili ali presegli te finančne ocene. Predlog zakona ne posega v pridobljene pravice delavcev, kot je 13. plača ali božičnica.

Gospodarska zbornica Slovenije vladni predlog zakona o udeležbi delavcev pri dobičku podpira.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.