Slovenija
0 ogledov

Gripa, boj se Googla

S pomočjo orodja je mogoče tudi deset dni prej napovedati izbruh gripe. Žurnal24 main
Google je razvil orodje, ki bo zdravstvenim organizacijam pomagalo odkrivati bolezni in predčasno opozarjalo na izbruhe epidemij, predvsem gripe.

Bistvo orodja Google Flu Trends je ideja, da ljudje, ko se jih loteva bolezen, začnejo iskati informacije o bolezenskih znakih in zdravilih po internetu. Orodje na podlagi iskanih terminov, kot so recimo 'bolečina v mišicah,' 'termometer' ali 'bolečine v prsih', na dnevni osnovi ugotavlja potek epidemije in kar se da natančno določi njen obseg, o tem pa obvešča zdravstvene ustanove.

 
 

To je primer, na katerih področjih lahko Google s svojimi zmogljivostmi pomaga pri iskanju potrebnih podatkov. S tehnološkega vidika je to šele začetek.

Eric E. Schmidt, izvršni direktor Googla

 
V fazi testiranj se je izkazalo, da lahko orodje prepozna izbruhe gripe celo teden ali deset dni prej, kot to ugotovijo zdravstvene ustanove. Na ta način bodo lahko ustrezne ustanove začele prej opozarjati ljudi na preventivo, kar bo precej omililo posledice.

Za začetek v ZDA
Podatki o bolnikih bodo varovani, storitev Google Flu Trends pa bo za začetek delovala v ZDA, kjer na leto zaradi gripe umre 36.000 ljudi. Uporabniki lahko prek spletne strani http://www.google.org/flutrends/ tudi sami spremljajo, kako aktiven je virus gripe v bližini njihovega bivališča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.