Slovenija
15 ogledov

Le dva peka brez kršitev

biznis 7.11.2006, pekarna, kruh, pek, struce, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
Predvsem mala in nova podjetja so tveganje za zdravje.

"Dejavnost pekarstva je treba uvrstiti med dejavnosti z večjim tveganjem za zdravje potrošnikov, zlasti če gre za manjša, novoustanovljena podjetja," ugotavljajo na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Inšpektorji so med peki kruha, slaščic in svežega peciva opravili 106 nenapovedanih pregledov, od tega v le 27 primerih niso ugotovili kršitev zakonodaje.

Še v teh 27 primerih pa je bilo 25 takih, kjer se pekarska dejavnost ni nikoli izvajala, ampak je bila le prijavljena v Poslovnem registru Slovenije.

Nezaščiten pred glodavci

"Pri nočnih pregledih so ob sodelovanju drugih ustanov, zlasti policije, ob začetku pregleda delavci iz proizvodnje pobegnili ali pa se skrivali," opisujejo na upravi. Po pregledih so inšpektorji izdali 24 ureditvenih odločb, 58 opozoril in uvedli 21 prekrškovnih postopkov.

Pri preverjanju izpolnjevanja higienskih meril so inšpektorji večkrat ugotovili nepodpisane izjave in soglasja o zdravstvenih zahtevah za zaposlene, neustrezno delovno obleko ter neustrezno rokovanje z živili. Kot primere zadnjega je direktorica inšpekcije na upravi Andreja Bizjak navedla košare z nepredpakiranim kruhom, ki so ležale na tleh, v prostorih, ki niso čisti ali zaščiteni pred zunanjimi vplivi ali glodavci.

Pri pregledih so odkrili tudi neustrezno navajanje sestavin in aditivov, včasih peki niso upoštevali roka uporabnosti sestavin. "Kaj se šteje za varna živila, je opredeljeno v zakonodaji, in živila, ki teh pogojev ne izpolnjujejo, se štejejo za tvegana," na vprašanje, ali lahko odkrite napake vplivajo na zdravje ljudi, odgovarja Bizjakova. Uprava bo po njenih besedah letos posebno pozornost posvetila osnovnim živilom.

Komentarjev 4
  • pesekinmorje 11:41 24.maj 2013.

    Če se bojijo posledic objave seznama kršiteljev, pa naj objavijo poimensko tista dva ki sta edina delala po predpisih. Garantirano jima zraste prodaja, da je ne bosta mogla dohajat ...

  • Izudin 10:44 23.maj 2013.

    Pri kakšnem malomarnem privatniku je higiena zagotovo bistveno manjša, kot v trgovinah z "industrijskim" kruhom, ki pa seveda ni tako okusen, samo meni je v Hoferju čist dober, pa vsak kos lepo zapakiran v vrečko.

  • dino.sepe 10:18 23.maj 2013.

    Se strinjam, vse kršitelje bi morali kaznovati in to bi morali biti stroge sankcije, da bi se nekaj iz tega ven naučili. Ker tako ne more it več naprej, vse preveč je malomarnosti. Po drugi strani je pa najboljše kupovati ...prikaži več kruh v trgovinah. Meni najboljši kruh držijo v Tuševih trgovinah, sledijo pri Leclercu, potem pa se že konča. Najslebše je s ponudbo v Mercatorju, pa tudi kruh v Lidlu in Hoferju ni nič boljši. Sploh ne vem kako lahko prodajajo takole zapakiran in razmetan kruh po policah, ki ga dnevno prešlata in obrne na stotine ljudi. Pa kljub temu da je zapakiran, jaz sem že doživel ne vem kolikokrat da so bile luknje. Bljak.