Slovenija
15 ogledov

Najobilneje bo deževalo ponoči

Žurnal24 main
Dežuje v večjem delu Slovenije, nekateri pretoki že naraščajo. Najobilnejše padavine lahko pričakujemo ponoči na vzhodu države. Plaz Stogovce se premika hitreje.

Do devetih mirno

Na Štajerskem, kjer so se popoldne okrepile padavine, zaenkrat še ni večjih težav. Prišlo je do manjših poplav meteornih voda v Kungoti in Makolah, na Ptuju je poplavljen podvoz pod železnico, v Hajdošah je zalilo klet, v Jedlovniku pa se je sprožil zemeljski plaz.

Na mariborskem centru za obveščanje pravijo, da prihaja le do težav, ki se pojavljajo vedno ob močnejšem deževju in so posledica predvsem neurejenih razmer v gospodinjstvih. Nimajo pa podatkov o večjih porastih vodotokov.

Podobno so povedali na ptujskem centru za obveščanje. Omenjeni podvoz na Zagrebški cesti na Ptuju poplavi ob vsakem večjem deževju, zato je tam polovična zapora ceste.

Padavine se selijo proti vzhodu. Ob padavinah, ki so v popoldanskem času zajele vzhodno Slovenijo in se bodo nadaljevale še ponoči, bodo pretoki rek v južni, zlasti pa v vzhodni Sloveniji, naraščali. Najbolj bodo narasle reke s povirji na Kozjanskem, na Pohorju, v Halozah, Slovenskih Goricah ter na Goričkem. Na izpostavljenih mestih so možna manjša razlivanja.

Darko But z Uprave za zaščito in reševanje je za oddajo 24ur povedal, da so pristojni v pripravljenosti, ljudem na potencialno poplavnih območjih pa svetoval, naj poslušajo in spremljajo medije, umaknejo na varno svoja vozila, spraznijo interventne poti in pripravijo svoje domove.

Načelnik oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo na Mestni občini Ljubljana Robert Kus, je medtem za STA povedal, da na območju Ljubljanskega barja pričakujejo mirno noč, voda ne narašča in ljudem ni treba skrbeti zaradi dodatnih poplav. Vodostaj bi se sicer lahko rahlo povišal, a posledica naj bi bila predvsem to, da bo voda, ki je na barju sedaj, počasneje upadala. Tako civilna zaščita kot gasilci bodo tudi to noč še vedno dežurali.

Naraščajo Ljubljanica, Sava, Kolpa, jutri Krka
Po podatkih agencije za okolje so pretoki rek v zahodni Sloveniji zaceli upadati. Največje pretoke so reke na tem območju dosegle v zadnjih urah (Vipava v Dolenjem 63 m3/s, Gradaščica v Dvoru 24 m3/s, Sora v Suhi 153 m3/s, Reka pri Cerkvenikovem mlinu 81 m3/s). Reke v skrajnem severozahodnem delu države so tudi že dosegle današnje največje pretoke in se zmanjšujejo.

V zadnjih urah se je povečal vodostaj Ljubljanice, ki se je v tem času ustalil pri 244 cm. Od jutranjih ur do 18. ure se je vodostaj Ljubljanice povišal za 18 cm.

Pretoki Save v zgornjem in srednjem toku se povečujejo. Vodotoki v vzhodni in severovzhodni Sloveniji imajo povečini še srednje obdobne pretoke in se večinoma povečujejo. Naraščati je začel tudi pretok Kolpe.

Na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa, Suhe krajine ter na Ljubljanskem barju se bodo poplavljene površine – kot opozarja Arso - povečale. Ponoči bo še zmerno porasla reka Ljubljanica, jutri pa bo spet naraščala Krka, ki je danes upadala.

Čez dan le manjša posredovanja
Zaradi novega dežja pristojne službe danes še niso imele veliko dela. „Gasilci so v Tržiču odmašili kanal. V Ljubljani se je na Viški cesti dvignila podtalnica, podrobnejših podatkov za zdaj ni. V Kopru pa je Rižana poplavila dostop do ene hiše,“ so za zurnal24.si povedali na Upravi za zaščito in reševanje.

V Pokleku nad Blanco so gasilci s folijo zaščitili zemeljski plaz, ki se je sprožil pred nekaj dnevi in  meri okoli 30 krat 30 metrov. Nekaj težav z meteorno vodo so imeli še v Šentlovrencu in Laškem.

Za Ljubljano optimistično
„V Črni vas vojska še pomaga pri odvozu smeti in pohištva. Gasilci pomagajo pri prekladanju kmetijskih bal, da ne bi prišlo do vžiga zaradi vlage. V Ljubljani sami pa so na posameznih mestih visoka in zato pride iz kanalov, s čimer so povezana črpanja. Vendar pa pri tem ne gre za novo poplavljanje rek,“
nam je o stanju na terenu na področju Mestne občine Ljubljana povedal Robert Kus, načelnik Oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo.

Kus je optimističen. Gradaščica ima 13 m3/s pretoka, na območju Dolgega mostu poplavlja pri 43. Dež se bo po napovedih pomikal proti vzhodu, do večera padlo naj bi ga od 20 do 50 mm, „tako ni realnih verjetnosti, da bi poplavljalo.“

Vremensko napoved spremljajte na vreme.net.

Obilne padavine na vzhodu
Padavine so že zajele večji del Slovenije, kažejo podatki Agencije za okolje in prostor. V zahodni in osrednji Sloveniji je do 8. ure zjutraj padlo od 20 do 60 mm padavin. Na tem delu države bo dež sicer danes čez dan oslabel, padavine pa se bodo okrepile v vzhodni Sloveniji.

V noči s sobote na nedeljo pričakujemo obilne padavine v vzhodni Sloveniji, drugod bo občasno deževalo. V nedeljo pa lahko pričakujemo le še občasne krajevne padavine, deloma plohe.

Ob prehodu hladne fronte se bodo pojavljale tudi nevihte z močnejšimi nalivi.

Morje lahko poplavi
Ob obali je zaradi nizkega zračnega pritiska trenutno povišano plimovanje morja. Povišano plimovanje morja bo tudi v soboto zvečer in nedeljo dopoldan, ko lahko morje poplavi najnižje dele obale.

Promet še naprej oviran
Nekatere ceste so zaradi poplavljenega cestišča in plazov še vedno zaprte. Podrobnejše informacije lahko najdete na spletni strani Prometno-informacijskega centra za državne ceste. Zaradi mokrega cestišča dodatna previdnost v prometu tudi danes ne bo odveč.

Vojake klicali na Barje
Vojska pomaga. Kot je znano, so se v javnosti po ujmah prejšnji konec tedna pojavljala številna vprašanja, zakaj prizadetim državljanom niso v večji meri priskočili na pomoč vojaki. Odgovorov je - kot je znano – več: na eni strani naj jih ne bi poklicali s civilne zaščite, po drugi strani naj bi varčevali z močjo, saj se ni vedelo, kaj bo vreme še prineslo.

Ob današnjih padavinah vojaki pomagajo; sporočilo so nam poslali z Obrambnega ministrstva. Navajajo, da je republiška koordinacijska skupina Civilne zaščite izrazila potrebo za sodelovanje 40 pripadnikov Slovenske vojske, ki že od jutra na Ljubljanskem barju pomagajo domačinom pri odpravi posledic poplav.

V primeru, da bi bile razsežnosti prihajajočih poplav takšne, da bo potrebno vključiti dodatne zmogljivosti, bo Slovenska vojska na prizadeta območja takoj poslala zahtevano število vojakov in opreme, ki so v pripravljenosti za reševanje,“ še zagotavljajo v sporočilu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.