Slovenija
4 ogledov

Nepremičninski trg strmo navzdol

Organizirana tolpa je prodajala stanovanja in ubijala njihove lastnike. (Foto: Ž Žurnal24 main
Največji nepremičninski trgi v Evropi najbolj čutijo posledice svetovne finančne krize.

V Veliki Britaniji, Nemčiji in Franciji je obseg prometa z nepremičninami v letošnjem tretjem četrtletju znašal 11,4 milijarde evrov, kar je 70 odstotkov manj kot v četrtletju pred tem.

Hkrati se je delež teh treh držav v skupnem obsegu prometa z nepremičninami vseh 26 opazovanih držav zmanjšal s 65 na 43 odstotkov.

Skandinavcem gre bolje
V nasprotju z Veliko Britanijo, Nemčijo in Francijo pa se je v sedmih od opazovanih držav obseg prometa z nepremičninami povečal. Zaradi dveh obsežnih transakcij je še posebej opazen porast prometa v Skandinaviji. "Stabilni" pa so bili v tretjem četrtletju trgi srednje in vzhodne Evrope, predvsem Češka, Rusija in Poljska.

Skupni obseg naložb v nepremičnine je v tretjem četrtletju s 26,4 milijarde evrov sicer presegel pričakovanja, vendar pa je bil za 59 odstotkov nižji kot v enakem obdobju lani, ko je še znašal 64,5 milijarde evrov. V letošnjem drugem četrtletju so v Evropi naložbe v nepremičnine znašale 27 milijard evrov, v letošnjih prvih devetih mesecih skupaj pa 92,9 milijarde evrov.

Naložbe v nepremičnine kopnijo
V primerjavi z enakim obdobjem lani se je med letošnjim julijem in septembrom krepko zmanjšal obseg naložb v nepremičnine v Italiji, na Portugalskem in v Španiji - skupaj za 51 odstotkov. V državah Beneluxa se je obseg naložb zmanjšal za 77 odstotkov, v srednji in vzhodni Evropi pa za 42 odstotkov. Edino v Skandinaviji se je povečal za 41 odstotkov.

Posledice krize se polagoma čutijo že tudi v Sloveniji, kjer pada število naložb v nove gradnje, cene nepremičnin pa padajo, čeprav tudi zaradi drugih dejavnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.