Zakaj kupovati slovensko? Da ne bo čez leta naša edina izbira tuja in draga hrana.
Žurnal24 main
Ekološki kmet Boris Fras se je pod združenjem Bio Istra večkrat prijavil na javni razpis, zmagal ni nikoli. Ekojabolka so v času slabe letine ponudili po ceni 1,50 evra za kilogram. Konkurenti, ki hrano večinoma uvažajo, so jo ponudili za 0,30 evra. Slovenski kmetje se s takšno ceno ne morejo kosati, nekatera zmagovalna podjetja pa brez slabe vesti goljufajo šole, je prepričan Fras. Sam je preverjal in ugotovil, da določene hrane nihče ne preverja, niti kakšne kakovosti je niti od kod prihaja. Poleg tretjerazredne hrane, ki se k nam množično uvaža, so številni primeri, ko se kot izvor denimo sadja navajajo kmetije, ki imajo v resnici le nekaj sadnih dreves. Preostalo dokupijo in šolam prodajajo kot eko in domače, ugotavlja Fras. Poleg tega nam ekokmetje že vrsto let kažejo, zakaj je eko dobra izbira. V zadnjih treh letih so po šolah opravili okoli 50 predstavitev. Ko šole navdušijo nad biohrano, te iste šole prek javnega naročila izberejo podjetje, ki z nizkimi cenami potepta slovenske pridelovalce.
Posledice. Naša živilska industrija lahko ob naši izbiri za tuje in cenejše sčasoma zapre vrata. S prenizkimi cenami se ne morejo kosati, zato propadejo. Tako bi čez čas za določena živila ostali le še tuji ponudniki, ki lahko kot edini na trgu dvignejo cene. Mi bi ostali s tujo in drago hrano, zato že danes kupujmo slovensko. Država je s spremembo zakona o javnih naročilih naredila korak v pravo smer, upam, da ji bodo sledile še šole in drugi javni zavodi.
Do takrat pa MORAMO kupovati slabo sadje in zelenjavo. Saj drugega na policah trgovin ni. Mogoče bi bilo zelo dobo, da bi inšpekcija obiskala kakšen Mercator. Včasih ne veš, ali bi nakupljeno dal na krožnik ali v smeti.