Slovenija
2 ogledov

Slovenija Hrvaški ne nagaja

Na ministrstvu za zunanje zadeve se sprašujejo, kako bi na njihovo ministrstvo n Žurnal24 main
Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) zanika očitke, da Slovenija blokira pristopna pogajanja Hrvaške v EU. MZZ zatrjuje, da do blokade sploh ni prišlo.

MZZ pojasnjuje, da se Hrvaška pogaja z Evropsko unijo "relativno počasi, ker ima težave z izpolnjevanjem zahtev organizacije, v katero želi vstopiti" in ne zato, ker bi njen napredek ovirala Slovenija.

V Mladiki obenem zavračajo hrvaške trditve, da dokumentacija, na katero se uradni Zagreb sklicuje v pogajanjih z EU, ne prejudicira meje. "V tej dokumentaciji je cela vrsta elementov (zemljevidov, formulacij, citatov, številk ...), ki navajajo k prepričanju, da je državna meja med Slovenijo in Hrvaško že določena in to v nasprotju z dejanskim stanjem oziroma s stališči Slovenije," pojasnjujejo na ministrstvu v Ljubljani in dodajajo, da je Slovenija pravočasno opozorila evropske organe in kandidatko, da je treba bodisi izločiti bodisi popraviti dokumentacijo, ki ne ustreza dejanskemu stanju.

"Ne moremo dopustiti oškodovanja"
"Slovenija ima strateški interes, da Hrvaška čim prej postane članica EU, vendar pri tem Hrvaška ne more zahtevati, da Slovenija zanemari dejanske hrvaške poskuse reševanja dvostranskih vprašanj v okviru evropskih pogajanj."

"Dejstvo je, da Hrvaška vnaša enostranske rešitve in nenavadne zahteve v evropski pogajalski proces. Nobena evropska vlada ne bi dopustila, da bi kandidatka za članstvo v pogajalski proces uvajala rešitve, ki škodujejo članici,“ na zunanjem ministrstvu razlagajo odnos Slovenije do južne sosede.

Slovenija je sicer že večkrat izrazila pripravljenost, da se odločitev o državni meji prepusti "tretjemu", bodisi pred sodiščem ali z arbitražo ad hoc. Slovenija pričakuje, da se bo ta postopek končal pred vstopom Hrvaške v EU.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.