Slovenija
1873 ogledov

"Nisem mogla spati, še danes ne morem normalno, saj vem, kaj nas lahko doleti"

Male Braslovče
1/22
Saša Despot
Več kot leto dni po poplavah, ki so lanskega avgusta zajele Slovenijo, prebivalci Malih Braslovč še vedno ne vedo, kakšna je njihova usoda.

Občina Braslovče po nastanku sodi med mlajše občine v slovenskem prostoru. Nastala je leta 1998 po razpadu bivše Občine Žalec. Razprostira se na površini 54,9 km2, v njej pa po zadnjih podatkih Statističnega urada RS (SURS) živi 5.523 prebivalcev. 

Črna na Koroškem Slovenija Slovenija "Ljudje s svetilkami na glavi hodijo okoli hiš in preverjajo stanje!"

Pod njo spada tudi manjše naselje Male Braslovče, ki je bilo poleg številnih drugih slovenskih krajev lanskega avgusta deležno besnenja narave. Nahaja se ob reki Savinji, ki je lani pokazala svojo moč. To se ni zgodilo prvič, Savinja je na tem območju poplavljala že v 90. letih prejšnjega stoletja in leta 2012. Obupani prebivalci tožijo, da država v vseh teh letih ni storila ničesar, da bi se temu izognili. 

"Kje smo mi v tej zgodbi? Niti povohajo nas ne. Od 90. let, ko so bile poplave, ni bilo tu storjeno nič. Že takrat je država zatajila, danes je zgodba podobna. Struga je ista, kot je bila takrat," pripoveduje Jasna, ki je poleg njene najbližje sosede zaradi poplav utrpela največjo škodo. Njena hiša se nahaja v luknji, zato voda od tam ni odtekla več kot štirinajst dni. To je povzročilo, da se je vlaga razpotegnila tudi v zgornje prostore, kjer je omet že začel odpadati in les na pohitšvu odstopati. Sanacija hiše še vedno poteka in tako bo verjetno še kar nekaj časa. 

Male Braslovče | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Tako kot vlago, ki v obiskovalca butne nemudoma, ko prestopi prag njene hiše, bo težje pregnati tudi strah, da bi se situacija ponovila. "Ob vsakih nalivih se tresemo. S sosedo sva ob nalivih ponoči dolgo časa hodili ob strugi in opazovali dvig Savinje. Nisem mogla spati, še danes ne morem normalno, saj vem, kaj nas lahko doleti. Voda ne odteka tako, kot bi mogla. Še enih poplav ne bom preživela. Ne moremo živeti iz dneva v dan v strahu, kaj nas čaka. Ne obveščajo nas o tem, kaj bodo delali, nihče nas niti ne obišče in preveri stanja na terenu," pripoveduje Jasna. Njeno zgodbo in zaplete v povezavi s sanacijo hiše si lahko podrobneje v tem prispevku.

Domačini Malih Braslovč: "Pozabili so na nas"

"Zbrali smo se, da Male Braslovče obvarujemo pred novo katastrofo," odločno povedo domačini. Skrbi jih, da bi se katastrofa ponovila. Ker je na travniku še vedno polno mulja, voda ne odteka. To se je najbolj poznalo ob letošnjih poletnih nalivih, ko je voda tam stala še dolgo. Zalilo je tudi cesto, kjer na enem mestu po letu dni še vedno manjka asfalt.

Male Braslovče | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Kot da ne pripadamo tej državi. Hvalijo se, da so sanirali že 800 kilometrov vodotokov, ki so jih poplave močno poškodovale. Pri nas niso sanirali niti metra," huduje Franc, ki s strani občine pogreša več komunikacije o nadaljnjih načrtih.

"Do zdaj so omenjali le 150 objektov v Letušu, ki naj bi jih preselili, zdaj tudi to ne velja več. Našega kraja niti enkrat niso omenili, kaj šele prišli pogledat, čeprav je bilo tudi pri nas veliko škode. Kot da ne obstajamo. V 33 letih so naredili le to, da so si 'nafilali' žepe. V enem letu do nas ni prišel niti župan in nam predstavil nadaljnje načrte," nadaljuje.

Male Braslovče | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Jasna Perme Magazin Uničen dom: Zvezdo Ljubezni po domače takole grdo prevaral

Ker je Savinja hudournik, bi po mnenju Uroša stvari morali začeti reševati na začetku, tj. pri samem izviru v krnici Okrešelj. "Struge je nujno treba sčistiti. Avstro-Ogrska je imela to vse urejeno. Vzdrževati bi morali vse od vrha hriba pa do sem," je prepričan.

Male Braslovče | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Povedo nam, da naj bili trenutno v pripravi projekti, o katerih pa so občinski veljaki zelo skrivnostni in vsebine ne želijo deliti s tamkajšnjimi krajani. "Dve strokovnjakinji gradbene stroke sva želeli videti dokumente o načrtovanih projektih, vendar nam jih niso želeli pokazati. Trdijo, da nam rešujejo življenje, ko pa jih povprašamo, na kakšen način, ne ponudijo odgovora. Živimo v strahu, oni nas pa vlečejo za nos," pove krajanka Krista. Graditi in popravljati se naj bi na tem območju začelo leta 2026. Domačini imajo pomisleke, da je to prepozno, saj se zna zgoditi, da bodo do takrat vsaj še enkrat pod vodo. 

Male Braslovče | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Ernica prida, da je najbolj žalostno to, da so se lopate prekmalu odložile.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 09:10 31.avgust 2024.

    Največ so krivi tisti, ki so dovolili gradnjo na poplavnih območji, potem pa tisti, ki so tam gradili..Sedaj pa ne bi imeli nasipov, ne hiš na drugih lokacijah, Seveda je stres za te ljudi, ampak naj mi kdo pove kaj ...prikaži več bi v resnici radi, da se z referendumom prepovedo poplave ?!

  • alen04 08:45 31.avgust 2024.

    Ubogi ljudje.

Sorodne novice