Šport > Euro 2024
14009 ogledov

To Angleže najbolj skrbi pred odločilno tekmo s Slovenijo

Gareth Southgate Anglija Euro 2024 Profimedia Angleški selektor Gareth Southgate na tekmi z Dansko.
Angleška reprezentanca, čeprav še neporažena, je tarča ostrih kritik domače javnosti.

Reprezentanca Anglije velja za eno glavnih favoritinj Eura 2024. Na prvih dveh srečanjih skupine C je ugnala Srbijo (1:0) in remizirala z Dansko (1:1), na obeh je pokazala skromno predstavo za svoje visoke standarde.

Selektor Gareth Southgate je na obeh srečanjih uporabil isto postavitev in začetno postavo, ki pa ni prinesla želenega efekta. Morda bo prav na srečanju s Slovenijo, ki ga bo KölnStadion gostil v torek ob 21. uri, naredil kakšno spremembo, čeprav velja za trenerja, ki se trmasto drži svojih zamisli.

Angleži so proti Srbom in Dancem zaigrali v postavitvi 4-2-3-1, ki se po potrebi preoblikuje v 4-3-3, v fazi branjenja pa v 4-5-1.

Southgate je v vrata postavil Jordana Pickforda, v obrambno vrsto (od desne proti levi) Kyla Walkerja, Johna Stonesa, Marca Guehija in Kierana Trippierja. Globje postavljena vezista sta bila Declan Rice in Trent Alexander-Arnold, pred njima je operiral Jude Bellingham. Na levo krilo je bil postavljen Phil Foden, na desno Bukayo Saka, v konico napada pa Harry Kane.

Angleški selektor redko menja ekipo in postavitev. Kljub skromnim predstavam pa je Anglijo s štirimi točkami praktično že popeljal do izločilnih bojev in najbrž ne bo drastično spreminjal koncepta igre.

Angleži so na prvih dveh tekmah, z izjemo končnice proti Srbiji, v obrambi delovali precej čvrsto in tu menjav skoraj gotovo ne bo, če se v dneh pred obračunom z izbranci Matjaža Keka ne bo zgodila kakšna poškodba ali nastopila utrujenost. Več dilem je v vezni liniji.

Kje bo igral Bellingham?

Anglija Euro 2024 | Avtor: Profimedia Profimedia

Kritike so se zgrnile predvsem na Alexander-Arnolda, katerega primarna pozicija je desni bok. Southgate ga, kot ga je pri Liverpoolu nekajkrat tudi trener Jürgen Klopp, uporablja kot enega od dveh centralnih vezistov. Pretok žoge pri Angležih je bil na prvih dveh tekmah nezadovoljiv in javnost na Otoku se sprašuje, kakšen smisel ima pozicioniranje sicer podajalsko nadarjenega, a obrambno šibkega Alexander-Arnolda na ta položaj, če žoga ne potuje dovolj hitro.

Kritikom ne prija niti dejstvo, da je bil Foden, letos razglašen za najboljšega igralca Premier League, postavljen v ofenzivno vlogo na levi strani, čeprav za Manchester City najbolje igra v bolj centralnih prostorih. Kar sama se ponuja rošada, po kateri bi se Bellingham preselil na mesto osrednjega vezista namesto Alexander-Arnolda in sprostil prostor za Fodena na položaju "desetke", na levo krilo pa bi Southgate lahko postavil Cola Palmerja ali Anthonyja Gordona

S postavitvijo Bellinghama na bolj globoko pozicijo bi lahko Anglija imela hitrejšo napadalno tranzicijo, saj je igra Angležev delovala prepočasi, zvezdnik madridskega Reala pa zna učinkovito in hitro potegniti žogo naprej, obenem je sila gibljiv in zna oddati natančno podajo tudi na daljše razdalje.

Zmaga Slovenije bi bila stavniška senzacija

Anglija Euro 2024 | Avtor: Profimedia Profimedia

Na vseh stavnicah Angleži veljajo za velike favorite. Za vsak vložen evro na njihovo zmago bi dobili med 1,3 in 1,4 evra dobitka. 

Stava na zmago Slovenije je precej bolj potencialno donosna, saj prinaša skoraj desetkratnik vloženega zneska. Koeficient za zmago Slovenije se namreč giba med 9,0 in 10,0.

Za vsak vložen evro na stavo na neodločen izid bi v primeru remija med Anglijo in Slovenijo v žep pospravili med 4,5 in pet evrov. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
Sorodne novice