Šport > Kolesarstvo
1979 ogledov

Pogačarjev kolega: "Ne vem, če se Tadej sploh zaveda ..."

Profimedia
Prvi kolesar sveta Tadej Pogačar je za potrditev tretjega naslova na Touru še šestič na letošnji dirki deklasiral vso konkurenco.

Najboljši kolesar na svetu Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je v velikem slogu zapečatil svojo tretjo skupno zmago na prestižni dirki po Franciji (2020, 2021, 2024).

Slovenski šampion (25), ki ga zavoljo njegove izjemne prevlade in brezkompromisnega napadalnega sloga že primerjajo z največjimi kolesarji vseh časov, je s tretjo lovoriko prekinil dominacijo Jonasa Vingegaarda (Visma Lease A Bike), zmagovalca dirke v letih 2022 in 2023, ki se letos ni mogel vmešati v boj za naslov, je pa uteho našel v drugem mestu, potem ko je njegove priprave na vrhunec sezone zaznamovala huda nesreča na dirki po Baskiji.

Tadej Pogačar Tour de France Šport Pogačar tudi v "uri resnice" deklasiral konkurenco in potrdil skupno zmago

Pogačarjeva tretja zmaga na Touru je bila njegova najbolj dominantna doslej, saj je drugouvrščenega Vingegaarda premagal za več kot šest, tretjega Remca Evenepoela (Soudal-Quick Step) pa za več kot devet minut. Svojo premoč je znova dokazal na nedeljskem kronometru od Monaca do Nice, na katerem se je veselil tretje zaporedne etapne zmage oziroma šeste na letošnjem Touru.

Tadej Pogačar Kakšna motivacija Šport Pogačar navdušil: "V glavi sem imel Urškine besede, kako me sovraži ..."

Pogačar je 111. izvedbo Toura zaključil z zmagami v 19., 20. in 21. etapi, kar sicer ni bil njegov primarni cilj. Z nizanjem uspehov je presenetil celo svoje moštvene kolege, ki so ob izdatni prednosti pričakovali morda nekoliko bolj rezervirano predstavo, a je slovenski as 'grizel' vse do zadnjega metra.

UAE Team Emirates | Avtor: Epa Epa
"Rekel mi je, da bo šel v zadnji etapi na 'izi', zato si ne upam niti predstavljati, kaj bi bilo, če bi šel na vso moč," se je po dirki smejalo Joau Almeidi (UAE Team Emirates), ki je v skupni razvrstitvi osvojil četrto mesto z več kot 19 minutami zaostanka za prvim kolesarjem sveta. "Lahko si samo čestitamo, ker smo se res dobro odrezali. Poseben občutek je, da sem bil lahko del tega," je moštveni uspeh pospremil Portugalec.

"To je bila zanimiva izkušnja," je po zadnji etapi komentiral Pogačarjev zvesti pomočnik Adam Yates (UAE Team Emirates) in dodal: "Seveda je precej lažje, če imaš v svoji ekipi najmočnejšega kolesarja na dirki. A tudi če ga ne bi imeli, bi neizmerno uživali."

"Za nami so nori trije tedni. Pritisk smo čutili na startu, v cilju in celo v hotelu. Dejstvo, da smo dirko zaključili na takšen način, je zame izjemna življenjska izkušnja. Tadej je najboljši, a vedno deluje povsem sproščeno. Ne vem, če se sploh zaveda, kako noro je bilo tole vse skupaj. Mi vsekakor se," pa je dejal Tim Wellens (UAE Team Emirates).

Wellens Pogačar | Avtor: Profimedia Tim Wellens in Tadej Pogačar. Profimedia

Jonas Vingegaard in Tadej Pogačar Tako blizu je bilo Šport Iz Visme razkrili, kako bi se Pogačar skorajda pridružil njihovi ekipi

Smejalo se je tudi šefu ekipe Mauru Gianettiju. "To je bil pravi Tadej. Že kot debitant je takoj dobil tri etape na Vuelti in se uvrstil na stopničke. Ko je leto kasneje osvojil Tour, je bil še povsem drugačen fant kot danes. Takrat je bilo še zelo mlad in z nekaj več maščobe," je spomine obujal Gianetti. 

"Ob tako močni konkurenci smo morali sprejeti določene odločitve, zato smo tudi izpuščali klasike. To nam je omogočilo, da smo se povsem osredotočili na daljše vzpone. Na takšen način pač ne bomo osvojili dirke po Flandriji, toda zadovoljili se bomo s Tourom In Girom. O Vuelti ne razmišljamo."

"Tadej je šampion za nas in za kolesarstvo nasploh. Z njim morami biti previdni, saj je še zelo mlad. Pri takšnem fenomenu je pritisk vedno prisoten, zato ne smemo dopustiti, da bi pregorel. Nemogoče bi bilo nadaljevati v takšnem ritmu, nastop na Vuelti vsekakor ne bi bila pametna odločitev," še meni šef UAE-ja.

Pogačar | Avtor: Epa Epa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 11:48 22.julij 2024.

    Pravilno in pametno razmišljanje,naj se dobro spočije in pripravi za SP!!!