Šport > Kolesarstvo
307 ogledov

Remco po 3. mestu na Touru do zlata, Tratnik s smolo

Remco Evenepoel Profimedia
Jan Tratnik je imel tehnične težave.

Belgijski kolesarski as Remco Evenepoel je zmagovalec moškega kronometra na olimpijskih igrah v Parizu. Srebrno kolajno v 32,4 km dolgi vožnji na čas v okolici francoske prestolnice je z zaostankom 14,92 sekunde osvojil Italijan Filippo Ganna. Edini Slovenec Jan Tratnik je po težavah s kolesom končal na 27. mestu.

Tudi moški so vožnjo na čas odpeljali v zahtevnem deževnem vremenu. Izstopala je četverica na čelu z Evenepoelom. Ta je sicer pred slabim tednom osvojil skupno tretje mesto na dirki po Franciji, ko sta ga premagala Jonas Vingegaard in zmagovalec Tadej Pogačar.

Še drugo medaljo Belgiji je na danšnjem kronometru s tretjim mestom dodal Wout van Aert, ki je zaostal 25,63 sekunde. Tik za njim se je uvrstil Britanec Joshua Tarling, ki pa je moral med vožnjo zamenjati kolo in je pri tem izgubil precej sekund. Najverjetneje bi brez težav osvojil vsaj srebrno odličje. Za bronom je zaostal dve sekundi.

Tudi Tratnik je imel tehnične težave in moral zamenjati kolo..

"Naletel sem na luknjo in zlomil krmilo. Na srečo nisem padel, kar je bil kar čudež. Ni bilo druge, kot menjati kolo. Izgubil sem še kar nekaj sekund v teh vremenskih pogojih," je razlagal 34-letni Idrijčan.

Jan Tratnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Hitro pa je iskreno dodal: "Noge ne delujejo najboljše in nisem dobil najboljšega ritma, potem je, kar moram povedati po pravici, malo popustila še psiha. Nič kaj prijeten dan."

Preizkušnja v kronometru je zanj prišla v nepravem trenutku, saj po zahtevnih dirkah po Italiji in Franciji forma ni najboljša.

"Ni lahko zame. Ob Giru in Touru me ni bilo nič doma. Poskušaš se 100-odstotno pripraviti in dati vse od sebe, potem so pa še tehnični problemi. To nič ne pomaga. Želel sem si, da bi bilo kronometra čim prej konec," je pristavil Tratnik.

Obenem je bil tudi malce bolan. "Včeraj sem se še zbudil malo bolan, grlo me je bolelo. Ta kronometer ni ravno v primernem trenutku, tik po dirki po Franciji. To niso ravno poletne temperature, bolj se počutim kot na spomladanskih klasikah," je izpostavil član ekipe Visma-Lease a Bike.

Pogled je nato usmeril še na sobotno cestno preizkušnjo, ko se bo pridružil Mateju Mohoriču, Luki Mezgecu in Domnu Novaku v lovu na presenečenje. Kaj sledi do te tekme?

"Spet večinoma počitek. Že dan pred tekmo sem čutil, da nisem spočit, da sem kar izmozgan. Nikakor ne morem priti k sebi. Ni neke matematike, počitek in upati na najboljše," je dejal Tratnik, ki bo zdaj šel domov in se v Pariz vrnil v sredo.

Jan Tratnik | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA

Za olimpijske igre pravi, da mu pomenijo več kot dirka po Franciji, a je kolesar, ki ga plačuje Visma-Lease a Bike. "Če rečejo, da moram iti na Tour in biti tam 100-odstoten, jih ne zanima, če bom potem 'zmatran'. Tudi osebno bi se rajši pripravil na Tour de France," dodaja slovenski kolesar, ki je za Evenepoelom zaostal za skoraj tri minute in pol.

Zlate kolajne iz Tokia v Parizu ni branil slovenski as Primož Roglič, ki se je že pred časom odpovedal pariškemu nastopu.

Komentarjev 4
  • Avatar Jašna53
    Jašna53 19:59 27.julij 2024.

    Remco je bil tko zmatran od TDF, da je dones kar zmagal na kronometru!!!

  • atamama 19:21 27.julij 2024.

    Morda dobro vprašanje za novinarje, ki ščitite Pogačarjevo odločitev o nenastopu na OI, kaj ta ni bil utrujen??? Fej in fuj. Tudi tiste ki mu krijete hrbet s hvalo....

  • Enzgg4 19:06 27.julij 2024.

    Remco še naprej dokazuje, da je čisto zasluženo dobil bron na tdf24

Sorodne novice