Šport > Nogomet
669 ogledov

Kdo se bo pridružil Španiji in Franciji?

EURO2024 Saša Despot
V Düsseldorfu in Berlinu bosta znana še zadnja polfinalista Eura.

Španski in francoski nogometaši so si po petkovih zmagah nad Nemci oziroma Portugalci že izborili polfinalni nastop na evropskem prvenstvu v Nemčiji. Danes bosta na sporedu še dva četrtfinalna obračuna: angleško-švicarski v Düsseldorfu se bo pričel ob 18., nizozemsko-turški v Berlinu pa ob 21. uri.

Nizozemci in Angleži so papirnati favoriti na današnjih tekmah, a Turki in Švicarji niso tega mnenja. Na današnjem prvem obračunu v Düsseldorfu bodo v Nemčiji izjemno trdoživi Švicarji, ki so v skupinskem delu premagali Madžare s 3:1 ter igrali neodločeno s Škoti in Nemci - obakrat je bilo 1:1 - skušali nadgraditi svojo predstavo iz osmine finala, ko so povsem zasenčili branilce evropskega naslova iz Italije ter zmagali z 2:0.

Švicarji so na vseh dosedanjih tekmah prikazali zelo kolektivno predstavo, kar pa ne velja za Angleže. Izbranci Garetha Southgata so v skupinskem delu premagali Srbe z 1:0, nato pa remizirali z Danci (1:1) in Slovenci (0:0). V četrtfinale so se prebili po hudem in napornem obračunu proti Slovakom, njihov odpor so zlomili šele v 30-minutnem podaljšku in zmagali z 2:1.

EURO2024 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Medijsko bolj izpostavljena je druga tekma med Nizozemci in Turki. Nemško prestolnico, kjer živi kar 200.000 ljudi s turškimi koreninami, je zajela prava nogometna vročica.

Temperatura je narasla tudi zaradi kazni Evropske nogometne zveze, ki je turškega reprezentanta Meriha Demirala zaradi tako imenovanega volčjega pozdrava na tekmi osmine finala proti Avstriji kaznovala z dvema tekmama prepovedi nastopa. Oblasti v Berlinu so poostrili varnostne ukrepe, za red in mir bo skrbelo kar 3000 policistov.

Turki so v skupinskem delu premagali Gruzijce s 3:1 in Čehe z 2:1, proti Portugalcem izgubili z 0:3, v osmini finala pa so bili v Leipzigu boljši od Avstrijcev z 2:1. Nizozemci so skupinski del odprli z zmago nad Poljaki z 2:1, nato so se s Francozi razšli brez golov, v zadnji tekmi pa klonili proti Avstrijcem z 2:3. V četrtfinalu so Romune v Münchnu ugnali s 3:0.

Španija je na petkovi prvi četrtfinalni tekmi v Stuttgartu po podaljšku premagala Nemčijo z 2:1, Francija pa je bila v Hamburgu po izvajanju 11-metrovk boljša od Portugalske s 5:3.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice