Šport > Nogomet
1094 ogledov

O dnevu D za slovenski nogomet: To so bile le sanje še nekaj let nazaj

Nejc Vidmar Profimedia
"Prav sanjsko bi bilo, če bi uspelo vsem trem," pred tekmami Olimpije, Celja in Maribora pravi nekdanji vratar zmajev Nejc Vidmar.

Nogometni klubi Celje, Maribor in Olimpija si bodo danes poskušali zagotoviti evropsko jesen. Celjani in Mariborčani so na prvi tekmi v gosteh proti armenskemu Pyuniku in švedskemu Djurgardnu izgubili z 0:1, Ljubljančani pa so prav tako v Konferenčni ligi proti Rijeki iztržili remi z 1:1. Še nikoli prej se ni zgodilo, da bi imeli kar trije slovenski predstavniki možnost, da zaigrajo v skupinskem delu evropskih tekmovanj.

Po rezultatu sodeč ima največ možnosti za napredovanje Olimpija. "Prvi dvoboj sem spremljal, a moram priznati, da ne povsem v celoti. Po videnem in slišanem je bilo top, na koncu bi lahko celo sledila zmaga, a je šlo za prepovedani položaj ob zadetku Ivana Durdova. Olimpija je v dobrem položaju in mislim, da se bodo dobro napolnile tudi Stožice. Vse je v igri in lahko se ponovno zgodi to, kar so bile še nekaj let nazaj le sanje vsakega navijača zeleno - belih, Olimpija je lahko še drugič zapored v Evropi. Bomo videli, resnično privoščim Olimpiji, a tudi ostalima slovenskima predstavnikoma. Maribor in Celje sta v nekoliko slabšem položaju, vendar ni nič še izgubljenega," o povratnih obračunih meni nekdanji vratar Olimpije Nejc Vidmar.

"Predvsem si želim polne Stožice. To je prvo. Res bi bilo 'fino', da bi se fante podprlo s čim večjim številom gledalcev. Če bi še veljala stara pravila, bi za napredovanje zadoščal že neodločen rezultat brez zadetkov, tako pa je potrebno doseči gol. Že na Reki so igrali brez strahu in verjamem, da bo pred domačo publiko še nekoliko lažje. Ekipa je sposobna narediti preskok naprej, rekel pa bi tudi, da Rijeka ni več to, kar je bila nekaj let nazaj. Ampak spoštovati pa jo moraš."

Olimpija Rijeka | Avtor: Profimedia Profimedia

Vidmar je zdaj velik navijač Olimpije: "To sem bil in vedno bom. Pred kratkim sem imel pogovor z Goranom Dragićem, ki je dejal, da je imel tudi sam težave iti na košarko, ko je končal. Tudi meni ni najlažje priti na tekmo, ker še moraš preboleti nekatere reči. Ampak vedno lažje mi bo in vedno lažje grem. Ampak Olimpija mi ostaja v krvi, ne vem, kaj bi se moralo zgoditi, da ne bi bilo več tako."

Slovenskim ljubiteljem nogometa je sicer to poletje že prineslo izjemno zgodbo, na evropskem prvenstvu se je Slovenija uvrstila v izločilne boje, nato ji je preboj v četrtfinale šele po streljanju enajstmetrovk preprečila Portugalska.

"Reprezentanca je pokazala, kaj je mogoče. Da se lahko kosaš tudi z na papirju močnejšimi. Res je lepo, da imamo še tri predstavnike v igri, zdaj je potrebno le še prilezti čez zadnji hribček. V prvi vrsti si želimo vsaj enega naprej, še boljše bi bilo, če bi napredovala dva, prav sanjsko pa bi bilo, če bi uspelo vsem trem. S tem bi samo profitiral naš nogomet. Finančno bi se poznalo vsem slovenskim klubom. Upam na njaboljše."

Pri Celju dobro pozna trenerja Alberta Riera. Ta je pred slabim mesecem prevzel celjski klub, s petardo izpadel iz Lige prvakov, nato so slovenske prvake v Evropski ligi izločili še Irci, zdaj pa Celjani evropsko jesen lovijo proti Armencem.

NK Celje | Avtor: Profimedia Profimedia

"Odkar je prišel, so stvari šle precej navzdol. Bomo videli, kako bo zdaj. Prišel je v zanj težek položaj, nekoliko je počistil ekipo, okoli kluba je trenutno kar malce negativnosti. To jim ni šlo na roko. Vseeno je rezultat še vedno aktiven. Kakovost imajo, to morajo samo pokazati na igrišču. Celje je po mojem mnenju še vedno prvi favorit za naslov v domačem prvenstvu. Lepo bi bilo, da bi ostali tudi v Evropi."

So trije klubi v zadnjem krogu kvalifikacij znak, da slovenska liga napreduje in da se v njej dobro dela? "Dela, dela, ampak bi si želel še nekaj več. Na primer, da bi se bolj povezal biznis in ljudje, tako kot smo bili priča na poslovilni tekmi Gorana Dragića. Bolj množično bi bilo potrebno podpreti zadeve, da bi bili vsi prisotni ne samo na spektaklih, ampak tudi na 'normalnih' tekmah. Največja rezerva je prav pri zasedenosti stadionov. Povsem drugače je igrati pred praznimi Stožicami, ali pa takrat, ko se na tribunah zbere več kot 5.000 ljudi. Iz lastnih izkušenj vem, da gre za nenormalno razliko. Stožice so lahko kar veliko breme, ko prideš na tako velik stadion, ki pa je tako prazen. To v tej sezoni na primer doživljajo nogometaši Brava. Tu je ta rezerva. Želim si, da bi se ljudje bolj povezali s klubi.

Z vso trojico omenjenih klubov so povezana tuja vlaganja. Pri Olimpiji so se začela že z Milanom Mandarićem, v Celju je 'glavni' ukrajinsko-ruski poslovnež Valerij Kolotilo, Maribor pa sodeluje s turškim bogatašem Acunom Ilicalijem. Je to dobro za razvoj slovenskega nogometa?

Nk Maribor | Avtor: Profimedia Profimedia

"Če gre za zdrava vlaganja, če je moč opaziti napredek, to zaenkrat lahko rečemo predvsem za Celje, pri Mariboru gre še za prekratko obdobje, potem je to dobro. Na koncu koncev je tudi Mandarić marsikaj prinesel Olimpiji in jo popeljal do dveh naslovov in zmag v pokalnem tekmovanju. Je dobrodošlo, vendar pa je definitivno pomembno, da gre za strateško stvar. Da se uresničujejo načrti in klub raste. Celje se premika naprej, ta trenutna kriza je zdaj prvi minus v tem pogledu."

Danes bodo sicer prvi na zelenico stopili nogometaši Olimpije, ki bodo od 19. ure dalje gostili Rijeko (prenos na Kanalu A). Uro kasneje se bo začel dvoboj v Celju (Sport Klub 2), še dodatnih 15 minut pa obračun v Mariboru Sport Klub 1).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • papak 19:48 29.avgust 2024.

    Celje so zajebali s tem arogantnim novim trenerjem. Mislim, da bodo letos zakockali prav vse na žalost.

Sorodne novice